Altınpost Tarikatı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Avrupa’daki soylular arasında yaygın olan Altınpost Tarikatı ve Altınpost Nişanı hakkında genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Altınpost Tarikatı Hakkında Bilgi

Altınpost NişanıAltınpost Tarikatı, Fransızca l ordre de la toison d’or. Almanca der orden vom goldenen vlies, İspanyolca la orden del toisûn de oro.

Burgonya’da 1430’da oluşturulan, daha sonraları Habsburg Avusturyası ile İspanya’da da sürdürülen şövalyelik tarikatı. Bu tarikatın üyeleri Altınpost Nişanı’nı taşırdı. Portekizli Isabel ile evlenen Burgonya dükü III. Philippe (İyi) tarafından, çiftin Flandre’ daki Brugge’de yapılan düğünlerinin onuruna Altınpost adlı bir tarikat ve nişan oluşturuldu. İlk toplantısı 1431’de Lille’de yapıldı; 1432’de merkezi, Burgonya Düklüğü’nün başkenti olan Dijon olarak saptandı. Bakire Meryem’e ve Aziz Andreas’a adanan tarikatın önce bir büyük usta (hükümdar dük) ile 23 şövalyeden oluşması kararlaştırıldı; ardından 31’e çıkarılan üye sayısı sonunda 51 olarak belirlendi. Katolik dinini savunmak ve şövalyelik töresini yüceltmek için kurulan tarikat, eylemleri toplantılarda değerlendirilen, övülen ya da yerilen şövalyeler arasındaki anlaşmazlıkları çözüme bağlamayı amaçlıyordu. Şövalyelerin başkaldırma, ihanet ya da heretiklik suçlamasıyla arkadaşlarını yargılama hakları vardı.

Burgonyalı Marie’nin Avusturya arşidükü Maximilian’la evlenmesi (1477) sonucunda büyük ustalık sıfatı Habsburg hanedanına geçti. Üyelerinin işlediği bütün suçların yalnızca tarikat tarafından yargılanmasını kabul eden Kutsal Roma-Germen imparatora V. Kari (Şarlken) büyük ustalığı oğlu İspanyalı II. Felipe’ye bıraktı. Onun da vârisleri 1600’de Papa VIII. Clemens tarafından onandı; ama İspanyol Habsburglarının son bulmasının (1700) ardından unvan, İspanya Bourbon kralları ile Avusturya Habsburgları arasında anlaşmazlık konusu oldu. İmparator VI. Kari tarikatı 1713’te Viyana’da kurdu; ondan sonra da Avusturya ve İspanyol hükümdarlarıyla taht üzerinde hak iddia eden kişiler Altınpost Nişanı’nı asal şövalyelik unvanı olarak vermeyi sürdürdüler. Bu nişan yalnızca en üst düzeyde Katolik soylulara verildi.


Leave A Reply