Alabalık Nasıl Bir Balıktır? Nerede Yaşar? Özellikleri Üremesi Habitatı Davranışı

0
Advertisement

Alabalık nasıl bir balıktır? Alabalıklar nerede yaşar, dağılımı, habitatı, beslenme ve üreme davranışı, özellikleri hakkında bilgi..

Alabalık

Kaynak: pixabay.com

Alabalık

Alabalık; (Lat. Salmo trutta). Alabalıkgiller familyasından balık türüdür. Serin tatlı sularda yaşar. Kuzey yarıküreye özgü bir balıktır. 8-10 türü vardır. Baş ve ağzının daha büyük olması ve derisindeki beneklerin fazlalığıyla som balıklarından ayrılır. Bazı yerel türleri ırmak ve göllerde kapalı kalmıştır. 2 kg ağırlığında olup eti turuncumsu renkte ve çok lezzetlidir. Türkiye’de Karadeniz’e dökülen akarsularda, Çıldır Gölü’nde, Abant Gölü’ nde ve Aras Irmağı’nda doğal olarak yaşarken, 10 aşkın işletmede de üretilmektedir.

Alabalıkgiller, (Lat. Salmonidae). Kemiklibalıklar takımının Yumuşakyüzgeçliler alt takımına giren bir familyadır. Küçük, dikensiz yağ yüzgeçleri, oval-yuvarlak vücutları, sivri ve pulsuz başları tüm türlerinde ortak belirgin özelliklerdendir. Yumurtlamak için tatlı sulara geçerler.

İyi bilinen türleri: Deniz alası, Avrupa alabalığı, Anadolu alabalığı, gölalası, som balığı, gökkuşaklı alabalık, Tuna som balığı, gölge balığı.

Alabalık

Kaynak: pixabay.com

Alabalık Habitatı

Çeşitli tür ve alttürlerin farklı tercihleri ​​olsa da, bu balıkları genellikle tatlı su habitatlarında bulabilirsiniz. Salmonidae ailesinin diğer üyeleri gibi, bazı türlerin anadromöz alışkanlıkları vardır, bu da yetişkin yaşamları boyunca tuzlu suda yaşadıkları ve yumurtlamak için tatlı suya döndükleri anlamına gelir.

Tipik olarak, bu balıklar düşük sıcaklıklara sahip akarsuları, gölleri, dereleri ve nehirleri işgal eder.

Advertisement

Alabalık Dağılımı

Farklı türlerin farklı dağılımları vardır. Bazı türlerin popülasyonları çakışsa da, her birinin kendine özgü bir aralığı vardır. Bazı türler Kuzey Amerika’da, bazıları da Avrasya’da yaşıyor.

İnsanlar ayrıca kendi doğal alanlarının dışındaki çeşitli türleri de tanıttı ve şimdi bu balıkları Avustralya, Yeni Zelanda ve daha fazlasında da bulabilirsiniz.

Alabalık Beslenme

Çeşitli türlerin çoğu etobur beslenme alışkanlıklarına sahiptir. Daha küçük balıkları ve çeşitli omurgasızları avlarlar. Genellikle yetişkinler balık avlarken, gençler büyürken daha küçük omurgasızlara güvenirler. Tükettikleri farklı avlardan bazıları arasında böcekler, böcek larvaları, balık yumurtaları, balık larvaları, karidesler, solucanlar ve daha fazlası bulunur.

Alabalık

Kaynak: pixabay.com

Alabalık ve İnsan Etkileşimi

İnsanlar bu gruptaki birçok farklı türle etkileşim halindedir. İnsanlar, popüler av balığı olarak birkaç türü hedef alır. Bu aktivite, farklı türleri farklı derecelerde etkiler. Bazı türler, balık tutma baskısı nedeniyle düşüşle karşı karşıyadır. Ayrıca habitat tahribatı, kirlilik ve iklim değişikliğinden muzdariptirler.

Evcilleştirme

İnsanlar bu balığı hiçbir şekilde evcilleştirmemişlerdir.

İnsanlar genellikle bu balıkları evcil hayvan olarak tutmazlar. Gelişmeleri için, genellikle 1.000 galon veya daha fazla olan son derece büyük tanklara ihtiyaçları var. Bu, onları ev akvaryumlarında tutmayı oldukça zor hale getirir.

Advertisement

Alabalık Bakımı

Akvaryumlar bu balıkları büyük tanklarda barındırır. Bol alan ve saklanacakları yerler olan ortamlarda gelişirler. Çoğu akvaryum, balıkların altına sığınması için yapay kütükler, ağaçlar veya kökler sağlar. Ayrıca onları diğer türlerin benzer büyüklükteki balık sürüleri ile sık sık tutuyorlar.

Alabalık Davranışı

Farklı türlerin çoğu sosyal davranışlara sahiptir ve gruplar halinde yaşarlar. Bununla birlikte, bazı türlerde gençler gruplar halindedir ve yetişkinler yalnız yaşarlar. Bazı yalnız türler ayrıca bir mağara veya çukur gibi bir ev “bölgesi” yakınında yaşarlar. Birçok tür üreme mevsimi boyunca yumurtlama alanlarına göç eder.

Alabalıkların Üremesi

Bu balıklar, su sıcaklığına bağlı olarak üreme göçlerine başlar. Dişi, genellikle çakıl zeminde bir yuva için uygun bir yer bulur. Daha sonra çakılda küçük bir çöküntü yaratır, yumurtalarını bırakır ve ardından erkek yumurtaları döller.

Kavrama boyutu türe göre değişir, ancak genellikle daha büyük dişiler daha fazla yumurta üretir. Tek bir dişi birkaç bin yumurta bırakabilir. Yumurtalar bırakıldıktan sonra ebeveynler onları veya yavruları korumaz.


Leave A Reply