Alabanda Antik Şehri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Alabanda antik kenti nerededir? Alabanda Antik kentinin coğrafi konumu, özellikleri, tarihi ve tarihi eserleri hakkında bilgi.

Alabanda Antik Kenti

Alabanda Antik Şehri Hakkında Bilgi

Alabanda; Anadolu’da Karya Bölgesi’nde antik kenttir. Büyük Menderes Irmağı’nın güneyinde, Çine Çayı’nın 4 km batısındaki Araphisar Köyü’nün bulunduğu yerdedir.

Alabanda Antik Kenti

İÖ 3. yüzyılda Karya Birliği’nin bir üyesi oldu. Roma ile ilişkilerin olumlu yönde geliştirdi. Roma toprakları içinde serbest bir kent durumunu koruyarak, Romanlıların Alabandus Conventus diye adlandırdıkları kentler topluluğunun merkezi oldu. Strabon ve Plinius gibi antik yazarlar kentin zenginliğinden ve yaşamından övgüyle söz ederler. Alabanda’da 1904-1905 yıllarında, İstanbul Müzeler Genel Müdürlüğü adına Halil Ethem Bey tarafından kazılar yapıldı ve Dor düzeninde bir tapınak açığa çıkartılarak, bulunan eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne getirildi.

Alabanda Antik Şehri Nerededir?

Alabanda Antik Kenti

Advertisement

Hellenistik ve özellikle Roma Çağı’nda büyük bir gelişim gösteren kentte bugün görülebilen en önemli kalıntılar şunlardır: Kentin Hellenistik sur duvarları, Hellenistik buleuterion, agora, Roma hamamları ve Apollon Tapınağı. Tapınak kentin en önemli eseridir. Dor düzeninde, 8×13 sütunlu, pseudodipteros planlıdır. Romalı mimar Vitruvius’tan öğrenildiğne göre, tapınağın mimarı Menesthes’dir. Tapınağın friz kabartmalarında Amazon Savaşları işlenmiştir. Antik mimarlığın önemli eserlerinden sayılan tapınak, büyük olasılıkla İÖ 2. yüzyıla aittir.


Leave A Reply