Alzheimer Hastalığı ve Demans Arasındaki Fark Nedir? Belirtileri Tedavi

0
Advertisement

Alzheimer ve Demans nedir, nasıl hastalıklardır? Alzheimer ve demans hastalığı arasındaki fark ve benzerlikler nedir, hakkında bilgi.

Alzheimer Hastalığı ve Demans Arasındaki Fark

İnsan beyninin sağlıklı işleyişi söz konusu olduğunda, pek çok bilinmez var. Sonuç olarak, beyni etkileyen rahatsızlıkları anlamak genellikle zordur ve bu bozukluklardan biri bizi veya sevdiklerimizi etkilediğinde araştırmaya başlarız.

“Bellek kaybı”, “demans” ve “Alzheimer” terimlerini, insanlar bilişsel yeteneklerini azalmış yaşlı bir insanı tanımlarken sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. Ama aslında, üçü de farklı bir şey ifade ediyor.

Alzheimer

Kaynak: pixabay.com

Bellek kaybı yaşlanma sürecinin ortak bir parçasıdır ve her zaman ciddi bir şeyin işareti değildir. Aynı zamanda, pek çok insanın kafasını karıştırmasına rağmen, aynı durum olmayan hem demans hem de Alzheimer’ın bir belirtisidir.

Demans ve Alzheimer hastalığı, yaşlanmanın normal bir parçası değildir ve bir hekim tarafından ele alınmalıdır.

Alzheimer ve Demans: Fark nedir?

Demans hastalık değildir – bu, kişinin günlük yaşamının olumsuz etkilendiği noktadaki zihinsel kabiliyetindeki düşüşü açıklayan geniş bir terimdir. Demans, bellek, düşünme ve sosyal yeteneklerle ilgili çeşitli semptomlara işaret eder.

Advertisement

Alzheimer ise, yaşlı insanlar arasında demansın en yaygın nedeni olarak görülen bir hastalıktır. Alzheimer ve demansın semptomları üstüste gelse de, bir kişi Alzheimer hastalığına bağlı olmayan demans ile karşılaşabilir.

Demans Nedir?

Demans, beyin hücrelerinin zarar görüp normal işlevlerinin kesintiye uğramasından kaynaklanır. Demans genellikle ilerleyici olur, bu da semptomların başlangıçta hafif ve zamanla kötüleştiği anlamına gelir. Farklı dementia türleri beynin farklı bölgelerini etkiler ve bu nedenle farklı semptomlara sahiptirler.

demans

Kaynak: pixabay.com

Bir kişinin beyin hücreleri hasar gördükçe, zihinsel işlevleri azalır. Demans tanısı konulacak bir durum için, aşağıdaki fonksiyonlardan en az ikisi ciddi şekilde bozulmalıdır:

Bellek
İletişim / dil
Odaklanma ve dikkat etme yeteneği
Akıl Yürütme / yargı
Görsel algı

Doktorlar, bir kişinin tıbbi geçmişini inceleyerek ve herhangi bir davranışsal / zihinsel anormallik hakkında soru sorar, bir kişinin dikkat ve dil gibi zihinsel becerilerini test eder, diğer olasılıkları devre dışı bırakmak için standart tıbbi testler yaar ve CT, MRI çeker, veya bir neden aramak için PET tarar.

Demans, Alzheimer veya başka bir hastalıktan kaynaklanabilir veya çevresel veya yaşamsal faktörlerin sonucu olabilir.

Advertisement

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hafızayı, düşünceyi, dili ve davranışları etkileyen bir tür demansdır.

En çok etkilenen insanlar 60 yaşından sonra teşhis edilir, ancak bazıları 40’larında veya 50’lerinde (erken başlangıçlı Alzheimer’in) teşhis edilebilir. Alzheimer, beyin dokusunun normal işlevlerini yerine getirme yeteneğini engelleyen beyin dokusunun bozulmasının bir sonucudur. Zamanla, beyin hücreleri arasındaki bağlantılar kırılır, kişi genellikle hayatını sürdürmek için tamamen başkalarına bağlı noktaya gelir.

Alzheimer Hastalığının Aşamaları

Hastalık etkilenen her insan için değişir, ancak ilerlemenin genel aşamaları aşağıdaki gibidir:

Normal davranış – Beyin değişiklikleri tanıdan 10 yıl kadar önce başlayabilir, ancak kişi hiçbir semptom göstermeyecektir.

Hafif zihinsel gerileme – Kişi ve sevdikleri kişiler, kelimeleri ve isimleri unutmak, soruları tekrarlamak ya da planlama ile uğraşmak gibi ince işaretler fark edebilir.

Orta dereceli zihinsel düşüş – Bellek sorunları daha da kötüleşebilir ve etkilenen insanlar kendileriyle ilgili şeyleri unutabilir, tarihi veya zamanı unutabilir, nerede olduklarını unutabilir ya da giyinirken veya diğer günlük işleri yaparken kafaları karışabilir.

Şiddetli zihinsel düşüş – Etkilenen kişiler insanları karıştırabilir ve isimleri yüzlerle ilişkilendiremez. Yıllardır gitmedikleri bir yere gitmeye ihtiyaç duydukları gibi sanrılar da çekebilirler.

Çok şiddetli zihinsel ve fiziksel düşüş – Hastalığın son aşamalarında, kişinin yemek yemesi, yürümesi ve kendilerine bakması için yardım alması gerekecektir.

Demans ve Alzheimer için bir tedavi var mı?

Alzheimer hastalığı ya da demans için tedavi yoktur.

Demansın nedenine bağlı olarak, doktorlar semptomlarını yönetmek veya yavaşlatmak için ilaç reçete edebilirler. Bireyler on yıllardır bunama ile yaşayabilmelerine rağmen, genellikle insanların yaşamlarını kısaltır.

Alzheimer bir terminal hastalığıdır, ancak araştırmacılar aktif olarak bir tedavi arayışındadır. Davranışsal değişiklikler, hafıza kaybı, depresyon ve diğer semptomları yönetmek için ilaçlar reçete edilebilir. Ancak hastalığın etkilerini durdurmanın bir yolu yoktur.

Advertisement


Leave A Reply