Allah İyilerle Beraberdir

0
Advertisement

İslam dininde iyilik neden önemlidir? Allah iyilerle beraberdir açıklaması, müslümanlarda iyilik yapmak hakkında bilgi.

Allah İyilerle Beraberdir

Müslüman; kendisi iyi olan, iyilik yapan, insanları iyiliğe çağıran ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. İyiliğin zıddı olan kötülük ise hiçbir şekilde Müslümana yakışmaz. İyilik, tüm güzel ahlâki prensiplerin özü ve dayanak noktasıdır.

İyilik yapmak, iyiliğe çağırmak, iyiliğin yaygınlaşması için çalışmak gibi özellikler Allah’ın razı olacağı kimselerin temel özellikleri arasında sayılmaktadır. Müslümanların en önemli özelliklerinden biri de “iyiliği emredip kötülükten sakındırmak”tır. İyilik çok büyük ve önemli hususlarda söz konusu olabileceği gibi basit ve önemsiz görülen hususlarda da olabilir. Yaşlılara saygı göstermek, ihtiyacı olanların yardımına koşmak, insanları sıkıntıya sokan şeyleri yoldan kaldırmak, Müslüman kardeşine güler yüz göstermek birer iyiliktir.

Dinimizde Müslümanlara hem iyilik yapmaları emredilmiş hem de bunun yolları gösterilmiştir. İyilik; zekât ve sadaka vermek, yoksulların ihtiyacını gidermek, zayıflara yardım etmek şeklinde maddi olabileceği gibi; güler yüzlü olmak, insanlara öğüt vermek, bilgi paylaşmak şeklinde de olabilir. İslâm dininde Allah’ın yapılmasını emrettiği her şey iyi, doğru ve güzel olarak değerlendirilir. İyilik duygusunun yayılmasını sağlamak, iyiliğe vesile olmak ve iyilik için aracılık yapmak da iyiliktir. Hatta iyiliğe niyetlenip de yapamayan kimseye bile iyilik sevabı verilir.

Kişinin kendisine, ailesine, komşusuna, arkadaş ve akrabalarına, kısacası bütün insanlara iyilikle yaklaşması gerekir. Bir yoksulun doyurulması, bir yetimin başının okşanması, üzgün birinin teselli edilmesi, küçüklere sevgiyle davranılması, büyüklere saygı gösterilmesi de iyilik kapsamındadır.

Advertisement

İyilik mutlaka Allah rızası için yapılmalıdır. Mükâfatı karşıdaki kişiden değil Allah’tan beklenmelidir. Yapılan iyilikler başa kakılmamalıdır. Kendisine iyilik yapılan kişi ise teşekkür etmelidir, iyiliğe iyilikle ve daha fazlasıyla karşılık vermelidir. Şayet başka bir iyilik yapmaya imkânı yoksa dua etmelidir.

İyiliğin miktarı önemli değildir. Önemli olan yapılanın bir iyilik olmasıdır. Peygamber Efendimiz (as) “Yarım hurma vermek suretiyle de olsa kendinizi cehennem ateşinden koruyunuz. O kadarını da bulamayanlar güzel bir sözle de olsa kendilerini korusunlar.” buyurmuştur.

Allah, iyilik yapanlarla beraberdir ve onlara yardımcı olur. İyilik adına harcanan şeyin yerine Allah yenisini verir.

Resûlullah (as) şöyle buyurmuştur: “Her gün iki melek iner. Bunlardan biri: ‘Allah’ım malını verene yenisini ver!’ diye dua eder. Diğeri de: ‘Allah’ım cimrilik edenin malını yok et!’ diye beddua eder.”

Müslümanlar iyilik konusunda birbirleriyle yarışarak iyiliğin yaygınlaşmasına çalışırlar. Melekler, iyilik yapan Müslümanlara dost olur ve onlara dua ederler. İyilik yapanlara hem dünyada hem de ahirette mükâfatları kat kat verilir,

“Erkek veya kadın, kim mümin olarak iyi iş işlerse elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.” (16/ Nahl Suresi, 97. ayet)

Advertisement


Leave A Reply