Ani Kişilik Değişimi Nedir? Hangi Durumlar Sonucu Ortaya Çıkar? Tedavisi

0

Ani Kişilik Değişimi nedir? Ani Kişilik Değişimi nedenleri nelerdir, hangi tıbbi sebepler neden olur? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Ani Kişilik Değişimi

Kişiliğiniz yaşamınız boyunca yavaş yavaş değişebilir. Zaman zaman ruh halindeki dalgalanmalar normaldir. Bununla birlikte, olağandışı kişilik değişiklikleri tıbbi veya zihinsel bir bozukluğun işareti olabilir.

Kişilik değişikliği çeşitli şekillerde gösterilebilir.

Örneğin, tutarsız bir davranışlar, kişilik değişikliğini gösterir. Karakteristik olmayan bir şekilde huysuz, agresif veya öforik bir şekilde davranan bir kişi, bir kişilik değişikliği gösterir.

Başka bir örnek trajik haberleri duymaktan mutluluk duymaktır.

Yaşlı mutlu

Kaynak: pixabay.com

Kişilikte ani bir değişime ne sebep olabilir?

Kademeli bir kişilik değişikliği olağandışı olmasa da, ani bir değişiklik bir yaralanma veya hastalıktan kaynaklanabilir.

Garip veya olağandışı davranışların acil bir durum olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki işaretleri arayın:

  • zayıf nabız
  • nemli cilt
  • hızlı kalp atışı
  • hızlı nefes alma
  • düşük kan basıncı
  • karışıklık
  • baş dönmesi
  • konuşma zorluğu
  • kollarda veya bacaklarda ağrı
  • göğüste ağrı
  • görsel değişiklikler

Siz veya başka biri bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsa, derhal tıbbi yardım alın.

Kişilik değişikliklerinin Nedenleri

Keder, kötü haber ve hayal kırıklığı normalde mutlu bir insanın mutsuzluğuna neden olabilir. Bazen, bir kişinin ruh hali, yıkıcı haberler duyduktan sonra haftalar veya aylar boyunca değişebilir. Bununla birlikte, ruh hali değişiklikleri kişilik değişiklikleri ile aynı değildir.

Ancak, bazı insanlar yıllarca bir hastalık veya yaralanma nedeniyle ortaya çıkabilecek olağandışı veya garip davranışlar sergilerler. Bir kişi travmatik bir durum yaşadıktan veya hoş olmayan bir olaya tanık olduktan sonra tavırlarında bir değişiklik yaşayabilir.

Bu davranış değişikliklerine aşağıdakiler gibi bir zihinsel sağlık durumu neden olabilir:

Anksiyete: Anksiyete, kişi bir durum hakkında gergin veya tedirgin hissettiğinde ortaya çıkar. Biraz endişe yaşamak normaldir, ancak düzenli olarak meydana geldiğinde, genel anksiyete bozukluğunun bir işareti olabilir.

Panik ataklar: Panik ataklar aşırı korku dönemleridir. Bazen korku mantıksız görünmektedir. Bu gibi durumlara, bir asansör görünce veya toplum içinde konuşurken panik atak geçirmek örnektir.

Travma sonrası stres bozukluğu: TSSB olarak da adlandırılan bu, aşırı korku, geri dönüşler ve bazı durumlarda halüsinasyonlarla ortaya çıkan bir zihinsel sağlık durumudur. TSSB, terörist saldırısı veya trafik kazası gibi travma anıları tarafından tetiklenir.

Bipolar bozukluk: Bipolar bozukluk, bir kişinin ruh halinde aşırı dalgalanmalara neden olur. Duygudurum değişiklikleri öfori ve aşırı depresyonu içerebilir. Kişinin ruh haline bağlı olarak belirli etkileşimlere veya durumlara tepki verme şeklini değiştirebilir.

Şizofreni: Şizofreni, net düşünmeyi, durumları etkili bir şekilde kavramayı, sosyal durumlarda normal davranmayı ve gerçek olan ile gerçek olmayanları ayırt etmeyi zorlaştırır.

