Aletsch Buzulu Jeolojik Özellikleri, Oluşumu ve Evrimi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

İsviçre’da bulunan Aletsch Buzulu hakkında bilgiler. Jeolojik özellikleri nelerdir? Aletsch Buzulunun oluşumu ve evrimi ile turistik özellikleri.

Aletsch Buzulu (Almanca: Aletschgletscher) veya Büyük Aletsch Buzulu (Grosser Aletschgletscher), Alpler’in en büyük buzulu. Yaklaşık 23 km (14 mil) (2014) uzunluğa sahip, yaklaşık 15,4 km3 (3,7 mil) (2011) hacme sahip ve doğu Bernese Alpleri’nde yaklaşık 81,7 km2 (31,5 mil kare) (2011) Valais İsviçre kantonunda. Aletsch Buzulu, Concordia Place’de yakınlaşan dört küçük buzuldan oluşur ve kalınlığı ETH tarafından hala 1 km’ye (3,300 ft) yakın ölçüldü. Daha sonra Massa’yı doğurmadan önce Rhône vadisine doğru devam eder. Aletsch Buzulu – bugün dünyadaki çoğu buzul gibi – geri çekilen buzul. 2016 itibariyle, 1980’den beri 1870 3.2 kilometreden (2.0 mil) 1.3 mil (0.81 mil) uzunluğunda ve 300 metre (980 ft) kalınlığında da kaybetti.

Aletsch Buzulu

Diğer buzullar da dahil olmak üzere tüm alan, 2001 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilen Jungfrau-Aletsch Koruma Bölgesi’nin bir parçasıdır.

Coğrafya.

Aletsch Buzulu, Gemmi Geçidi’nin doğusunda bulunan Bern Alpleri’nde Bern ve Valais kantonları arasında yer alan birçok buzuldan biridir. Bütün bölge batı Avrasya’daki en büyük buzlu alan olarak kabul edilir. Doğuda yatan Fiescher ve Aar Buzulları benzer uzantılara sahiptir.

Finsteraarhorn dışında, Bernese Alpleri’nin en yüksek zirvelerinin tümü buzulun drenaj havzasında bulunur. Jungfrau ve Mönch kuzey sınırını oluşturur; Gross Fiescherhorn ve Gross Wannenhorn doğu tarafında; Sonunda doruk noktası Aletschhorn (4,193 m (13,757 ft)) batı cephesinde bulunur.

Advertisement

Aletsch Buzulu

Turizm

Aletsch Buzulu’nun ve çevredeki bazı vadilerin bölgesi UNESCO Dünya Mirası listesindedir, dolayısıyla korunmakta ve tesisler çoğunlukla dış bölgelerle sınırlandırılmaktadır. Valais’teki Belalp, Riederalp ve Bettmeralp (Aletsch Bölgesi adı verilen) arasındaki bölge buzulun alt kısmına erişim sağlar. Bettmerhorn ve Eggishorn popüler manzaraları arasındadır ve teleferikle erişilebilir. Massa nehri 2008’den bu yana bir asma köprü ile geçilebiliyor, böylece buzulun sol ve sağ kısmı arasında zamlar oluşabiliyor.

Jungfraujoch tren istasyonu (3.450 m), üst Aletsch Buzulu’na ve Jungfrau’ya giden normal rotaya doğrudan erişim sağlar. Sadece Bern kantonundaki Interlaken’den ulaşılabilir. Yürüyüş yolları, Konkordia Hut veya Hollandia Hut’tan geçerek sonunda masiflerdeki diğer buzullara ulaşır.

Riederfurka’da, Riederalp ve buzul arasında 2.065 metre mesafede, siyaset ve finans dünyasından birçok ünlü ve etkili misafirin eski yazlık ikametgahı olan tarihi Villa Cassel’de yer almaktadır. Ev, şu anda site hakkında kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapan çevre organizasyonu Pro Natura’nın merkezlerinden biri.

Oluşumu ve evrimi

Aletsch Buzulu, karın birikmesinden ve sıkışmasından kaynaklandı. Buzullar genellikle kar ve buz birikiminin karı aştığı ve eridiği buzları oluşturur. Kar ve buz kalınlaştıkça, yerçekimi ve üstündeki kar ve buzun baskısı nedeniyle hareket etmeye başladığı bir noktaya ulaşır.

Son buzul dönemlerinde, Aletsch Buzulu şimdiden çok daha büyüktü. 18.000 yıl önce, Riederalp ve buzul arasındaki sırtın alt kısmı tamamen buzla kaplıydı. Yalnızca Bettmerhorn, Eggishorn ve Fusshörner’in zirveleri buzulun üstündeydi. Önemli bir geri çekilme sonrasında buzul, son buzul döneminde 11.000 yıl önce tekrar ilerlemiştir. Buzul, Rhône vadisine ve buzu Riederfurka’ya ulaştı. Kalan moraller hala Aletsch Ormanı’nda görülebilir.

Advertisement

Son buzuldan bu yana, buzul genellikle geri çekildi. Ancak hafif iklim değişiklikleri meydana geldi ve 1860’da buzul 3 km daha uzundu ve buz seviyesi 200 m daha yüksekti.

Diğer birçok buzul için olduğu gibi, kayıtlar uzun vadeli büyük bir geri çekilme eğilimi göstermektedir. Aletsch Buzulu, 1980’den beri 1.3 km (0.81 mi) olmak üzere 1870’den beri 3.2 km (2.0 mi) geriledi. Yalnızca 2006’da 114.6 metre (376 ft) rekor bir geri çekilme gerçekleşti.

1850’deki Küçük Buz Çağı’nın sona ermesinden bu yana buzul, buz kütlesinin yüzde 20’sini kaybetti, İsviçre’deki yüzde 50’yi kaybetti. Bu, iklim değişikliğine daha küçük buzullardan çok daha yavaş tepki veren Aletsch Buzulu’nun büyüklüğü ile açıklanmaktadır. Bununla birlikte, buzulun 2100 itibariyle 2018 buz kütlesinin sadece onda birine sahip olacağı tahmin ediliyor.


Leave A Reply