Albert Einstein’in Kısaca Hayatı Çalışmaları ve Başarıları

0
Advertisement

Albert Einstein kimdir? Albert Einstein hayatı ve akademik başarıları ile çalışmaları ile ilgili bilgi veren yazımız.

Albert Einstein

Albert Einstein Hayatı Kısaca

Albert Einstein (1879-1955). Çağımızın en ünlü ve en popüler bilim insanlarından biridir. Ünlü «izafiyet teorisi» bilim tarihindeki en önemli buluşlardan biridir. Bu teori atom enerjisinin uygulanmasına bir temel olmuş, kütle, yer çekimi, hareket, zaman gibi konularda yeni görüşlere yol açmıştır. Einstein enerji ile kütle arasında bir eşdeğerliliğîn bulunduğunu açıklamış, «her hangi bir enerji kaybı bir kütle kazancına, bir kütle kaybı da bir enerji kazancına yol açar» ilkesini ortaya koymuştur. Atom bombasının esasları bu bağıntıdan çıkarıldığı gibi, güneş ve yıldızlardaki muazzam sıcaklığın sebebini de bu yoldan açıklamak mümkün olmuştur. Einstein teorisini bir denklemle kesinleştirmiştir Bu denkleme göre enerji, kütle ile ışık hızının karesinin çarpımına eşittir.

Çocukluk ve Gençliği

Einstein Almanya’da Ulm şehrinde doğdu. Çocukluğu Münih’te geçti. On dört yaşındayken geometriyle ilgilenmeye başladı öğrenimini bu yolda geliştirdi, On beş yaşında İsviçre’ye gitti; Zürih Üniversitesine yazıldı. Mezun olduktan sonra İsviçre vatandaşlığına kabul edildi. 1905’te Bern’de bir lâboratuvarda ihtisas yaparken Özel izafiyet teorisini açıkladı. Daha sonraki on yıl aynı teori üzerinde yaptığı sürekli çalışmalar sonucunda bu görüşünü geliştirdi, 1915’te Berlin’de Genel İzafiyet Teorisi ni açıkladı, Yaptığı deneyler, ispatlar sayesinde bütün dünyada tanındı. 1921’de bu başarılarından dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazandı.

Eğitimi ve Kariyeri

Einstein 1909’dan 1913’e kadar Zürih Üniversitesinde, 1913 ten 1914’e kadar Berlin’deki Kaiser Wilhelm Enstitüsü’nde, 1914′ te de Berlin Üniversitesinde fizik profesörlüğü yaptı. Bu sırada Alman vatandaşlığına geçmişti. 1933’te konferanslar vermek üzere İngiltere’ye, oradan da Amerika’ya gittiği zaman Naziler onun bütün mallarına el koydu, böylece Einstein işinden olduğu gibi Alman yatandaşlığından da çıkarıldı. Bu durumda kendisine birçok üniversitelerden teklifler yapıldıysa da Einstein yalnız Amerika’daki Princeton Üniversitesinin Matematik Bölümü direktörlüğünü kabul etti. 1940′ da Amerikan vatandaşı oldu.

Einstein bilim dışında çok az şeyden zevk alırdı. Paraya hiç değer vermediğini başından geçen birçok olayla göstermiştir. Nobel ödülünden dolayı kazandığı parayı da bütünü ile hayır kurumlarına vermiştir. Onu, bilim çalışmaları dışında tek dinlendiren şey kemanıydı. 1952’de İsrail başbakanı tarafından İsrail Cumhurbaşkanı olması için yapılan teklifi de kabul etmemiştir.

Advertisement

Albert Einstein

EİNSTEİN’ÎN ARKASINDAN

ALBERT EİNSTEİN’ÎN ölümünden sonra yazılanlar arasında bilginin yirmi yıllık dostu Amerikalı tanınmış yazar Upton Sinclair’in bir makalesi çok önemli yer tutar. Bu makaleden aldığımız aşağıdaki parçalar Einstein’in karakterini göstermesi bakımından önemlidir.

Albert Einstein, 1933’te Pasedanadaki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ne profesör olmuştu. O tarihte Einstein artık bütün dünyada tanınan, sevilen bir şahıstı. Onun Teknoloji Enstitüsü’ne gelmesi, okul için çok büyük bir şerefti. Artık Einstein gelecek diye yer yerinden oynadı. Okul idaresi bu değerli bilim adamı şerefine muazzam bir ziyafet tertipledi. Milyonerler, Einstein’in yiyeceği yemeklerden tadabilmek için bütün servetlerini okula bağışlamaya razı olacak raddelere geldiler.

Profesör Einstein de, karısı da yeni muhitlerini beğenmemişlerdi. Okulun profesörleri arasındaki devamlı geçimsizlik onları sıkıyordu. Hele profesörlerin maaş durumlarını beğenmeyip kim ne kadar almış diye soruşturmaları alçak gönüllü bilgini çileden çıkarmaya yetiyordu. Okulun Ekonomi Profesörü Graham Laing bir tarihte bana şöyle demişti: «Ben burada pek itibar kazanamadım. Çünkü girerken kaç para istediğimi sorduklarında pek düşük bir rakam söylemiştim. Burada kıymetler maaş miktarı ile ölçülür.» Einstein de aynı hatayı işlemişti. Ona ne kadar aylık vereceklerini açıkladıkları zaman: «O! Bu çok» demişti, «10.000 dolardan fazla almam.»

«Hayatta bilmediğim ve üstelik öğrenmeme de imkân olmıyan pek çok şey var… Bunlar beni hiç üzmüyor. Yalnız Albert Einstein’in ölümünden sonra o dâhi kafası, ruhu ne oldu onu öğrenmeyi pek isterdim. Acaba ruhlar âleminin bir köşesinde beni mi bekliyor?»

Advertisement


Leave A Reply