Aleksandr Sergeyeviç Puşkin Kimdir? Rus Edebiyatının Kurucusu ve Belkide En Büyüğü

0
Advertisement

Aleksandr Sergeyeviç Puşkin hayatı, biyografisi eserleri. Aleksandr Sergeyeviç Puşkin ile ilgili bilgi. Rus edebiyatının kurucusu olan Puşkin’in hayatı.

Aleksandr Sergeyevic Puskin

Kaynak: commons.wikimedia.org

Aleksandr Sergeyeviç Puşkin Kimdir?

Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, Rus şair ve yazarı (Moskova 1799 – Petersburg 1837). Çocukluğundan anasının sevecen ilgisi ve amcası Vasiliy Lvoviç’in bilgili ilgisiyle Fransızcayı ve Fransız edebiyatını öğrenip zevk aldığı belirtilir. Soylu ailelerin yetenekli çocuklarını eğitmek amacıyla kurulmuş özel Çarskoye Selo (İmparatorluk Lisesi adlı öğrenim kurumunda yetişti, günümüzde A. Puşkin), dışişleri bakanlığı örgütüne girdi (1817).

18 yaşında tanınmış bir şair düzeyine yükselmişti. Değerli hocalarının (Karamzin, 1766-1826, Jakovski, 1783-1852) yol göstericiliği, verimli okumalarının desteği, yabancı edebiyatları asıl kaynaklarından izleyebilmesine olanak veren dil kültürüyle bu yaşlarda bile özgün bir üsluba, kalıplaşmış Rusçaya yeni güçler kazandıran zengin bir anlatım gücüne ulaştığı kabul edilir.

Sürgün Yılları

Gençliğinin verdiği sıcak coşkuyla özgürlükten yana, devrimci, ilerici düşüncelere yaslandığı için hiçbir gizli derneğe üye olmadığı halde elden ele geçen şiirlerinin (Gavriliada) verdiği politik tedirginlikte üç yıl sonra görevli olarak güney Rusya’ya gönderildi (1820). Besarabya’da, Kafkaslarda Kırım’da kaldığı bu dört yıl içinde verimlilikle çalıştı, Byron‘u keşfetti, çevirdi, doğasal yaşamın tadını aldı, edebiyata bütün varlığıyla sarıldı: Rusları ve Lyudmila (1817-1820), Kavkazski Plennik (Kafkas Tutsağı) 1822, Bahçisarayski-Fontan (Bahçesaray Çeşmesi) 1824, Tsyganıy (Çingeneler) 1823-1824 vb. Polisin eline geçen bir mektubunda içtenlikle arkadaşına Tanrısız olduğunu yazdığmdan bu kez de Pskov’daki aile yurtluğunda (Mihaylovskoye) yaşamını geçirmesi buyruldu.

Rus halk masallarıyla, halk türküleriyle, Rus tarihiyle yakından ilgilendiği bu dönemde büyük eserlerinin başlangıçlarına girişti: Koşukla romanı olan ve Çaykovski‘nin müziğiyle operalaşacak Yevgeniy Onyegin (1823-1830), Musorgski‘nin opera olarak besteleyeceği Boris Godunov (1825-1831). 1826’da Moskova’ya, 1827’de başkent Petersburg’a gidebilmesine izin çıktı.

Aleksandr Puşkin Sözleri ve Alıntıları

Advertisement

Sakin ve mutlu bir yaşamın düzeni içinde kentle kır, Petersburg ve yurtluğu arasında yaşarken edebiyatçılığını renklilikle sürdürdü (Biyelkin’in Hikâyeleri, Povesti Belkina 1930); tanıtma kitaplarının şair, yazar, tiyatro yaratıcısı, anlatı ustası, öykücü ve romancı, eleştirmen ve gazeteci diye niteledikleri değişik çalışma alanlarında ürünler vermek için verimlilikle çalıştı. Bu arada yeni Çar I. Nikolay’ın (1796-1855; çarlığı 1825-1855) katma çıkarılmış, çar onu kendisinin denetleyip sansür edeceğini açıklayarak sözde özgürlüğünü sağlamıştı. Bazı söylentiler, eşinin bu imparatorla da ilişki içinde olduğunu açıklarlar.

