C. V. Raman Kimdir? “Raman Etkisi”ni Bulmuş Hintli Nobel Ödüllü Fizikçi

0
Advertisement

Chandrasekhara Venkata Raman kimdir? Nobel ödüllü ünlü Hintli Fizikçi C. V. Raman (Chandrasekhara Venkata Raman) biyografisi, yaşam öyküsü ve eserleri hakkında bilgiler.

C. V. Raman

Kaynak : wikipedia.org

Chandrasekhara Venkata Raman ya da daha çok bilinen şekli ile C. V. Raman; Hintli fizikçi : (d. Trichinopoly, Madras, 7 Kasım 1888 – 21 Kasım 1970). 1904’te Madras Başkanlık Koleji’nden onur derecesiyle mezun oldu ve iki yıl sonra yüksek lisans derecesini aldı. Bu dönemde hem akustik hem de optik alanındaki araştırmalara ilgi duymaya başladı ve Hindistan Finans Departmanı kadrosunda çalışırken deneysel çalışmalarına devam edebildi. 1914’te Madras Üniversitesi’nde fizik alanında özel öğretim görevlisi oldu ve sonraki yıllarda diğer birkaç Hint üniversitesinde ders verdi.

1917’de Kalküta Üniversitesi’nde yeni kurulan Palit fizik kürsüsüne atandı ve 1933’e kadar bu kürsüde profesörlüğe devam etti. Akustik konusundaki önemli çalışmalarının bir kısmı Hint Yetiştirme Derneği’nin 15 Numaralı (1918) Bülteninde anlatıldı. Yaylı Tellerin Titreşimlerinin ve Keman Ailesi Müzik Aletlerinin Mekanik Teorisi Üzerine; ve Molecular Difraction of Light (1922) optik üzerine yaptığı araştırmaların bir kısmınının yer aldığı eserleridir.

1923’te Adolf Smekal tarafından teorik olarak tahmin edilmiş olan ve 1928’de kendisi için “Raman Etkisi” olarak adlandırılan ışığın yayılmasındaki önemli fenomeni keşfettiğini duyurdu. Deneysel fiziğin en büyüklerinden biri olarak kabul edilen bu keşif için 1929’da Büyük Britanya tarafından şövalye ünvanı almıştır. 1930’da fizikte Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerin moleküler yapısını ve kimyasal yapısını ortaya koyan Raman Etkisi, bilim adamları arasında geniş bir etkiye sahipti.

C. V. Raman, 1928’de Hindistan Bilim Kongresi’nin genel başkanı olarak görev yaptı ve 1934’te Hindistan Bilimler Akademisi’nin başkanıydı. Amerika Optik Derneği onu 1941’de üyeliğe seçti ve ertesi yıl Philadelphia Franklin Enstitüsü’nden Franklin Madalyası ile ödüllendirildi. 1933’te Bangalore Enstitüsü’nü yönetmek için Kalküta Üniversitesi’nden ayrıldı; bu daha sonra Raman Araştırma Enstitüsü olacak şekilde genişletildi ve 1947’de yeni binaların ilkinin tamamlanmasıyla müdürü oldu. 21 Kasım 1970’de Bangalore’de hayata veda etti.

Advertisement

Leave A Reply