Hormon seviyelerinde dalgalanmaya neden olan tıbbi durumlar da garip veya olağandışı davranışlara neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir:

  • menopoz
  • adet öncesi sendromu
  • andropoz (erkek menopozu)
  • hipertiroidizm veya hipotiroidizm (sırasıyla aşırı aktif veya az aktif tiroid bezi)

Tıbbi acil durumlar da garip veya olağandışı davranışlara neden olabilir. Bu durumlar şunları içerir:

  • kalp krizi
  • inme
  • dehidrasyon
  • yetersiz beslenme

Kişilik değişikliklerine neden olabilecek diğer tıbbi durumlar veya durumlar şunlardır:

baş ağrısı

Kaynak: pixabay.com

Frontal lob hasarı kişilik değişiklikleri

Alnın altında bulunan beynin ön lobunda bir yaralanma, kişilik değişikliği de dahil olmak üzere semptomlara yol açabilir.

Frontal lob, kişiliğimiz için “kontrol paneli” dir. Ayrıca aşağıdakilerden de sorumludur:

  • konuşma
  • duygusal ifade
  • bilişsel yetenekler

En yaygın beyin hasarı frontal lobda hasardır. Olası nedenler arasında şunlar vardır:

  • kafaya darbeler
  • düşme
  • araba kazaları

İnme sonrası kişilik değişikliği

Beyninizdeki bir kan damarının yırtığı veya beyninize oksijen beslemesinin kesintiye uğradığı bir inme yaşadıktan sonra, kişilik değişikliği de dahil olmak üzere semptomlarınız olabilir.

Bazı inme geçirenlerde ilgisizlik görülür. Hiçbir şey umurlarında değildir. Bazıları, özellikle beynin sağ yarıküresinde meydana gelen felç yaşayanlar, vücutlarının veya nesnelerinin bir tarafını ihmal edebilir. Örneğin, vücutlarının bir tarafını veya tabağın bir tarafındaki yiyecekleri göz ardı edebilirler.

Frontal lob veya sağ yarımküre inme sonrasında, bazı insanlar dürtüsel davranış yaşayabilir. Bu, ileriyi düşünememek veya eylemlerinin sonuçlarını anlayamamak olabilir.

tümör

Kaynak : pixabay.com

Beyin tümörü kişilik değişiklikleri

Frontal lobda, temporal lobda veya serebrumun bir bölümünde bulunan bir beyin tümörü kişilik değişikliklerine neden olabilir. Örneğin, anlaşılması kolay biri sinirli olabilir. Aktif bir kişi daha pasif hale gelebilir.

Mutlu hissettikten sonra hızla kızarmak gibi ruh hali değişimleri de meydana gelebilir.

Demans ile kişilik değişiklikleri

Hastalık veya yaralanma nedeniyle oluşan demans, en az iki bilişsel beyin fonksiyonunda bir bozulmadır.

Bilişsel beyin fonksiyonları şunları içerir:
  • hafıza
  • düşünme
  • dil
  • yargı
  • davranış

Beynin ön lobunda nöronların (hücrelerin) kaybı, hafif demansı olan kişilerin daha fazla geri çekilme veya depresyon gibi kişilik değişiklikleri yaşamasına neden olabilir.

Orta derecede demansı olan insanlar, başkalarından tedirgin ve şüphelenmek gibi daha önemli kişilik değişiklikleri yaşayabilirler.

alkolik

Kaynak: pixabay.com

Alkol bağımlılığı kişilik değişiklikleri

Alkolizm olarak da adlandırılan alkol bağımlılığı, beyni ve nörokimyayı değiştiren bir hastalıktır. Bu gelişmeler kişiliğin değişmesine neden olabilir.

Alkol bağımlılığı olan insanlar giderek depresif ve uyuşuk hale gelebilir. Yargıları bozulmuş olabilir. Sözlü veya fiziksel olarak kaba hale gelirler.

Yaşla birlikte kişilik değişiklikleri

Kişiliğiniz yaşamınız boyunca gelişmeye devam edebilir. 2011 yılında yapılan bir araştırma, “Büyük Beş” kişilik özelliklerinin – vicdanlılık, uyumluluk, nevrotiklik, açıklık ve içe dönük / dışa dönüklük – insanlar yetişkinliğe ulaştığında sabit kaldığını göstermektedir.

2016 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 1950’de ergenler tarafından alınan kişilik testlerinin sonuçlarını 77 yaşında aynı kişiler tarafından alınanlarla karşılaştırdı. Test sonuçları, kişiliğin kişinin hayatı boyunca kademeli olarak değişebileceğini ve eski sonuçların, bulundukları zamana göre çok farklı olabileceğini gösterdi.

