Akşamdan Kalmadan Kurtulmanın Bilimsel Yolları Nelerdir? Ne Yapmalı?

0
Advertisement

Akşamdan kalma neden ve nasıl olur? Vücudumuzdaki değişiklikler ve iyileştirmek için yapılması gerekenler, bilimsel öneriler.

Akşamdan Kalmadan Kurtulmanın Bilimsel Yolları

Akşamdan kalma, çok fazla alkol almanın olumsuz sonuçlarından biridir. İçenlerin yaklaşık % 25 – 30’u doğal olarak akşamdan kalma olaylarına karşı dirençli olsa da, geri kalanı akşamdan kalmayı nasıl önleyeceğinizi veya iyileştireceğinizi bilmek isteyebilir.

Akşamdan Kalma

Akşamdan Kalma Belirtileri

Akşamdan kalma, aşağıdaki semptomların bir kısmı veya tamamı ile karakterize edilir: dehidrasyon, bulantı, baş ağrısı, yorgunluk, ateş, kusma, ishal, şişkinlik, ışığa ve sese duyarlılık, konsantrasyon zorluğu ve zayıf derinlik algısı. Birçok insan kokuya, tada, ışığa veya alkol fikrine karşı aşırı bir isteksizlik yaşar. Akşamdan kalma süreleri değişkenlik gösterdiğinden, semptomların kapsamı ve yoğunluğu bireyler arasında ve bir durumdan diğerine farklılık gösterebilir. Akşamdan kalmaların çoğu içtikten birkaç saat sonra başla ve birkaç gün sürebilir.

Akşamdan Kalmanın Kimyaya Göre Sebepleri

Saf olmayan veya koruyucu maddeler içeren alkollü bir içecek içmek, yalnızca bir bardak içseniz bile sizde akşamdan kalmaya neden olabilir. Bu saf olmayanlardan bazıları etanolün yanı sıra başka alkoller de olabilir. Akşamdan kalmaya sebep olan diğer kimyasallar, fermantasyon işleminin yan ürünleri olan türdeşlerdir. Bazen, belirli likörlerin lezzetini arttırmak için çinko veya diğer metaller ilave edilebilir. Ne içtiğiniz ve ne kadar içtiğiniz önemli. Aşırı içmenin, akşamdan kalmaya neden olarak orta derecede içmeden daha fazla olması muhtemeldir. Akşamdan kalıyorsunuz, çünkü içkinizin içindeki etanol idrar üretimini arttırıp dehidratasyona neden oluyor. Dehidrasyon baş ağrısına, yorgunluğa ve ağız kuruluğuna neden olur. Alkol ayrıca mide bulantısı ile sonuçlanabilecek mide astarı ile de reaksiyona girer. Etanol, aslında alkolden çok daha toksik, mutajenik ve kanserojen olan asetaldehitte metabolize edilir. Asetaldehitin asetik aside parçalanması biraz zaman alır, bu sırada asetaldehit maruziyetinin tüm semptomlarını yaşarsınız.

Akşamdan Kalmayı Önlemek

Akşamdan kalmayı önlemenin tek kesin yolu içmekten kaçınmaktır. Akşamdan kalmayı tamamen engelleyemeseniz de, birçok akşamdan kalma belirtisinin önlenmesi veya azaltılması yönünde çok fazla su veya diğer rehidre edici içecek alınması önerilebilir.

Advertisement

Akşamdan Kalma Çözümleri

Su içmek size yeterince yardımcı olmadıysa başka yollar deneyelim:

Su için: Su mükemmel bir akşamdan kalma ilacıdır. Mideniz bulanmıyorsa ve kaldırabilirse portakal suyu da ilaç gibidir.

Basit Bir Şeyler Yiyin: Yumurta, akşamdan kalma belirtileriyle mücadelede yardımcı olabilecek sistein içerir. Sü içmek de içinde suda olmayan besinleri barındırdığından faydalı olacaktır.

Sodyum Bikarbonat: Akşamdan kalma rahatlığını bastırmak için suya bir kaşık kabartma tozu alın.

Egzersiz: Metabolizma hızınızı yükseltir, bu da metabolizmanızın alkolle ilişkili toksinleri temizlemesine yardımcı olur. Egzersiz, hücrelere oksijen vermenize yardımcı olur, bu zararlı bileşenleri detoksifiye etme hızınızı artırabilir.

Oksijen: Ek oksijen, alkol kullandıktan sonra, egzersiz yapmak zorunda kalmadan detoksifikasyon işlemini hızlandırmanın başka bir yoludur.

Advertisement

B1 Vitamini veya Tiamin: Tiamin, bir akşamdan kalmanın neden olduğu baş ağrısının ile ilişkili olabilecek beyinde glutarat birikimini önlemeye yardımcı olur. İçtiğinizde vücudunuzdaki diğer B vitaminleri de tükenir, bu nedenle bir B vitamini kompleksi almak faydalı olabilir.

Uyarı

Akşamdan kalma ile uğraşmak için birkaç aspirin almak uygun olsa da, birkaç asetaminofen (Tylenol) tableti almayın. Asetaminofenli alkol, potansiyel olarak ölümcül karaciğer hasarı için bir reçetedir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply