Onkolog Nedir? Neye Bakar? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları, Ortamı

0
Advertisement

Onkolog nedir, kime denir? Onkolog ne iş yapar, neye bakar? Onkologların görev ve sorumlulukları, çalışma ortamları nasıldır?

Onkoloji, tümörler ve kanserlerle ilgilenen bir bilim dalıdır. Bazen kanser uzmanı olarak adlandırılan onkolog, vücudun bir bölümündeki veya bölümlerindeki anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesinin neden olduğu hastalık olan kanserin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor veya cerrahtır.

Onkolog

Üç ana kanser hekimi türü tıbbi onkologlar, cerrahi onkologlar ve radyasyon onkologlarıdır. Tıbbi onkologlar, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların uygulanmasında uzmanlaşmıştır. Cerrahi onkologlar, adından da anlaşılacağı gibi, kanserli tümörleri tanımlamak ve çıkarmak için cerrahi prosedürler uygularlar. Radyasyon onkologları kanseri radyasyon tedavisi ile tedavi eder.

Modern kanser terapisinde, patologlar, onkoloji ve diğer uzman hemşireler ve laboratuvar teknisyenleri dahil olmak üzere daha geniş tıp topluluğu ile işbirliği içinde farklı onkolog türleri birlikte çalışır.

Onkolog ne iş yapar?

Onkologlar kanseri tedavi eder ve kanser teşhisi konan kişilere tıbbi bakım sağlar. Hastalarına tanıdan tedaviye ve iyileşme, relaps, remisyon veya palyatif bakım yoluyla eşlik ederler.

Advertisement

Onkoloji alanının üç ana alanı vardır: tıbbi, cerrahi ve radyasyon.

Tıbbi onkologlar, kemoterapi veya hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi dahil diğer ilaçları kullanarak kanseri tedavi ederler. Birçok hasta için, tıbbi onkologları kanser tedavisi sırasında birinci basamak hekimi olarak hareket eder. Diğer doktorlar ve uzmanlar tarafından sağlanan bakım ve tedaviyi koordine eden genellikle tıbbi onkologdur. Bu doktorlar ayrıca kanser semptomlarını ve tedavilerin neden olduğu yan etkileri de yönetirler. Kısacası, bir tıbbi onkologun birincil işi kanseri yönetmektir.

Cerrahi onkologlar, kanseri cerrahi işlemlerle teşhis ve tedavi eden hekimlerdir. Çalışmaları, çıkarılan dokuyu incelemelerine ve bir hastanın kanserinin varlığını, nedenini veya kapsamını belirlemelerine olanak tanıyan biyopsileri yapmayı içerir.

Radyasyon onkologları, kanseri radyasyon terapisi ile tedavi etmede veya kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili x-ışınları veya diğer partiküllerin kullanımında uzmanlaşmıştır. Haritalama olarak da bilinen planlama, radyasyon onkologlarının çalışmalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Radyasyonun hastanın anatomisine nasıl iletilmesi gerektiğini tanımlamak ve doğru bir şekilde hedeflemek için gelişmiş yazılım ve bilgisayarların kullanılmasını içerir. Radyasyon onkolojisi giderek daha popüler bir uzmanlık alanıdır. Artan kanser oranları ve tıbbi teknolojideki önemli ilerlemeler ile bu alan, araştırma ve uygulamaya giriş için kapsamlı fırsatlar sunmaktadır. Radyasyon onkologları kanser tedavisinde radyasyon kullanımına odaklanırken, öncelikle onkolog olduklarını ve kanseri bir hastalık, biyolojisini ve yayılma modellerini anlamaları gerektiğini unutmamak önemlidir.

Diğer onkolog türleri:

Jinekolojik onkologlar, öncelikle yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri olan kadınların bakım ve tedavisine odaklanır. Bazı durumlarda, kemoterapi protokolleri tasarlayarak ve bu kanserleri tedavi etmek için ameliyatlar gerçekleştirerek tıbbi ve cerrahi onkologların rollerini de üstlenirler.

Pediatrik onkologlar kanserli çocuk ve ergenlerin (yenidoğanlardan 18 yaşına kadar) tedavisinde uzmanlaşmıştır. Üç ana onkolog türü – tıbbi, cerrahi ve radyasyon – aynı zamanda kendi uzmanlıklarını yalnızca pediatrik hastalarla uygulayan pediatrik onkologlar olabilir. Bazı kanser türleri – belirli beyin tümörleri, akut lenfositik lösemi, osteosarkom ve Ewing sarkomu en sık çocuklarda ve ergenlerde görüldüğünden, bu kanserlere yakalanan yetişkinlerin bir pediatrik onkoloğa sevk edilmesi alışılmadık bir durum değildir.

