Alfa Centauri, Güneş Sistemine En Yakın Yıldız Sistemi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Alfa Centauri yıldız sistemi hakkında bilgiler. Güneş sistemimize en yakın yıldız sistemi olan Alfa Centauri hakkında genel bilgiler.

Alfa Centauri Yıldızı

Alfa Centauri Yıldızı

Alfa Centauri, Erboğa (Centaurus) takımyıldızının en parlağı, Rigilkent. Gökyüzünün en parlak 10 yıldızından üçüncüsüdür. Görünen parlaklığı 0.3 kadir, tayf türü GO, uzaklığı 4.2 ışık yılıdır. Üçlü bir yıldız sistemidir. Alfa Centauri’den belki biraz daha yakın ve sönük olan üçüncü bileşen, Proxima diye adlandırılır. Bize en yakın komşu yıldızlardan biriyse de ancak güney yarıküreden görülebilir.

Alpha Centauri, Güneş’e en yakın yıldız sistemidir. Yaklaşık 4.36 ışıkyılı (41.2 milyar kilometre) uzaklıkta yer almaktadır. Üç yıldızdan oluşur: Alpha Centauri A (IAU’ya göre resmi adı : Rigil Kentaurus), Alpha Centauri B (resmi adı: Toliman) ve Alpha Centauri C (resmi adı: Proxima Centauri).

Kütleçekimsel olarak bağlı üç yıldızdan oluşan bir sistemden oluşur. Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B adlı bir kütle merkezinin ve ayrıca Alpha Centauri A ve B adlı iki yıldızın yörüngesinde dönen üçüncü bir kırmızı cüce yıldız olan Alpha Centauri C’nin ( Proxima Centauri ) etrafında dönen üçlü bir yıldız sistemi.

Gece gökyüzünde, çıplak gözle sadece AB sistemi tek bir ışık noktası olarak ayırt edilebilir. Aslında bu nokta 17. yüzyıla kadar Erboğa takımyıldızındaki en parlak tek yıldız olarak kabul ediliyordu. Bu parlak noktadaki çift yıldızın ( çift yıldız ) varlığı ilk olarak 1689’da Cizvit Jean Richaud tarafından bir kuyruklu yıldızı gözlemlerken tesadüfen tespit edildi.

Alpha Centauri A, Güneş’e çok benzeyen sarı bir yıldızdır ve Alpha Centauri B turuncu bir K-tipi yıldızdır. Her ikisi de yaklaşık 80 yıllık bir sürede (79.91 yıllık bir yörünge periyodu) birbirleriyle dönerler. Bu yörüngede, bu ikili sistemin bileşenleri birbirine en az 11.2 astronomik birime yaklaşır, bu da 1670 milyon kilometreye veya yaklaşık olarak Güneş ile Satürn arasındaki ortalama mesafeye eşittir, iki yıldız arasındaki maksimum mesafe 35.6 AU (5.3) milyar km, kabaca Güneş ve Plüton arasındaki mesafe). Benzer kütlelere sahip olduklarından, uzayda her iki yıldızdan neredeyse eşit uzaklıkta bir nokta ( kütle merkezi ) etrafında hareket ederler.

Advertisement

Üçüncü yıldız, önceki ikisinin etrafında dönen (bu yüzden Alpha Centauri C olarak da bilinir) çok daha uzak bir mesafede, büyük bir yörüngede bir eksantriklikle dönen Proxima Centauri’dir , öyle ki gerçekten bağlantılı olup olmadığı tartışılır. sisteme; bununla birlikte, üç yıldızın tümü eşit paralaks ve düzgün harekete sahiptir . 2016 yılında, üç yıldız arasındaki yerçekimsel birliği destekleyen Proxima Centauri’nin hızının daha kesin tespitleri sunuldu.

Proxima Centauri’nin diğer ikisiyle gerçekten bağlantılı olması durumunda, yörüngesi birkaç yüz bin yıl sürecek ve şu anda güneş sisteminden mesafesi minimum olan noktada olacaktır. Proxima ve Alpha Centauri AB arasındaki ortalama mesafe, yaklaşık 0,06 parsek, 0,2 ışıkyılı veya 13.000 astronomik birim (AU), Neptün’ün yörüngesinin 400 katına eşdeğerdir. Sadece güçlü teleskoplarla görülebilen küçük, kırmızı bir yıldızdır.


Leave A Reply