Şehzadeler Şehri Amasya’nın Güzellikleri ile İlçeleri ve Köyleri

0
Advertisement

Amasya ilinde bulunan ilçeler ve bu ilçelere bağlı belde ve köylerin isimleri ve listesi. Amasya ilçeleri ve köyleri listesi.

Amasya

Osmanlı padişah ve şehzadelerinin gösterdiği özel ilgi nedeniyle “şehzadeler şehri” olarak ün yapan Amasya 1386 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. Amasya şehri Yeşilırmak’ın açtığı dar boğaz üzerinde, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte, dağ, ova, su ve yeşilin kucaklaştığı bir ildir. Yeşilırmak, şehrin ortasından akar.

Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (III),Şehzade Alaeddin, Şehzade Bayezid (II), Şehzade Ahmet, Şehzade Murad, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murat (III) çeşitli tarihlerde Amasya’da valilik yapmışlardır.

Amasya yedi bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Amasya Anadolu’da Türklerin ilk şehir hayatına geçiş yaptıkları yerlerden birisidir. Korunaklı bir yapıya sahip olması nedenleri ile Osmanlı Şehzadelerinin Amasyada yetiştirilmesi uygun bulunmuştur.

Amasya Tarihi

Advertisement

Bu ilimizde halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. Yeşilırmak’ın iki yanına sıralanmış bahçelerde sebzecilik, bağcılık, meyvecilik, en fazla da elma üreticiliği dikkati çeker. Bunlar dışında kalan başlıca ürünler buğday, arpa, yulaf, mısır, pirinç, şeker pancarı, haşhaş, tütün, az miktarda da pamuk ve ayçiçeğidir.

Amasya’da Karadeniz iklimi ile kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları kara iklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, kara iklimi kadar sert değildir.

Görülmeye değer gezilecek ve tarihi eserleri arasında; Kalesi, Kaya Mezarlığı, Aynalı Mağara, Darüşşifa, Sultan 2. Bayezid Külliyesi, Kapı Ağa Medresesi, Gök Medrese Camii, Kadılar Türbesi, Haliliye Medresesi, Yörgüç Paşa Camii, Burmalı Minare Camii sayılabilir.

Amasya'nın Eski Bir Fotoğrafı

Amasya’nın Eski Bir Fotoğrafı

Amasya tadı, kokusu ve lezzetiyle meşhur olan elmasıyla ünlüdür. İnce kabuklu, hoş kokulu, sert ve dayanıklı olan Amasya elması çok yetiştirilen meyvelerin başında gelmektedir.

Osmanlı mimari özelliklerini bütünüyle yansıtan Amasya’nın evleri, Yeşilırmak kıyısınca uzanmaktadır. Devlet tarafından koruma altında olan Amasya evleri, 19. yüzyılın Hımış ve Bağdadi teknikleriyle inşa edilmişlerdir.

Amasya’nın ilçeleri; Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova, Taşovadır.

Advertisement

Yöreye özgü yemekler arasında, çatal çorba, helle çorbası, ekmek aşı (papara), kesme ibik çorbası, toyga çorbası, bakla dolması, Hengel (kıymasız mantı), kabak kabuklu pilav, sirkeli ciğer, yufka tatlısı (yufka patlıcanlı pilav tatlısı), gömlek kadayıfı, Halbur tatlısı, zerdali gallesi, vişneli ekmek (Anasya Çöreği) ve yakasal böreği sayılabilir.


Leave A Reply