Bu çalışmanın bazı metodoloji kısıtlamaları vardı ve bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

demans

Kaynak: pixabay.com

Yaşlılarda kişilik değişiklikleri

İleri yaşlarda daha sinirli veya tedirgin olmak gibi küçük kişilik değişiklikleri olağandışı değildir. Pasif bir insanın çok kontrol altına alınması gibi aşırı kişilik değişiklikleri, beynin ön lobundaki değişiklikler nedeniyle bunama belirtisi olabilir.

2016’da yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerin gençlerden farklı kişilik özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Örneğin, nevrotiklik yetişkinlerde 80’li yaşlarda artma eğilimindeydi.

Bazı insanlar yaşlandıkça daha genç yaşlara dönebilirler. Bu, depresyonun bir işareti veya yaşlanma ile başa çıkmanın bir yolu olabilir.

Sarsıntı sonrası kişilik değişiklikleri

Beyin sarsıntısı, kafanıza çarpma sonucu ortaya çıkan hafif travmatik beyin hasarıdır. Bazen semptomlar sarsıntı sonrası sendromu olarak bilinir.

Belirtiler şunları içerebilir:

  • baş dönmesi
  • başağrıları
  • kişilik değişikliği, bazı durumlarda

Beyindeki bir yaralanma, duyguları anlama ve ifade etme şeklinizi etkileyebilir. Ayrıca, yaşamınızdaki beyin hasarının getirdiği değişikliklere duygusal tepkiniz nedeniyle bir kişilik değişikliğine de neden olabilir.

Terapi veya danışmanlık, kişilik değişikliğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

kalp krizi

Kaynak: pixabay.com

Kalp krizi sonrası kişilik değişiklikleri

Kalp krizinden sonra endişeli veya depresif hissetmek olasıdır ve bu duygular genellikle geçicidir. Bununla birlikte, bazı insanlar kalp krizinden sonra haftalarca depresif hissetmeye devam edebilir.

Kalp krizi geçirenlerin yüzde 33 kadarı bir dereceye kadar depresyon geçiriyor. Depresyonunuz şiddetli ise, bir sağlık uzmanı görmelisiniz. Tedavi olmazsa, başka bir kalp krizi riski artabilir.

ağrı kesici

Kaynak: pixabay.com

Antidepresanlar kişiliğinizi değiştirir mi?

Antidepresan ilaçlar genellikle majör depresif bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğunu tedavi etmek için reçete edilir. Yan etkileri arasında kişilik değişiklikleri olabilir.

2012 tarihli bir araştırma, seçici bir serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) olan Paxil’i alan kişilerin sadece daha az depresif hale gelmekle kalmayıp aynı zamanda daha kendinden emin olduklarını göstermektedir.

Lyme hastalığı kişilik değişiklikleri

İnsanlara enfekte olmuş kara bacaklı kene ısırığından bulaşan Lyme hastalığının bazı belirtileri, döküntü gibi fiziksel belirtileri ve ruh hali değişimleri dahil psikolojik belirtileri içerebilir.

2012 yılında yapılan bir çalışmada, Lyme hastalığının erken evrelerinde insanların yaklaşık dörtte biri (yüzde 21) sinirlilik hissettiğini bildirdi. İnsanların yaklaşık yüzde 10’u endişeli hissettiklerini söyledi.

Parkinson kişilik değişiklikleri

Parkinson hastalığı titreme ve hareketsizlik gibi motor problemlere neden olabilen nörolojik bir hastalıktır. Ayrıca beyindeki değişiklikler nedeniyle bazen “Parkinson kişiliği” olarak adlandırılan şeye yol açabilir.

İleri Parkinson hastaları:

  • ilgisiz
  • kötümser
  • dikkatsiz
  • Parkinson hastalığı demansı olarak bilinen şeyi geliştirebilirler.

Hastalığın önceki aşamalarında bile, insanlar daha depresif, takıntılı veya inatçı olabilir.

Menopoz sırasında kişilik değişiklikleri

Sıcak basmaları ve kilo alımı ile birlikte, menopoz bir kadının kişiliğinde değişikliklere neden olabilir. Menopoz sırasında östrojen üretiminin azalması, beyninizde üretilen serotonin seviyesini azaltır. Serotoninler ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan kimyasallardır.

