Alosetron İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Alosetron ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Alosetronun yan etkileri ve kullanım şekli nasıldır? Alosetron neyi tedavi eder, hakkında bilgi.

Alosetron

Alosetron

Kullanımı

Alosetron, ana problem olarak ishali olan şiddetli irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kadınları tedavi etmek için kullanılır. Bir tedavi değildir, ancak karın ağrısını, ani bağırsak hareketine sahip olma dürtülerini ve ishali azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu ilacın yetişkinlerde görülen ciddi yan etkileri nedeniyle çocuklar tarafından kullanılması önerilmez.

Alosetron HCL nasıl kullanılır?

Alosetron almaya başlamadan önce prospektüsü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Bu ilacı, genellikle günde bir veya iki kez, doktorunuz tarafından belirtildiği gibi yiyecekle birlikte veya yiyeceksiz ağız yoluyla alın. Dozaj, tıbbi durumunuza ve tedaviye yanıtınıza bağlıdır. Kabızsanız bu ilacı almaya başlamayın.

Advertisement

Durumunuz düzelmezse veya kötüleşirse doktorunuza söyleyin.

Yan etkiler

Doktorunuzun bu ilacı reçete ettiğini unutmayın, çünkü size olan yararın yan etki riskinden daha büyük olduğuna karar vermiştir. Bu ilacı kullanan birçok insanın ciddi yan etkileri yoktur.

Bu çok ciddi yan etkilerden herhangi biri meydana gelirse hemen tıbbi yardım alın: kabızlık, kanlı ishal / dışkı, yeni veya kötüleşen mide / karın ağrısı.

Bu ilaç serotonini artırabilir ve nadiren serotonin sendromu / toksisitesi adı verilen çok ciddi bir duruma neden olabilir. Serotonini artıran başka ilaçlar da kullanıyorsanız risk artar, bu nedenle aldığınız tüm ilaçları doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Aşağıdaki belirtilerden bazılarını geliştirirseniz hemen tıbbi yardım alın: hızlı kalp atışı, halüsinasyonlar, koordinasyon kaybı, şiddetli baş dönmesi, şiddetli bulantı / kusma / ishal, kas seğirmesi, açıklanamayan ateş, olağandışı ajitasyon / huzursuzluk.

Bu ilaca çok ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Bununla birlikte, aşağıdaki gibi ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisi fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: döküntü, kaşıntı / şişme (özellikle yüz / dil / boğaz), şiddetli baş dönmesi, solunum zorluğu.

Bu olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Advertisement

Önlemler

Alosetron almadan önce, alerjiniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Bu ürün, alerjik reaksiyonlara veya diğer sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir. Daha fazla bilgi için eczacınızla konuşun.

Bu ilacı kullanmadan önce, doktorunuza veya eczacınıza tıbbi geçmişinizi söyleyin, özellikle kabızlık, diğer bağırsak / bağırsak bozuklukları (bağırsak tıkanması, iskemik kolit, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, divertikülit), karaciğer hastalığı, kan pıhtıları.

Ameliyattan önce doktorunuza veya diş hekiminize kullandığınız tüm ürünler (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler gibi) hakkında bilgi verin.

Yaşlı yetişkinler bu ilacın yan etkilerine, özellikle kabızlığa daha duyarlı olabilir.

Hamilelik sırasında, bu ilaç sadece açıkça ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışın.

Bu ilacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirmeden önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler

İlaç etkileşimleri ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Bu yazı olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Kullandığınız tüm ürünlerin bir listesini (reçeteli / reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler gibi) saklayın ve doktorunuzla ve eczacınızla paylaşın. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.

Bu ilaçla etkileşime girebilecek bazı ürünler şunlardır: apomorfin, fluvoksamin.

Kabızlığa neden olabilecek başka ilaçlar da kullanıyorsanız, kabızlığın ciddi komplikasyon riski artar. Alabileceğiniz tüm ürünlerin güvenli kullanımını doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Serotonini artıran başka ilaçlar da kullanıyorsanız, serotonin sendromu / toksisite riski artar. Bazı örneklere antidepresanlar (fluoksetin / paroksetin gibi SSRI’lar, duloksetin / venlafaksin gibi SNRI’ler) sayılabilir. Bu ilaçların dozunu başlattığınızda veya artırdığınızda serotonin sendromu / toksisite riski daha olası olabilir.

Advertisement


Leave A Reply