Anadolu’daki Kelebek Cenneti, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

0
Advertisement

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi çok geniş bir alana yayılıyor. Kelebeklerin olduğu yapı kelebek formundan esinlenilerek tasarlanmış.

Anadolu'daki Kelebek Cenneti : Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Kelebeklerin doğal yaşam ortamlarında gözlemlenebileceği, yaklaşık 1600 m2’lik bir alan yapay kayalar ve göletlerle şekillendirilmiş, kelebeklerin beslenebileceği bitkilerle bir peyzaj oluşturulmuş. Bunun yanı sıra Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde farklı kotlarda ilerleyen bir yaya yolu, tropikal kelebek bahçesi ve koza oluşumunun da görülebileceği bölümler ve tropikal bitki yetiştirilecek olan 396 m²’lik bir üretme çiftliği var. Ayrıca değişik böcek türlerinin olduğu 376 m²’lik bir böcek müzesi de yer alıyor. Kelebeklerin yaşam döngüleri ile ilgili projeksiyonlu sunumların olduğu 90 m²’lik bir sinema salonu da ziyaretçilere açık.

Kelebek formundaki yapının iç kısmı kelebeklerin doğal ortamlarına benziyor ve onların rahatça yaşayabileceği koşullara uygun biçimde düzenlenmiş. Yapının dış kısmını kaplayan farklı ölçülerdeki 1760 adet cam, kelebeklerin yönlerini bulmasını sağlayan UV ışınlarını geçiriyor. Kelebekler narin canlılar olduğundan yaşadıkları ortamdaki en küçük değişiklikten bile kolayca etkilenir. Bu nedenle yapay da olsa yaşam ortamlarındaki sıcaklık, nem gibi koşulların kontrol altında tutulması gerekir.

Anadolu'daki Kelebek Cenneti : Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya Tropik Kelebek Bahçesi’nde de sistem devamlı olarak ortam sıcaklığını 280C (+-20C), nem oranını da %80 (+-%5) civarında tutuyor. Kelebeklerin yaşadıkları bu ortamın hemen yanındaki bölümde bir müze var. Müzede kelebeklerin yumurta evresinden ergin bir kelebek haline gelene kadar tüm evrelerini görmek mümkün.

Advertisement

Müzede ayrıca kelebeklerin davranışları ile ilgili bir sergi var. Burada kelebeklerin kur yapma, meyve-nektar ile beslenme, güneşlenme, korunma, çamur banyosu yapma, çiftleşme, yumurtlama, kamuflaj davranışlarını görebilirsiniz. Başka bir bölümde de bazı böcek takımlarının (Hymenoptera, Mantodea, Coloptera, Odanata ve Phazmita) yumurtalarının 50 bin kat büyütülmüş halleri var. Bu yumurtaların içine girilebiliyor. Yumurtaların içinde en büyük gergedan böceğini, kraliçe arıları, ülkemizde yaşamayan bazı yaprak böceklerini ve sopa böceklerini görebilirsiniz.

Anadolu'daki Kelebek Cenneti : Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Peki, Konya Tropik Kelebek Bahçesi’nde hangi kelebek gruplarını görmek mümkün?

Bahçede Kırlangıçkuyruklar (Papilionidae), Beyazlar, Sarılar ve Sülfürler (Pieridae), Su güzelleri (Lycaenidae), Zıpzıplar (Hesperiidae), Alaca kelebekler (Nymphalidae) ve Madeni lekeliler lekeliler (Riodinidae) ailelerine ait türler var.

Kırlangıçkuyruklar (Papilionidae) ailesi en renkli, en gösterişli ve büyük kelebekleri içerir. Arka kanatlarının uçları kırlangıç kuşlarınınkilere benzediği için bu adı almışlardır. Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunurlar. Ülkemizde yaşayan türleri de vardır. Ancak en çok Güneydoğu ve Doğu Asya’da bulunurlar. Beyazlar, Sarılar ve Sülfürler (Pieridae) ailesine ait türler genel olarak Afrika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yaygındır. Bununla birlikte yüksek rakımlı, soğuk bölgelerde yaşayabilen türleri de vardır. Genel olarak beyaz, sarı ve yeşil renkte olurlar. Turuncu, kırmızı ve siyah benekler kanat üzerinde yaygın olarak görülür. Alaca kelebekler (Nymphalidae) en yaygın kelebek ailesidir.

Anadolu'daki Kelebek Cenneti : Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Fırça ayaklı kelebekler olarak da bilinirler. Parlak renkleri ve değişik desenleri nedeniyle çok ilgi çekerler. Çok farklı büyüklüklerde olabilirler. Tropikal bölgelerde yaşayanlar 15 cm kadar olabilir. En popüler türü Monark kelebeğidir. Su güzelleri (Lycaenidae) en yaygın ikinci kelebek ailesidir. Yetişkin bireylerin boyları 5 cm’nin altındadır. Çoğunun kanatlarının üzeri metalik parlaklıktadır. Genel olarak mavi, altın sarısı, kahverengi, beyaz renktedirler. Zıpzıplar (Hesperiidae) da yaygın bir kelebek ailesidir. Boyları genel olarak 2-3 cm kadar olur. Hızlı uçarlar ve uçarken zıplıyormuş gibi görünürler.

Advertisement

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ndeki kelebekler adlarını da bu özellikleri dolayısıyla almışlardır. Güneşli ve sıcak yerleri tercih ederler. Madeni lekeliler (Riodinidae) adlarını kanatlarında bulunan metalik renkli lekelerden alır. Genellikle tropikal iklim kuşağı boyunca, özellikle de Amerika’nın tropikal bölgelerinde bulunurlar. Boyları 12-60 mm arasında değişir.

Konya’daki bu bahçeyi görmek, kelebeklerin fotoğraflarını çekmek eşsiz bir deneyim.

Bununla birlikte ziyaretçiler için küçük bir not da eklemek isteriz. Her şeyden önce tüm kelebekler aynı anda bahçede olmayabiliyor. O nedenle Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni ziyaret etmeden önce yetkililerden bilgi almakta yarar var.

Konya Tropikal Kelebek BahçesiKelebekler doğanın en narin, en kırılgan ve en zarif canlıları arasında yer alır. Hayatta kalma mücadeleleri ilgi çekicidir. Bazıları örneğin kral (Monark) kelebekleri Kanada-Meksika arasındaki çok uzun mesafeli göç döngüsünü tamamlayamadan ölür, ancak doğan yavrular döngüyü devam ettirir.

Bazı cinsler ise (Aglais, Isoria) 4000-5000 metre kadar yükseğe (örneğin Himalayalar’ın yüksek tepelerine) çıkabilir. Ülkemizde 440’tan fazla dünyada ise 18 binden fazla kelebek türü yaşar. Bazı türleri parklarda, bahçelerde görebilirken, bazılarını görmek için başka ülkelere gitmeniz gerekir. Ama artık kelebek meraklılarının ve doğaseverlerin ülkemizde yaşamayan kelebek türlerini görmek için uzaklara gitmesine gerek yok. Yakın bir zamanda Konya’da açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan kelebekleri bir arada görmek mümkün. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni, bu eşsiz bahçeyi ilk fırsatta ziyaret edin; bahçe ve kelebekler hakkında çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.


Leave A Reply