Makine Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev, Sorumlulukları

0
Advertisement

Makine mühendisi nedir ve nasıl olunur? Makine mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları e iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Makine Mühendisi

Kaynak: pixabay.com

Makine Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Makine mühendisliği en geniş mühendislik disiplinlerinden biridir. Makine mühendisleri, aletler, motorlar ve makineler dahil, mekanik ve termal cihazları araştırır, tasarlar, geliştirir, test eder ve kullanır.

Ne İş Yapar?

Makine mühendisleri tipik olarak aşağıdakileri yapar:

  • ***Mekanik ve termal cihazların sorunu çözmeye nasıl yardımcı olduğunu görmek için sorunları analiz eder.
  • ***Analiz ve bilgisayar destekli tasarım kullanarak mekanik ve termal cihazlar tasarlar veya tasarımı yeniler.
  • ***Tasarladığı cihazların prototiplerini geliştirir ve test eder. Test sonuçlarını analiz eder ve tasarımı gerektiği gibi değiştirir.
  • ***Cihazın üretim sürecini denetler
  • ***Makine mühendisleri, tıbbi cihazlardan yeni bataryalara kadar birçok ürünün üretimini tasarlar ve denetler.
  • ***Makine mühendisleri, elektrik jeneratörleri, içten yanmalı motorlar, buhar ve gaz türbinleri gibi güç üreten makineler ve ayrıca soğutma ve iklimlendirme sistemleri gibi güç kullanan makineleri tasarlar.
  • ***Makine mühendisleri, asansörler ve yürüyen merdivenler gibi binaların içindeki diğer makineleri tasarlar. Ayrıca, konveyör sistemleri ve otomatik aktarma istasyonları gibi malzeme taşıma sistemleri tasarlarlar.
  • ***Diğer mühendisler gibi, makine mühendisleri de bilgisayarları yoğun olarak kullanır. Bilgisayarlar, makine mühendislerinin tasarımları oluşturmalarına ve analiz etmelerine, simülasyonları çalıştırmalarına ve bir makinenin nasıl çalışabileceğini test etmelerine ve parçalar için teknik özellikler üretmelerine yardımcı olur.

Eğitimi:

Makine Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Makine Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

makine muhendisi

Kaynak: pixabay.com

Nerelerde Çalışır?

Makine mühendisleri çoğunlukla imalat sanayii, mimari ve mühendislik hizmetleri ile araştırma ve geliştirme alanlarında çalışırlar.

Çalışabilecekleri iş alanları;

Advertisement
  • Mimarlık, mühendislik ve ilgili hizmetler
  • Makine imalatı
  • Ulaştırma ekipmanları imalatı
  • Bilgisayar ve elektronik ürün imalatı
  • Metal mamul imalatı
  • Genel amaçlı makine imalatında, otomotiv parça imalatında ve test laboratuarlarında

Makine mühendisleri genellikle profesyonel ofis ortamlarında çalışır. Zaman zaman bir problemin veya ekipmanın kişisel dikkatlerini gerektiren iş sahalarını ziyaret edebilirler. Çoğu ortamda, ekibin bir parçası olarak diğer mühendislerle, teknisyenlerle ve diğer profesyonellerle birlikte çalışırlar.

Makine Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

Makine mühendisleri aşağıdaki spesifik özelliklere sahip olmalıdır:

Yaratıcılık. Makine mühendisleri, karmaşık ekipman ve makine parçaları tasarlar ve oluşturur. Bu tarz bir çalışma için yaratıcı bir zihin esastır.

Dinleme becerileri. Makine mühendisleri genellikle mimarlar gibi diğer mühendis ve profesyonellerle yapılan projeler üzerinde çalışır. Eldeki göreve farklı yaklaşımları dinlemek ve analiz etmek zorundadırlar.

Matematik becerileri. Makine mühendisleri, çalışmalarını analiz, tasarım ve karşılaştıkları sorunları gidermek için matematik ve trigonometri kullanırlar.

Mekanik beceriler Mekanik beceriler, mühendislerin temel mühendislik konseptlerini ve mekanik prosesleri yeni cihazların tasarımına uygulamalarına izin verir.

Advertisement

Problem çözme yetenekleri. Makine mühendisleri bilimsel keşifler yapar ve bunları insanlar, şirketler ve hükümetler için faydalı olacak ürünler haline getirmeye çalışırlar. Üniversitedeki laboratuar kursları veya üniversitedeki işbirlikli bir eğitim programı aracılığıyla edinilen deneyim, makine mühendislerinin gerçek dünyadaki problemleri çözmede yararlı beceriler geliştirmelerine yardımcı olur.


Leave A Reply