Anneler Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Anneler Gününün Tarihçesi ve Önemi

0
Advertisement

Tüm dünyada Mayıs ayının ikinci pazar günü olarak kutlanan Anneler Günü nasıl ortaya çıkmıştır? Anneler Günü’nün ortaya çıkış hikayesi ve tarihi nedir?

Anneler Günü Tarihçesi

Mayıs ayının ikinci pazarı kutlanan annelere sevgi ve saygıyı belirten gündür. Hemen hemen tüm dünya ülkelerinde Anneler günü kutlanmasına rağmen her ülkede Anneler günü Mayıs ayının ikinci pazarı olarak geçmemesine rağmen önemli bir kısmında bugün kutlanılır.

Annelerin insanlık alemindeki bu önemli, kutsal niteliğini anlayan uygar milletler, geçtiğimiz yüzyılın başlangıcından bu yana, yılın bir gününü onlara adamakla yerinde bir değerbilirlik göstermişlerdir. Ancak, yılın bir gününün onlara adanması, o günün Anneler Günü olarak kutlanması konusu toplu bir düşünceden doğmuş değildir. Bu konu, annesini kaybetmiş bir kızın içli, gerçek hikayesine dayanır. Olay şudur:

Yirminci yüzyılın başlarında Amerika’nın Philadelphia eyaletinde, bir kızla orta yaşlı annesi, küçük yuvalarında orta halli, mutlu bir ömür sürüyorlardı. Jarvis adındaki bu kız için yalnız, Amerika, yalnız dünya değil, bütün evren annesinin varlığından ibaretti. Bu sevgi benliğine öylesine işlemişti ki, onsuz yaşamayı aklına bile getiremiyordu.

Bir gün Jarvis’in hiç düşünmediği, düşünemediği bir şey oldu: Annesi hastalandı. Jarvis, bundan dolayı çok üzgündü; gene de ondan ayrılacağını, onun ölebileceğini asla aklı almıyordu. Aklına gelmeyen başına geldi: Annesi öldü.

Advertisement

İşte bu korkunç olay Jarvis’i temelinden yıktı. Kızcağız çıldırır gibi oldu. Yemedi, içmedi; her şeye, herkese karşı geldi, kendini öldürmeye kalkıştı.

Bir gün dünyanın sıcağını, soğuğunu görmüş bilgin bir kişi ona öğüt verdi: Doğanın kanunlarını anlattı; insanın, ister istemez, bunlara boyun eğmesi gerektiğini söyledi. Jarvis, bu öğütlerin etkisinde kaldı. Deva bulmaz acısını unutamadıysa da buna katlanmasını öğrendi.

Böylece, aradan bir yıl geçti. Annesi 1906’da ölmüştü. Bu unutulmaz acısının yıldönümü 1907 yılının 9 Mayısına rastlıyordu. O gün, kendisini yalnız bırakmamak için, uzak yakın bütün arkadaşları evine doluştular. Jarvis o gün oldukça metindi; yalnız, bir şeyler tasarladığı bakışlarından belli oluyordu. En sonunda bunu arkadaşlarına da açtı:

— «Annemin ölümü üzerinden bir yıl geçmiş bulunuyor» dedi. «Bu bir yıllık bitmez tükenmez acıların ortasında şunu anladım ki, dünyada annenin yerini dolduracak hiçbir şey, hiçbir şey yoktur. Tanrı’dan sonra yaratıcımız, koruyucumuz, her şeyimiz odur. Böyle olduğuna göre bu aziz varlıkların değerini bilelim. Bu arada benim aklıma bir düşünce geliyor. Her yılın hiç olmazsa bir gününü onlara ayıralım; onlara adayalım. O günü başlarımızın tacı olan annelerimizle ilgili olaylarla dolduralım. Böyle yapmakla belki onlara karşı borcumuzu bir parçacık olsun ödemiş oluruz.»

ANNE

Kaynak: pixabay.com

GENÇ KIZLAR ÖNAYAK OLDULAR

Jarvis’in düşüncesini arkadaşları çok iyi karşıladılar. 9 mayıs günü «Jarvis’ in annesinin günü» olarak kutlandı. Ondan sonra da yıl boyunca, Jarvis’le arkadaşları, yılın bir gününün annelere adanması için Philadelphia eyaletinde geniş bir kampanya açtılar.

Herkes, bir anneden doğmuş olduğu için, anne sevgisinin, ya da onu kaybetmenin acısının ne olduğunu çok iyi biliyordu. Bunun için, genç kızların bu kampanyası kısa zamanda büyük bir ilgiyle karşılandı. Pek çok resmî, özel kuruluşlar yılın bir gününün annelere adanması konusunda onlara destek oldular. Sonuç çabucak alındı; 1908 yılı mayıs ayının ikinci pazar günü Amerika’nın birçok eyaletlerinde Anneler Günü olarak kutlandı.

Advertisement

Bu kutlama işine, her yıl daha birçok eyaletler katıldı, böylece yıllar geçtikçe daha geniş çapta törenler yapıldı.

Ancak, günün, hükümetçe kabul edilmiş resmî bir niteliği yoktu. Bunu resmiyete koyan ilk eyalet Texas (Teksas) oldu. 1912’de Texas Valisi, Anneler Günü’nü resmî bir tören günü olarak ilan etti. Bugünün şerefine bir kısım mahkumları bağışlayarak evlerine, annelerinin yanına yolladı. Texas’ın bu hareketine sonradan pek çok Amerikan eyaleti de uydu.

ANNELERİN BAYRAMI : ANNELER GÜNÜ

Bütün bu olaylar sırasında Jarvis, gönüllü olarak, ülkeyi dolaşıyor, ülkü edindiği bu konunun kabul edilmediği bölge bırakmamak istiyordu. En sonunda emeli tümü ile gerçekleşti. Eyaletlerin ısrarlı teklifi üzerine, Amerikan Senatosu, her yılın mayıs ayının ikinci pazar gününü resmi günler arasına aldı. Bir bayram olarak kutlanacak o gün, genç, yaşlı herkes annesinin varlığına, annesi hayatta değilse onun hatırasına saygılarını, sevgilerini belirtecekti. O gün, aile çevrelerinde esen bir bayram havası içinde geçirilecekti. Bu idealinin gerçekleşmesiyle Jarvis de bir dereceye kadar avunmuş bulunuyordu.

Anneler Günü’nü Amerika dışında benimseyen ilk ülke, 1912’de İngiltere oldu. Ondan on yıl kadar sonra, 1923’te üçüncü olarak Almanya Anneler Günü’nü resmi bir gün olarak kabul etti. 1930’da artık, Avrupa’daki bütün ülkelerle Japonya, Hindistan da bu anlayışa katılmış bulunuyorlardı. Bu bir şekilde yayılmaya devam etti ve hemen hemen dünyadaki bütün ülkelerde Anneler Günü (bazı ülkeler farklı tarihlerde kutlayabiliyorlar) olarak kutlanmaktadır.

ÜLKEMİZDE ANNELER GÜNÜ

Anneler Günü yurdumuzda da, daha epey öncelerden beri, tanınmış, o gün özel çerçevelerde törenler yapılmaya başlamıştı. Ancak, bugünün Türkiye’de resmen kabul edilişi 1956’da oldu. O yıl, Anneler Günü’nün kabulü hatırası olarak P.T.T. idaresi üstünde en büyük Türk annesinin —Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın— resimleri bulunan iki pul çıkardı. O günden beri her yıl mayısın ikinci pazarı, çocuklar annelerine hediyeler verirler. Anneler Günü sevgilerin en katıksızı, en gerçeği, en vefalısı olan Anne – Evlat sevgisini canlandıran yüksek bir insanlık gösterisidir.


Leave A Reply