Advertisement

Hematolog-onkologlar hematoloji ve onkoloji alanında eğitim alarak, lösemi, Hodgkin olmayan lenfoma, Hodgkin lenfoma ve miyelom gibi kanla ilişkili kanserlerin tanı ve tedavisinde uzmanlaşırlar.

Spesifik hastaya ve tanıya bağlı olarak değişen derecelerde, yukarıda açıklanan onkoloji uzmanları şunlarda rol oynayacaktır:

  • Hastaya kanser teşhisini ve evresini anlatmak; kanserin nerede olduğunu, yayılıp yayılmadığını veya nerede yayıldığını ve vücudun diğer bölümlerini etkileyip etkilemediğini açıklama
  • Tüm tedavi seçeneklerini tartışmak ve en iyi tedavi yöntemini önermek
  • Kaliteli ve şefkatli bakım sunmak
  • Kansere bağlı ağrıyı ve kanser tedavisinin kabızlık, mide bulantısı, kusma ve yorgunluk gibi diğer semptom ve yan etkilerini yöneterek hastanın yaşam kalitesini korumaya yardımcı olmak

En etkili genel hasta tedavisi, neredeyse her zaman farklı tedavi türlerini birleştirmenin işbirliğinin sonucudur. Çoğu zaman, bir kanser hastasının bazı ameliyat, kemoterapi ve radyasyon kombinasyonuna ihtiyacı olacaktır. Bakıma yönelik bu bütüncül yaklaşım, doku örnekleri üzerinde yapılan testlerin sonuçlarını belirleyen bir patolog da dahil olmak üzere multidisipliner bir ekip tarafından sağlanır; görüntüleme testlerinin sonuçlarını gözden geçiren ve yorumlayan bir tanısal radyolog; ve hastaların kanserle ve hastalığın getirdiği zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olan bir onkoloji sosyal çalışanı.

Onkoloji ekipleri kanser teşhisi yapmak için çeşitli testler kullanır:

Tıbbi geçmiş : En önemli tanı aracı, hastanın klinik geçmişidir. Onkologlar kansere işaret eden semptomlara özellikle dikkat ederler: yorgunluk, kilo kaybı, açıklanamayan anemi, kaynağı bilinmeyen ateş.

Kan testleri : Biyolojik veya tümör belirteçlerinin bulunmasına yardımcı olmak için

Biyopsi : Test edilecek tümör dokusunun çıkarılması

Endoskopi : Gastrointestinal sistemi incelemek için cerrahi olmayan bir prosedür

Aşağıdakileri içeren radyolojik görüntüleme teknikleri:

  • Röntgen
  • BT tarama
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme
  • Ultrason

Aşağıdakileri içeren nükleer görüntüleme teknikleri:

  • Sintigrafi
  • Tek Foton Emisyonlu Bilgisayarlı Tomografi (SPECT)
  • Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)

Birçok onkolog kanser araştırmalarına katılır. Kanser hücrelerinin biyolojisi üzerine araştırmalar yapılır; kemoterapi dahil farklı tedavi rejimleri; ve optimal palyatif bakım ve ağrı kesici. Spesifik araştırma alanına bağlı olarak, süreç genel popülasyonun kanser için taranmasını ve kalıtsal olduğu düşünülen kanser türleri için hasta yakınlarının taranmasını içerebilir. Araştırma ve klinik denemeler ilerledikçe, terapiler ve tedaviler ilerler ve onkolojiyi sürekli bir dönüşüm alanı haline getirir.

Onkoloğun çalışma ortamı nasıldır?

En yaygın işyerleri şunlardır:

Advertisement
  • Doktor muayenehaneleri
  • Genel tıp ve cerrahi hastaneler
  • Üniversiteler ve meslek okulları
  • Onkoloji merkezleri

Çoğu onkolog kariyerlerine hastanelerde başlar ve sonunda özel muayenehaneye geçer. Fiziksel işyerleri ne olursa olsun, genellikle uzun saatler çalışırlar ve genellikle nöbettedirler.

İş önemli ve ödüllendirici olsa da, onkoloji tüm tıbbi uzmanlık dallarının en stresli olanlarından biridir; ve sağlık uzmanları arasında onkologlar tükenmişlik için özellikle yüksek risk altındadır. Alanla ilişkili stres, tedavi edilen hastalığın doğasından kaynaklanmaktadır. Elbette, iyileşme veya gerileme ile olumlu sonuçlanan vakalar var, ancak gerçek şu ki, onkologlar hastalara defalarca kötü haberler vermek zorunda. Hastaların tedavilere şiddetli tıbbi tepkilerine tanık olurlar. Hastaların seans seans kötüleştiğini ve fiziksel acılarını gördüklerini izlerler. Sıklıkla çok karmaşık durumları ve öfkeli ve perişan hastalar ve ailelerle zor karşılaşmaları yönetmek zorunda kalırlar.


Leave A Reply