Amitabha Ne Demek? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Amitabha nedir, Ne Demek? Amitabha Tanrısının özellikleri nelerdir, kimler inanmıştır, inanışlar nasıldır? Amitabha Hakkında Bilgi

Amitabha

Amitabha; (Sanskrit dilinde “Sonsuz Işık”), Japonca Amida, Çince omituo, Budacılıkta, özellikle Japonva’daki Arı Toprak mezhebi üyelerinin ibadet ettiği kurtarıcı büyük tanrıdır. Arı Toprak mezheplerinin temel metni Sukhavati-vyuha-sutra da aktarıldığına göre, çok uzun zaman önce, Dharmakara adında bir keşiş kimi konularda ant içer. Onsekizinci andına göre, Budalığa erişmesi durumunda kendisine inanan ve adım anarak dilekte bulunan herkes, onun cennetinde yeniden doğacak, Nirvana’ya erişene değin orada mutluluk içinde yaşayacaktır. Antlarını yerine getiren keşiş. Arı Toprak (Sukhavati) olarak bilinen Batı Cenneti’nde Buda Amitabha adıyla hüküm sürer.

Amitabha Kültü

Her şeyin üstünde iman öğesine önem veren Amitabha kültü, İS y. 650’de Çin’de güçlendi ve buradan Japonya’ya yayıldı. 12. ve 13. yüzyıllarda Japonya’da, günümüzde hâlâ çok sayıda yandaşı bulunan Arı Toprak ve Gerçek Arı Toprak okullarının kurulmasına yol açtı. Japonya’nın Geç Hei Dönemine (İS 897-1185) ait Raigo tablolarında yeni ölenleri karşılamak için aşağıya inen Amitabha ve Batı Cenneti çok güzel betimlenir.

Kurtarıcı bir figür olarak Amitabha, Tibet ve Nepal’de hiçbir zaman Uzakdoğu’daki kadar benimsenmemiştir. Ama bu ülkelerde “kendi kendini doğurmuş” ve her zaman var olmuş beş Buda’dan biri olarak saygı görür. Bu anlayışa göre Amitabha yeryüzünde Buda ve bodhisattva (geleceğin Buda’sı) Avalokiteşvara olarak yaşamıştır. Tasvirlerinde rengi kırmızıdır; her zaman tefekkür (dhyanamudra) durumundadır. Simgesi dilenci çanağıdır. Süsü tavuskuşu, arkadaşı Pandara, ailesi Raga, unsuru sudur. Kutsal hecesi “ba” ya da “ah”tır. Skarıdha’sı (varlığın bilincine varma öğesi) sanena’dır (duyu nesnelerinin algılanması). Yönü batı, duyu algısı tat, duyu organı dil, insan bedenindeki yeri ise ağızdır.

Uzun yaşam sunan bir tanrı olarak Amitabha’ya, Sanskrit dilinde sonsuz yaşam anlamına gelen Amitayus denir. Çin ve Japonya’da çoğu kez bu iki ad birbirinin yerine kullanılır. Tibet’te ise iki ad birbirine hiç karıştırılmaz ve uzun bir yaşam elde etmek amacıyla düzenlenen Lama törenlerinde Amitayus’a ibadet edilir. Amitayus süslü giysiler ve bir taç giymiş olarak, içinden sonsuz yaşam mücevherlerinin saçıldığı bir vazo ile tasvir edilir.

Advertisement

Leave A Reply