Akustik Nöroma nedir? Beyin tümörlerinden olan Akustik Nöroma belirtileri nelerdir, risk faktörleri ve komplikasyonları, tedavi yöntemleri hakkında bilgi.
Akustik Nöroma
Vestibüler schwannom olarak da bilinen akustik nöroma, iç kulağınızdan beyninize giden ana (vestibüler) sinir üzerinde gelişen, kanserli olmayan ve genellikle yavaş büyüyen bir tümördür. Bu sinirin dalları dengenizi ve işitmenizi doğrudan etkiler ve akustik bir nöromun basıncı işitme kaybına, kulağınızda çınlamaya ve kararsızlığa neden olabilir.
Akustik nöroma genellikle bu siniri kaplayan Schwann hücrelerinden kaynaklanır ve yavaş büyür veya hiç büyümez. Nadiren, hızla büyüyebilir ve beyne baskı yapacak ve hayati fonksiyonlara müdahale edebilecek kadar büyüyebilir.
Akustik nöroma yönelik tedaviler arasında düzenli takip, radyasyon ve cerrahi olarak çıkarılması yer alır.
Belirtileri
Akustik nöroma belirtileri ve semptomlarının gelişmesi yıllar alabilir. Genellikle tümörün işitme ve denge sinirleri üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Yüz kaslarını ve hissini (yüz ve trigeminal sinirler), yakındaki kan damarlarını veya beyin yapılarını kontrol eden bitişik sinirlere tümörden gelen baskı da sorunlara neden olabilir.
Tümör büyüdükçe, daha belirgin veya ciddi belirti ve semptomlara neden olma olasılığı daha yüksek olabilir.
Akustik nöromun yaygın belirti ve semptomları şunlardır:
- İşitme kaybı, genellikle kademeli – bazı durumlarda ani olmasına rağmen – ve sadece bir taraftadır veya tek tarafta daha fazla belirginleşir
- Etkilenen kulakta çınlama
- Kararsızlık, denge kaybı
- Baş dönmesi (vertigo)
- Yüzde uyuşma ve çok nadiren kas güçsüzlüğü veya kaybı
- Nadir durumlarda, akustik nörom beyin sapını sıkıştıracak ve hayatı tehdit edebilecek kadar büyüyebilir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Bir kulakta işitme kaybı, kulağınızda çınlama veya dengenizde bir sorun olduğunu fark ederseniz doktorunuza danışın.
Akustik nöroma erken tanısı, tümörün işitme kaybı veya kafatasınızda yaşamı tehdit eden bir sıvı birikmesi gibi ciddi sonuçlara neden olacak kadar büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
Nedenleri
Akustik nöromaların nedeni kromozom 22 üzerinde hatalı çalışan bir gen gibi görünmektedir. Normal olarak, bu gen sinirleri kaplayan Schwann hücrelerinin büyümesini kontrol etmeye yardımcı olan bir tümör baskılayıcı protein üretir.
Bu genin arızalanmasını sağlayan şey net değildir ve çoğu akustik nöroma vakasında tanımlanabilir bir neden yoktur. Bu hatalı gen, genellikle kafanızın her iki tarafındaki (iki taraflı vestibüler schwannomlar) denge sinirlerindeki tümörlerin büyümesini içeren nadir bir bozukluk olan nörofibromatoz tip 2’de kalıtsaldır.
Risk Faktörleri
Nörofibromatoz tip 2
Akustik nöroma yönelik doğrulanmış tek risk faktörü, nadir görülen nörofibromatoz tip 2 olan bir ebeveyne sahip olmaktır. Ancak nörofibromatoz tip 2, akustik nöroma vakalarının sadece yüzde 5’ini oluşturur.
Nörofibromatoz tip 2’nin ayırt edici bir özelliği, kafanızın her iki tarafındaki denge sinirlerinde ve diğer sinirlerde kanserli olmayan tümörlerin gelişmesidir.
Nörofibromatoz tip 2 (NF2) otozomal dominant bir bozukluk olarak bilinir, yani mutasyon sadece bir ebeveyn (baskın gen) tarafından geçebilir. Etkilenen bir ebeveynin her çocuğu, miras alma şansı 50-50’dir.
Komplikasyonlar
Akustik nöroma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kalıcı komplikasyonlara neden olabilir:
- İşitme kaybı
- Yüzde uyuşma ve halsizlik
- Denge ile ilgili zorluklar
- Kulak çınlaması
- Büyük tümörler beyin sapınıza basabilir ve beyninizle omurilik (beyin omurilik sıvısı) arasındaki normal sıvı akışını önleyebilir. Bu durumda, kafanızda (hidrosefali) sıvı birikerek kafatasınızın içindeki basıncı artırabilir.

Kaynak: pexels.com
Teşhisi
Kulak muayenesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir fizik muayene, genellikle akustik nöroma tanı ve tedavisinde ilk adımdır. Akustik nöroma erken aşamalarda teşhis edilmesi zordur, çünkü belirtiler ve semptomlar hafif olabilir ve zamanla yavaş yavaş gelişebilir. İşitme kaybı gibi yaygın semptomlar diğer birçok orta ve iç kulak problemiyle de ilişkilidir.
Belirtileriniz hakkında sorular sorduktan sonra, doktorunuz kulak muayenesi yapacaktır. Doktorunuz aşağıdaki testleri isteyebilir:
İşitme testi (odyometri). Bir işitme uzmanı (odyolog) tarafından yapılan bu testte, her seferinde bir kulağa yönlendirilmiş sesler duyarsınız. Odyolog, çeşitli tonlarda çeşitli sesler sunar ve sesi her duyduğunuzda belirtmenizi ister. Ne zaman zar zor duyabileceğinizi öğrenmek için her ton zayıf seviyelerde tekrarlanır.
İşitme uzmanı ayrıca işitme yeteneğinizi belirlemek için çeşitli kelimeler sunabilir.
Görüntüleme. Akustik nöroma varlığını doğrulamak için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tercih edilen görüntüleme testidir ve çapı 1 ila 2 milimetre kadar küçük tümörleri tespit edebilir. MRI kullanılamıyorsa veya MRI taramasına tahammül edemiyorsanız, bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılabilir, ancak çok küçük tümörleri kaçırabilir.
Tedavisi
Akustik nöroma tedaviniz, akustik nöroma büyüklüğüne, genel sağlığınıza ve belirtiler yaşamanıza bağlı olarak değişebilir. Akustik nöromu tedavi etmek için doktorunuz üç potansiyel tedavi yönteminden birini veya daha fazlasını önerebilir: izleme, cerrahi veya radyasyon tedavisi.
İzleme
Büyümeyen veya yavaş büyüyen ve çok az belirti veya semptom gösteren veya hiç göstermeyen küçük bir akustik nöromunuz varsa, siz ve doktorunuz bunu izlemeye karar verebilirsiniz.
Doktorunuz, tümörün büyüyüp büyümediğini ve ne kadar hızlı olduğunu belirlemek için genellikle altı ila 12 ayda bir düzenli görüntüleme ve işitme testleri yaptırmanızı önerebilir. Taramalar tümörün büyüdüğünü gösteriyorsa veya tümör ilerleyici semptomlara veya başka zorluklara neden oluyorsa, tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Kaynak: pixabay.com
Ameliyat
Akustik nöroma çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Cerrahınız, tümörün büyüklüğüne, işitme durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak akustik nöromu çıkarmak için çeşitli tekniklerden birini kullanabilir. Ameliyatın amacı tümörü çıkarmak, fasiyal paralizi önlemek için fasiyal siniri korumak ve mümkünse işitmeyi korumaktır.
Akustik nöroma yönelik cerrahi genel anestezi altında yapılır ve tümörün iç kulaktan veya kafatasınızdaki bir pencereden çıkarılmasını içerir.
Bazı durumlarda tümörün tamamı çıkarılamayabilir. Örneğin, tümör beynin veya fasiyal sinirin önemli kısımlarına çok yakınsa.
Bazen, ameliyat sırasında işitme, denge veya yüz sinirleri hasar görürse, tümörün cerrahi olarak çıkarılması semptomları kötüleştirebilir.
Komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Beyin omurilik sıvısının yaradan sızması
- İşitme kaybı
- Yüz zayıflığı
- Yüz uyuşması
- Kulak çınlaması
- Denge sorunları
- Kalıcı baş ağrısı
- Beyin omurilik sıvısı enfeksiyonu (menenjit)
- İnme veya beyin kanaması

Kaynak: pixabay.com
Radyasyon Terapisi
Stereotaktik radyocerrahi. Akustik nöromunuz varsa doktorunuz stereotaktik radyocerrahi olarak bilinen bir radyasyon tedavisi önerebilir, özellikle de tümörünüz küçükse (çapı 3 santimetreden azsa), yaşlı bir yetişkinseniz veya sağlık nedenleriyle ameliyatı tolere edemezseniz.
Stereotaktik radyocerrahide, çevreleyen dokuya zarar vermeden veya bir kesi yapmadan bir tümöre kesin olarak hedeflenmiş bir radyasyon dozu vermek için birçok küçük gama ışını kullanır. Görüntüleme taramalarını kullanarak, doktorunuz tümörü tespit eder ve daha sonra radyasyon ışınlarını nereye yönlendireceğini planlar.
Stereotaktik radyocerrahinin amacı, bir tümörün büyümesini durdurmak, fasiyal sinirin işlevini korumak ve işitmeyi korumaktır.
Radyocerrahi etkilerinin ortaya çıkması haftalar, aylar veya yıllar alabilir. Doktorunuz takip görüntüleme çalışmaları ve işitme testleri ile ilerlemenizi izleyecektir. Radyocerrahi riskleri arasında işitme kaybı, kulak çınlaması, yüz zayıflığı, yüz uyuşması, denge sorunları ve tedavi başarısızlığı (sürekli tümör büyümesi) bulunur.
Stereotaktik radyoterapi. Fraksiyone stereotaktik radyoterapi (SRT), çevresindeki beyin dokusuna zarar vermeden tümörün büyümesini engellemek için birkaç seans boyunca tümöre küçük bir radyasyon dozu verir.
Proton ışın tedavisi. Bu tip radyasyon terapisi, tümörleri tedavi etmek ve çevredeki radyasyona maruz kalmayı en aza indirmek için etkilenen bölgeye hedeflenen dozlarda verilen proton adı verilen pozitif yüklü parçacıkların yüksek enerjili ışınlarını kullanır.