Böylece Puşkin, yakın bir tehlikeden kendini koruma içgüdüsüyle tarihsel konulara yönelerek günlük ve güncel dedikoduların üstüne çıkmış oldu, arşivlerde çalıştı. Tarih kitapları da çıkardı. Dubrovskiy (1832), İstoriya Pugaçova (Pugaçev Ayaklanması) 1833, Pikovaya Dama (Maça Kızı) 1834, Yüzbaşının Kızı (Kapitanskaya Doçka) 1836.

Ölümü ve Edebi Kişiliği

Eşinin kendisini aldattığını ileri süren imzasız bir mektubun yarattığı kaygı ve tasalarla, yine eşinin ardında dolaştığını ve gelişigüzel konuştuğunu duyduğu bir Fransız subayıyla giriştiği tabanca düellosunda karnından yaralandı (27 Ocak). İyileştirilemediğinden bir süre sonra öldü (10 Şubat). Hem lirik değerler hem gerçekçi özlerle yepyeni bir ufka yönettiğine inanılan Rus Edebiyatı’nın kurucusu sayılır. Dili, anlatımı, üslubu, biçim kusursuzluğuyla hem şiirde, hem düz yazıda bütün olumlu değerleri taşıdığı kabul edilir.

Başka eserleri:

Domik v Kolomne (Kolomna’daki Küçük Ev) 1830, koşukla öykü; Kupoy Ritsar (Cimri Şövalye) 1836, oyun; Medni Vsadnik (Tunç Süvari) 1837. şiir; Motsart i Salyeri (1831), oyxm\Kamenniy Gost (Taş Konak), oyun, öl.s. 1839 vb.

Kaynak 2

Aleksandr Sergeyeviç Puşkin

Aleksandr Puşkin Kimdir?

Aleksander Sergeyeviç Puşkin (6 Haziran 1799, Moskova, Rusya – 10 Şubat 1837, St. Petersburg, Rusya) Ünlü bir Rus şairidir. Hatta Rus şiirinin en büyük şairi ve Rus edebiyatının kurucusu olarak da kabul edilir. Saçma br düelloda henüz 38 gibi genç bir yaşta hayata veda etmiştir.

Advertisement

Moskova’da doğdu. Babası ona daha çok küçük yaşta, kuvvetli bir edebiyat sevgisi, özellikle Fransız edebiyatına karşı kuvvetli bir bağlılık aşılamıştı. Napolyon’a karşı yapılan savaşlar, Aleksandr Puşkin’e ilk şiirleri için ilham verdi. Liseyi Puşkin bitirince, Dış İşleri Bakanlığında memur oldu. Öte yandan «Arzamas» adındaki ilerici, hürriyetçi edebiyat topluluğuna girmişti. Bu yüzden, Çar hükümetinin gözünden düştü, Yekaterinovya’ya, oradan Kişinev’e, Odesa’ya sürüldü.

Aleksandr Puşkin 1820-1824 arasında 5 yıl süren bu sürgün hayatı sırasında İngiliz şairi Byron‘un eserlerini okudu, inceledi. Onun etkisiyle «Kafkas Esiri», «Bahçesaray Çeşmesi», «Yevgeniy Onyegin» gibi eserlerini yazdı. 1824’te, komutanı Prens Voroznovoz hakkında yazdığı ağır bir hiciv dolayısı ile bu sefer kendi arazisinin bulunduğu Mihailovski’ye sürüldü.

Aleksandr Puşkin, genç yaşında, bir düello sonunda ölmüştür. Karısını çok kıskanıyordu. Bu yüzden, Rus ordusunda hizmet gören, sonradan Baron von Heckeren adını alan Georges d’Antes adında, Fransız asıllı bir subayla düello etti. Ölüm derecesinde yaralandı, iki gün sonra Petersburg’da öldü.

Puşkin romantik Rus edebiyatının en kuvvetli yazarlarından biridir. Eserleri arasında «Boris Godunov»la «Yevgeniy Onyegin» gelir. Musorgskiy «Boris Godunov»u, Çaykovskiy de «Yevgeniy Onyegin»i birer opera halinde bestelemişlerdir. «Yüzbaşının Kızı», «Maça Kızı» en tanınmış hikayeleridir.


Leave A Reply