Bu kimyasal değişikliklerin bir sonucu olarak, bazı kadınlar şunları hissedebilir:

  • öfke
  • üzüntü
  • kaygı
  • panik

Menopoz semptomları tipik olarak bir kadının son döneminden sonra 4 yıla kadar devam eder.

ameliyat

Kaynak: pixabay.com

Ameliyat sonrası kişilik değişikliği

Bir 2017 çalışması, insanlara ameliyat için genel anestezi verildikten sonra beyindeki değişikliklerin devam edebileceğini göstermektedir. Bazı insanlar için davranıştaki değişiklikler geçicidir, diğerlerinde ise değişiklikler devam eder.

Ameliyattan sonra, bazı insanlar daha karışık ya da şaşkın hissedebilirler. Daha yaşlı olan diğer kişilerde POCD (postoperatif bilişsel işlev bozukluğu) görülebilir. POCD hafıza sorunlarına anestezi yerine ameliyat neden olabilir.

Kişilik değişikliği belirtileri

Ruh hallerimiz ve davranışlarımız doğal olarak dalgalanırken, kişilik değişikliği olan biri her zamanki gibi davranmayabilir ve davranışta aşırı değişiklikler gösterebilir.

Bir kişilik değişikliğinin belirtilerinden bazıları şunları içerebilir:

  • yeni endişe belirtileri veya ruh hali değişiklikleri
  • öfke
  • duyarsız veya kaba davranış
  • dürtüsel davranış
  • hezeyanlar

Kişilik değişikliği teşhisi

Bir kişilik değişikliği yaşıyorsanız, bu konuda sağlık uzmanınızla konuşun. Aşağıdakileri not ettiğinizden emin olun:

  • kişilik değişikliği ne zaman başladı
  • günün hangi saatinde deneyimliyorsunuz
  • onu tetikleyen nedir
  • Reçeteli ilaç aldıktan sonra olup olmadığı (ilacı yanınızda getirin)
  • uyuşturucu alıyormusunuz
  • alkol kullanıyormusunuz
  • zihinsel sağlık durumları geçmişiniz var mı
  • ailenizin zihinsel sağlık durumları geçmişi var mı
  • karşılaşabileceğiniz diğer belirtiler
  • altta yatan herhangi bir tıbbi durumunuz var mı

Bu soruların cevapları sağlık uzmanınıza çok yardımcı olacaktır. Alışılmadık davranışlarınızın nedenini teşhis etmeye yardımcı olurlar. Ayrıca, sağlık uzmanınızın zihinsel sağlık veya tıbbi bir sorun olup olmadığını belirlemesine yardımcı olurlar.

Bazı testler isteyebilirler.

Testler tam bir kan sayımı, glikoz seviyesi testi, hormon profili ve enfeksiyon testlerini içerebilir. Koşullara bağlı olarak, sağlık uzmanınız BT taraması veya MRI gibi görüntüleme çalışmaları da isteyebilir.

Tanımlanabilir herhangi bir tıbbi durumunuz yoksa, doktorunuz sizi muhtemelen bir psikiyatri uzmanına yönlendirecektir.

Kişilik değişikliği tedavisi

Tıbbi bir durumun neden olduğu bir kişilik değişikliği, durum tedavi edildikten sonra azalabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, altta yatan durumun tedavisi ile ortadan kalkmayacaktır.

Bu durumda durumunuz, nedenine bağlı olarak ruh halini değiştiren ilaçlar kullanılarak ayrı olarak tedavi edilebilir. Hormonal dengesizliğiniz varsa, hormonlarınızı dengelemek için reçeteli ilaçları aldıktan sonra kişilik değişikliğiniz azalabilir. İkame östrojen, düşük doz doğum kontrol hapları ve progesteron enjeksiyonları yaygın olarak reçete edilen ilaçlardır.

Ruh sağlığı koşulları, ruh halini değiştiren ilaçlar ve tedavinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Doktorlar genellikle anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, TSSB ve bipolar bozukluk gibi durumları tedavi etmek için ilaçlar reçete eder.

Doktorunuz stresli durumlarla başa çıkmayı öğrenmenize yardımcı olmak için psikoterapi veya konuşma terapisi önerebilir.


Leave A Reply