Alfa Fetoprotein Testi Nedir?

0
Advertisement

Alfa Fetoprotein testi, taraması nedir? Alfa Fetoprotein testi neden yapılır, nasıl olur, hakkında bilgi.

Alfa-Fetoprotein-testiAlfa Fetoprotein Testi

Hamilelik döneminin düzenli muayeneleri sırasında kanınız alınacak ve çeşitli açılardan incelenmesinin yanı sıra, alfafetoprotein (AFP) düzeyi de ölçülecektir. AFP düzeyinin normalin üstünde çıkması, doktorunuza dölütün durumu konusunda, erken bir dönemde bilgi sağlayacaktır.

AFP, gebeliğin ilk evrelerinde, önce embriyo kesesi, daha sonra da ceninin (fötüs, dölüt; anne karnındaki bebeğin tıp dilindeki adı) karaciğeri tarafından üretilir. AFP düzeyi, hamileliğin dördüncü ayından sonra normal olarak yükselir; kanınızdaki AFP düzeyinin bu tarihten önce yükselmesi, ikiz doğurmanız olasılığı bulunduğunun belirtilerinden biri olabilir. Ama bir başka olasılık da, bebeğinizin yarık omurga (spida bifida: Omurga kanalının arka çeperinin bir bölümünün açık kalması biçiminde doğuştan oluşum bozukluğu) ya da anensefali (beynin olmaması) gibi bir sinir kanalı kusuru taşıdığı anlamına gelebilir: Bu bozukluklar, hamileliğin ilk aylarında kanda AFP düzeyinin yükselmesine neden olur. Hamileliğinizin erken döneminde AFP’niz yüksek çıkarsa, dölütün tam “yaşını” belirlemek ve birden çok bebek taşıyıp taşımadığınızı görmek amacıyla, ultrason incelemesi uygulanacaktır.

Bebeğiniz, sanıldığından “yaşlı” değilse ve ikiz bebekler taşımıyorsanız, büyük bir olasılıkla, bir kan testi daha uygulanır. AFP düzeyi normalden gene bir hayli yüksek çıkarsa, bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için, amniyosentez uygulamasına gidilir.

Advertisement

Leave A Reply