Amipli Dizanteri (Amebiasis) Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Amipli dizanteri ya da Amebiasis nedir? Amipli Dizanteri (Amebiasis) nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir, hakkında bilgi.

Amipli dizanteri ya da Entamoeba histolytica

Amipli Dizanteri (Amebiasis) Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

Amebiasis nedir?

Amebiasis, insan dışkısından yayılan Entamoeba histolytica adlı mikroskobik (küçük) bir parazitin neden olduğu bağırsak (bağırsak) hastalığıdır. Genellikle hiçbir belirtisi yoktur, ancak bazen ishal (gevşek dışkı / kaka), bulantı (midede hastalık hissi) ve kilo kaybına neden olur.

Amebiasis

Amebiasis Riskini Kimler Taşır?

Herkes bu hastalığa yakalanabilir, ancak riskin daha yüksek olduğu kişiler şunlardır;

***Sağlık koşullarının zayıf olduğu tropik yerlere seyahat etmiş kişiler
***Tropikal ülkelerden sıhhi koşulların kötü olduğu göçmenler veya gezginler
***Sağlık koşullarının zayıf olduğu kurumlarda yaşayan insanlar
***Erkeklerle ilişkiye giren erkekler

Advertisement

Amebiasis nasıl yayılır?

Parazit sadece insanlarda yaşar ve enfekte olmuş bir kişinin dışkısından geçer. Bir kişi, ağzına, enfekte dışkıya dokunmuş herhangi bir şey koyarsa veya parazitle kirlenmiş yiyecek veya suyu tüketirse amebiasis hastalığına yakalanır. Ayrıca, anal-anal temas yoluyla cinsel olarak yayılabilir. Amipli dizanterisi olan bazı insanlar parazitini haftalarca, yıllarca semptomsuz olarak sürekli dışkılarında bulundururlar.

Amebiasisin belirtileri nelerdir ve ne zaman ortaya çıkar?

Bu parazitle enfekte olmuş kişilerin çoğunluğu hiçbir belirti yaşamaz. Hastalananlar hafif veya ciddi semptomlar yaşayabilir. Hafif amebiyazis bulantı (midede hastalık hissi), ishal (gevşek dışkı / kaka), kilo kaybı, mide hassasiyeti ve zaman zaman ateşidir. Nadiren, parazit vücudu bağırsakların ötesine de istila eder ve karaciğer apsesi (irin toplanması) gibi daha ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. Belirtiler maruziyetten birkaç gün ila birkaç ay sonra ortaya çıkabilir, ancak genellikle iki ila dört hafta içinde ortaya çıkar.

Nasıl teşhis edilir?

Dışkıların mikroskop altında incelenmesi, doktorun amebiyazis tanısı koyması için en yaygın yoldur. Bazen, dışkıdan gün geçtikçe değişen amiplerin sayısı, herhangi bir tek numuneden tespit edilemeyecek kadar düşük olabileceğinden, birkaç dışkı örneği alınmalıdır.

Amebiasis

Amebiasisin tedavisi nedir?

Amebiasis tedavisi için çeşitli antibiyotikler mevcuttur. Tedavi doktor tarafından verilmelidir.

Amebiasisin yayılmasını önlemek için ne yapılabilir?

Tuvaleti kullandıktan veya kirli bebeklerin bezlerini değiştirdikten sonra sabun ve suyla dikkatlice el yıkanmalıdır. Kanalizasyon suyundan amipli dizanteri riski taşır, uygun şekilde tahliye edilmelidir. Amebiasis hastaları, enfeksiyon tedavi edilip temizlenene kadar cinsel temastan kaçınmalıdır. Sağlık koşullarının zayıf olduğu bir ülkeye seyahat ederken, kapalı şişe suyu, kaynamış musluk suyu ve kapalı kutulardaki karbonatlı (kabarcıklı) su gibi güvenli olduğunu bildiğiniz kaynaklardan su içmek önemlidir. Yediğiniz yemeğe dikkat etmek de önemlidir: sokak satıcılarından yemek yemekten kaçınmak ve meyve ve sebzeleri kendinizin soyması ve çiğ (pastörize edilmemiş) süt ürünlerini tüketmemek gerekir.

Advertisement

Tıbbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply