Altun Yaruk (Altın Işık) Nedir? Kitabın Özellikleri, İçeriği ve Tarihçesi

0
Advertisement

Altun Yaruk (Altın Işık) nedir? Altun Yaruk ne zaman yazılmıştır, içeriği nedir? Altun Yaruk’un tarihçesi hakkında bilgi.

altun yaruk

Kaynak: commons.wikimedia.org

Altun Yaruk, Budist Uygurların Türkçe kutsal kitabıdır (Altın Işık). Hintçeden Çinceye, oradan da Uygurcaya çevrilmiş (olasılıkla 8.-9. yüzyıllar) olan 10 ayrı kitapta 31 bölümlük eseri 1910’da Rus bilginlerinden Moloff buldu ve Radloff ile işbirliği yaparak Uygurca metni yayımladı (1913-1917). Buda’nın yaşamını, dininin ilke ve amaçlarını çeşitli ahlak öyküleriyle birlikte anlatan eserden bazı parçaların çevirilerini Uygurca asıllarıyla birlikte Saadet Çağatay (1945) yayımladı.

Tarihçesi

Sutra aslen Hindistan’da Sanskritçe yazılmıştır ve birkaç kez Dharmakṣema ve diğerleri tarafından Çince’ye çevrilmiş ve daha sonra Tibetçe ve diğer dillere çevrilmiştir. Johannes Nobel metnin Sanskritçe ve Tibetçe baskılarını yayınladı. Sutra Doğu Asya’da etkilidir. Sutranın adı, bodhisattva Ruchiraketu’nun dharma’yı veya Gautama Buddha’nın öğretilerini simgeleyen yüce bir altın ışık yayan büyük bir davul hayal ettiği “Altın Davulun İtirafı” adlı bölümden gelmektedir.

Altun Yaruk

Altın Işık Sutrası, Dört Göksel Kralın ülkesini doğru şekilde yöneten hükümdarı koruduğunu öğreten temel mesajı nedeniyle Çin ve Japonya’daki en önemli sutralardan biri oldu. Sutra ayrıca tanrıça Sarasvatī’nin, Lakṣmī ve Dṛḍhā’nın sutrayı destekleyecek ve öğretecek herhangi bir bhikṣu’yu koruma yeminlerini de açıklar.

Görünüşte ele alındığında, sutra’nın ana teması, liderlerin krallık için iyi örnekler olmasının önemi olan kelimenin tam anlamıyla alınabilir. On İkinci Bölümde, sutra, hükümdarı adaleti gözetmediği zaman bir krallığın başına gelen felaketlerden ve örnek bir yaşam süren kralların yararlarından ayet şeklinde bahseder. Koruyucu Krallar Bölümü’nde, Dört Koruyucu Kral, Buda ile bir diyalog kurar ve hükümdarı sutranın özünü kutsal sayarsa ve günlük övgüler sunarsa bir krallığın sahip olacağı tüm faydaları canlı ayrıntılarla açıklar. Sutra, erken tantranın bazı unsurlarını içerir, ikinci bölümde, sutra dört ana yönde yaşayan dört Buda’yı tanımlar. Bu aynı dörtlü, daha sonraki Budist mandalaları, Rahim Alemi gibi aynı konumlarda içerir.

Advertisement

Çin’deki Sui hanedanlığı sırasında, Tiantai geleneğinin keşiş Zhiyi’si, “Gōngfó Zhāitiān” veya sadece “Zhāitiān” olarak bilinen ve “Budalara ve Tanrılara Sunulan Puja” anlamına gelen bir ritüel töreni başlattı. Devas”, Altın Işık Sutrasında belirtilen ayinlere göre. Tören sırasında, saygı ifadesi olarak Budalara ve yirmi dört devaya adak sunulur. Bu tören gelenek yoluyla modern zamanlara taşınmıştır ve geleneksel olarak Çin Budist tapınaklarında Çin takviminin 1. ayının 9. gününde yapılır.

Sutra ayrıca Çin, Kore ve Japonya’da ülkeyi korumak için bir sutra olarak itibar kazandı ve genellikle tehditleri savuşturmak için alenen okundu. Örneğin, Japonya’daki ilk okuması, MS 660 civarında, Çin’in Tang hanedanı ve Kore’nin Silla’sının Kore’nin Baekje eyaletini yendiği ve Japonya’yı tehdit ettiği bir mahkeme töreniydi. 741’de Japonya İmparatoru Shōmu, her ilde keşişler ve rahibeler için taşra manastırları kurdu. Manastırların resmi adı, Dört Cennetsel Kral Altın Işık Sutrası Tarafından Devletin Korunması için Tapınaktı. Orada yaşayan 20 keşiş, ülkeyi korumak için sabit bir programda Egemen Kralların Altın Işık Sutrasını okudu. Budizm Japonya’da geliştikçe, uygulama yavaş yavaş kullanım dışı kaldı ve bugün artık devam etmiyor.


Leave A Reply