Albinizm Nedir, Kime Albino Denir? Nedenleri, Özellikleri, Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Albinizm nedir, albino kime denir? Albinizm hastalarının özellikleri nelerdir, Albinizm hakkında gerçekler, albinolar ile ilgili bilgi.

Albinizm

Albinizm, etkilenen kişinin derisinde, gözlerinde ve saçında kısmen ya da tamamen pigment eksikliğine neden olan bir doğumsal bozukluktur. Albinizminin iki temel türü mevcuttur. Bunlardan biri oküler denilen sadece gözlerin etkilendiği türdür. Okülokütanöz denilen diğer türünde ise hem gözler, hem de saçlar ve cilt etkilenir. Okülokütanöz albinizm olan kişilerde melanin pigmentleri yoktur ve soluk veya beyaz görünürler. Oküler albinizm genetik test gerektirebilir, çünkü tek belirtisi çok soluk olan mavi gözlerdir. Albinismalı olanlar güneş ışınlarından çok zarar görebilirler, zira bu kişilerin vücutlarında radyasyona karşı koruyucu pigmentler yoktur. Albinizmin tedavisi yoktur. Bazıları, cerrahi müdahaleye gerek duyan göz bozuklukları yaşarlar.

Albinizm Hakkında İlginç Gerçekler:

  • Albinizm, tüm etnik gruplarda ortaya çıkabilir. Albinismle doğma şansınız kabaca 17.000 kişide birdir. Erkekler ve kadınlar eşit olarak etkilenmektedir.
  • Afrika’da albinizmin oranı 5,000’de 1 civarındadır. Avrupa’da oran yaklaşık 20.000’de 1’dir.
  • Albinizmin en yüksek görüldüğü kesim Sahra altı Afrika kökenli insanlardır.
  • Bazı kültürlerde albinizmin alay konusu olma ve dışlanmaya sebep olur.
  • Bazı Afrika ülkelerinde, albinizmli kişilerin cadı oldukları gerekçesi ile öldürülmeleri söz konusu olmuştur. Bu sebeplerden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünyanın bazı bölgelerinde albinizmden etkilenenlerin öldürülmesini ve saldırıları önlemek amacıyla 13 Haziran’ı Uluslararası Albinizm Farkındalık Günü ilan etti.
  • Albinizmin genetik bir bozukluk olarak kabul edilir.
  • Albinizm olan tüm insanlar hafiften şiddetli bir dereceye kadar görme bozukluğuna sahiptir.
  • Cildin melanin eksikliği nedeniyle albinizm olan insanların cilt kanserine yakalanma riskleri yüksektir.
  • Yaş ilerledikçe albinizmli kişilerde bazen ciltte hafifçe koyulaşmaya görülebilir.
  • Albinizmli kişiler gözlerindeki pigment eksikliği nedeniyle ışığa duyarlıdırlar.
  • Albinizmden etkilenenlerdeki göz sorunları arasında, nistagmus (hızlı kontrol edilemeyen ileri ve geri göz hareketleri), şaşılık, ambliyopi (göz tembelliği), aşırı yakın veya uzak görüşlü olma, fotofobi, az gelişmiş optik sinirler, optik sinir sinyalizasyonunun yanlış yönlendirilmesi ve astigmatizm (bulanık görme) bulunur.
  • 70 kişide 1’in albinizm genleri taşıdığı ancak etkilenmediği tahmin edilmektedir. Eğer iki ebeveyn de geni taşıyorsa, çocuğun albino olma ihtimali 4’te 1 olacaktır.

Albino

Albinizm ya da Albino, insan ve hayvanlarda, kalıtımla geçen ve saç, cilt, göz gibi organlarda ortaya çıkan boya (pigment) eksikliği.

Bölgesel albinismus, vücudun yalnızca bazı bölgelerinde görülür. Tam albinozlarda cilt ve saç beyaz, gözdeki iris tabakası kırmızıdır. İyi göremezler ve ışığa karşı oldukça duyarlıdırlar. Kalıtımla geçen albinismusun dışında, cilt hastalıkları ve zehirlenmeler sonunda ortaya çıkan pigment kaybı da vardır. Tedavisi yoktur.

Advertisement

Leave A Reply