Ankara Kedisi Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Beslenmesi, İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Ankara kedisi nasıl bir kedidir, özellikleri nelerdir? Ankara kedisinin beslenmesi, davranış biçimleri ve hakkında ilginç gerçekler.

Ankara Kedisi

Kaynak: pixabay.com

Ankara Kedisi

Ankara kedisi, uzun, yumuşak ve kabarık tüylü evcil kedi soyudur. Uzun tüylü kedilerin atalarından olan Ankara kedisi genellikle İran kedisiyle karıştırılır; örneğin ABD’de, bütün uzun, beyaz tüylü kediler ayrım yapmaksızın İran kedisi diye anılır.

Genellikle orta büyüklükte olan Ankara kedisinin kafası yuvarlak, burnu küçük, kulakları uzun, ağzı ve tabanları pembe renkte, kuyruğu uzunca ve çok tüylüdür. İri ve badem biçimindeki gözleri mavi, sarı, yeşil ya da bakır rengindedir. Çok ince, yumuşak ve ipek görünümünde olan lekesiz beyaz tüyleri boynunda kabarık bir yaka oluşturur. Mavi gözlüleri genellikle sağırdır; bazılarının da bir gözü mavi, bir gözü sarı olur.

Uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kediler kadar canlı ve hareketli olmadığına inanılırsa da, Ankara kedileri oldukça hareketli, oyuncu, duygusal ve gerektiğinde kendini savunmayı bilen kedilerdir.

Ankara Kedisi, Türkiye kökenli küçük ila orta boy bir kedidir. 15. yüzyılda yaratılmış ve bir yüzyıl sonra ticaret yollarıyla (Avrupa’ya gelen ilk uzun tüylü kedilerden biri) Avrupa’ya tanıtılmıştır. Bir teoriye göre, Ankara Kedisi, Vikingler tarafından Avrupa’ya getirildi. Uzun kürklü (o zamanlar çok popüler olan) kedilere olan yüksek talebin bir sonucu olarak, Fars kedisi ile sık sık çiftleşmeler nedeniyle 20. yüzyılın başlarında Ankara Kedisi Avrupa’dan neredeyse silindi. Çeşitli yetiştirme programları sayesinde Ankara Kedisi bugün hala varlığını sürdürmektedir ve tüm dünyadaki kedi severler arasında oldukça popülerdir.

Ankara Kedisi

Kaynak: pixabay.com

Ankara Kedisi İle İlgili İlginç Gerçekler

  • Ankara Kedisi 2,5 ila 4,5 kilo ağırlığa ulaşabilir.
  • Ankara Kedisi’nin uzun, ipeksi bir kürkü vardır (astarsız). Tanınmış düz beyaz ceketin yanı sıra, Ankara Kedisi 20 farklı renkte ve çeşitli desenlerde (kaplumbağa kabuğu, patiska ve tekir) mevcuttur.
  • Ankara Kedisi kama şeklinde bir kafaya, iri, badem şeklinde gözlere, iri, kıllı kulaklara, sağlam, uzun, kaslı gövdeye, küçük, tüylü pençelere sahip uzun bacaklara ve uzun, gür bir kuyruğa sahiptir.
  • Ankara Kedisi mavi, yeşil, kehribar veya altın renkli gözlere sahip olabilir. Tek renkli gözler olarak bilinen farklı renkteki gözler (genellikle mavi-yeşil veya yeşil-kehribar gözler) bu cinste sıklıkla görülür.
  • Ankara Kedisi, adını doğduğu şehir olan Ankara’dan almıştır.
  • Ankara Kedisi, Türkiye’nin milli hazinelerinden biridir. 1917 yılında Ankara Hayvanat Bahçesi’nde kurulan ıslah programı bu ırkın korunması için çalışmaktadır.
  • Ankara Kedisi, daha büyük çocuklu aileler, diğer kediler ve kedi dostu köpekler için uygundur (özellikle sahipleri genellikle evde bulunmuyorsa).
  • Ankara Kedisi, aile üyelerine karşı sevecen ve yabancılara karşı arkadaş canlısıdır.
  • Ankara Kedisi, evin en yüksek noktasına kolayca tırmanabilen ve hatta kapıları açabilen çok zeki ve oldukça çevik bir kedidir.
  • Ankara Kedisi çok hareketli ve oyuncu bir kedidir. Sahiplerinin dikkatini çekmek için başını belaya sokmaktan çekinmez. Oynak ruh, yaşlı kediler için bile tipiktir. Ankara Kedisi interaktif oyunları, bulmacaları, oyuncakları sever ve oynamak için genellikle bir arkadaşa ihtiyaç duyar.
  • Birçok kedinin aksine Ankara Kedisi suyu sever ve mükemmel bir yüzücüdür.
  • Ankara Kedisi 4 yavru kedi doğurur. Genç Ankara Kedileri 2 yaşında tüylerinin tamamına ulaşır.
  • Ankara Kedisi fazla tüy dökmez, ancak kürkün karışmasını önlemek için her gün fırçalanmalıdır.
  • Ankara Kedisi doğal bir ırktır (melezleme yoluyla oluşturulmamıştır) ve genellikle çok sağlıklıdır (kalp ve sinir-kas rahatsızlıklarından muzdarip olabilir). Bir veya iki mavi gözlü kediler genellikle sağırdır.
  • Ankara Kedisi’nin ortalama ömrü 12 ila 18 yıldır.

Advertisement

Leave A Reply