Angola Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Angola – Angola ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

angola

Kaynak: pixabay.com

Angola;

  • Yüzölçümü: 1.246.700 km2.
  • Başkenti: Luanda.
  • Dil: Portekizce, Bantu dilleri.
  • Din: % 88.5 Hıristiyanlık (Katolik, Protestan), doğal dinler (% 11.5).
  • Para birimi: Kvanza reajustado = 1.000 yeni kwanza
  • Başlıca kentleri: Huambo, Lobito, Benguela, Lubango, Kabinda, Namibe.

Güneybatı Afrika’da devlettir. Doğudan Zambiya, batıdan Atlas Okyanusu, kuzey-kuzeydoğudan Zaire, güneyden Namibya ile çevrilidir. Atlas Okyanusu’ndaki kıyı şeridi uzunluğu 1.610 km’dir. Zaire’ye ait bir toprak şeridiyle ayrılan, Kongo Irmağı’nın kuzeyindeki Kabinde Bölgesi de Angola toprağıdır.

angola

Kaynak: wikipedia.org

Yüzey Şekilleri;

Ülke topraklarının büyük bölümü (güney, orta ve doğuda), yükseltisi 1.220-1.830 m’ler arasında değişen Orta Afrika Yaylası’ nın uzantıları oluşturur (Bihe Yaylası). Batıda kıyı ovasının uzunluğu 1.610 km, genişliği 48-160 km’dir. Kuzey, tropikal yağmur ormanlarıyla kaplı olmasına karşın, güney çöllüktür. Ülkenin en yüksek noktası, batı da Moko Dağı’dır (2.561 m). Üç büyük akaçlama havzası (kuzey-kuzeydoğuda Kongo ve Kasai’nin güney kolları, özellikle Kuango; orta ve güneyde, Atlas Okyanusu’na dökülen Kuanza ve Kunene; güneydoğuda, Okavango Havzası’nda son bulan Kubango, Kuito ve Zambezi Irmağı’nın yukarı çığırı Kuando), Angola’ya büyük bir hidroelektrik enerji potansiyeli sağlar.

İklim;

Tropikal iklimin egemen olduğu ülkede, kurak bölüm, Namib Çölü’nün uzantısı olan batı kıyılarıdır. Bu olguda, Gine Körfezi’ne doğru akan, Güney Afrika’nın batı kıyılarını yalayan Benquela Soğuk Akıntısı’nın rolü büyüktür. Batıda 100 mm olan yıllık ortalama yağış tutarı, iç kesimlerde 350 mm’ye, ormanlık kuzey-batı ve kuzeyde, 1.200-1.800 mm’ye yükselir. Bu değer, güneyde çöllük bölgede 50 mm’yi bulmaz. Yağış mevsimi kasım-mayıs (en yoğun mart-nisan) arasıdır. Sıcaklık açısından en sağlıklı bölge yaylalardır (yıllık ortalama sıcaklık 19°C). Ancak, kıyıda (22°C-23°C) ve kuzeyde (21°C) fark pek fazla değildir. Rüzgâr yönü, batı, .güneybatı ve güney-güneybatıdır. Haziran sonu ekim arası serin ve yağışsız dönemdir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Kuzey (özellikle Kabinde Bölgesi), tropikal yağmur ormanları; Atlas Okyanusu kıyıları, hurmalıklar, mangrovlar; güney, dikenli çalılıklar; orta ve doğu, savanlarla kaplıdır. Geçmişte yoğun olan kauçuk ormanları, günümüzde yok denecek kadar azalmıştır. Takula, musuemba ve maun, kerestesi son derece değerli ağaçlar; kahve, biber, tütün, başlıca bitki türleridir. Angola, doğal hayvan varlığı açısından Afrika’nın en zengin ülkelerinden biridir: Aslan, leopar, çita, fil, zürafa, gergedan, suaygırı, yaban domuzu, devekuşu, zebra, yaban sığırı, kudu, timsah, çeşitli antilop türleri. Bu hayvanlar soylarını sürdürebilmeleri için, Namibe (18.650 km2) ve Kuinçala (9.945 km2) Ulusal Parklar’ında koruma altına alınmışlardır. Memeli ve sürüngenler gibi deniz canlıları (balina, deniz kaplumbağası, ıstakoz, uskumru, sardalya, mezgit., hamsi, orkinos vb) da zengindir.

angola

Kaynak: wikipedia.org

Ekonomisi;

Tarım. Yeraltı kaynakları ve ormanların zenginliğine karşın, tarıma elverişli topraklar (4.2 milyon hektar), toplam yüzölçümün yalnızca % 3.5’ini oluşturur. Bunun % 37’si aynı ürün, % 63’ü dönüşümlü ürün ekimine ayrılıdır. Temel tarımsal ürün manyoktur. Mısır, tatlı patates, şekerkamışı, muz, hurma, kahve (35 bin ton), pamuk, soya fasulyesi sebzeler öteki başlıca ürünleridir. Bağımsızlık öncesinde, dışsatımın % 20’sini oluşturan kahvenin üretimi ve dışsatımı giderek düşmektedir. Kuzey ve Kabinda Bölgesi’nin zengin ormanlarıyla birlikte toplam yüzölçümün % 42’sini oluşturan ormanlar (53 milyon hektar), ekonomiye büyük katkı sağlar. Y

Advertisement

Hayvancılık. Hayvancılık, son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. 3.4 milyon baş sığır, 1 milyon keçi, 0.5 milyon domuz, 260 bin koyun, 7 milyon kümes hayvanı varlığına karşın, verimli otlakların (28 milyon hektar, yüzölçümün % 23’ü) yeterince değerlendirilememesi, canlı hayvan yetiştiriciliğini olumsuz etkilemektedir. Yılda 115 bin ton kadar avlanan balık (% 10’u tatlısulardan) miktarının artırılması için, balıkçılık filosunun geliştirilmesine çalışılmaktadır.

Doğal Kaynaklar. Elmas, demir filizi, bakır, manganez, fosfat, uranyum, tuz, ham petrol, doğal gaz, zengin doğal kaynakların başlıcalarıdır. Ancak, bunlardan bakır, manganez ve uranyumun üretimi henüz başlatılabilmiş değildir. Kuzeydeki fosfat yatakları son yıllarda, üretimi 1975’te durdurulan demir filizi 1986’da, Kassinga’da yeniden çıkarılmaya başlandı. Dünyanın üçüncü büyük elmas madeni olan Katoka’dadır.


Leave A Reply