Altar Panosu Nedir?

0
Advertisement

Altar panosu nedir? Altar panosunda kimler yer alır, özellikleri nelerdir? Altar panosu tarihçesi, hakkında bilgi.

Altar Panosu

Altar Panosu

Altar Panosu; altar masasının üst gerisinde yer alan ve kutsal kişiliklere, azizlere ve İncil’de geçen konulara ilişkin resimlerle bezenmiş panodur. Altar panolarının iki kanatlılarına “diptik”, üç kanatlılarına “triptik”, dört ya da daha çok kanatlılarına “poliptik” denir. Altar masasına doğrudan bağlı olmayıp arkasındaki duvara tutturulan, bezemeli perde ya da bölme içinse “altar arkalığı” (reredos) terimi kullanılır.

Genellikle ahşap ya da taştan, bazen de metalden yapılan altar panosu, Çarmıha Geriliş ve benzeri dinsel konuları betimleyen resimler, heykeller ya da mozaiklerle bezenirdi. Özellikle geç gotik dönemde, çoğunlukla kilisenin mimari yapısının bir parçasını oluşturmasına karşılık, sonradan eklendiği durumlar da vardı. Hatta Hubert ve Jan van Eyck tarafından 1432’de yapılmış 12 parçalı bir poliptik olan ve Gent’teki (Belçika) Saint-Bavon Katedrali’nde bulunan (bu nedenle “Gent Altar Panosu” diye de bilinir) “Tanrı’nın Kuzusu na (İsa) Tapınma” adlı ünlü altar panosu gibi yalnızca tek bir tablo da olabiliyordu.

Altar panolarında resim, kabartma ve heykellerin en güzel örnekleri kullanılmıştır. Bilinen en eski resimli panolardan biri, İtalya’da Tivoli’deki katedralde bulunan ve 11. yüzyılda yapıldığı sanılan “İsa, Meryem ve Aziz Yahya Arasında” adlı triptiktir. En ünlü altar panosu ise, kuyumculuk ve altın işçiliği açısından en yetkin örneklerden biri olan Venedik’te San Marko Bazilikası’ndaki panodur. 976 yılında yaptırılmış olan bu pano, 13. yüzyılda büyütülüp zenginleştirilmiştir.

Advertisement

Leave A Reply