Antalya Körfezi Hakkında Coğrafi Bilgiler

0
Advertisement

Ülkemizin güneyinde, Doğu Akdenizde yer alan Antalya Körfezi ile ilgili genel ve coğrafi bilgilerin yer aldığı yazımız.

Antalya Körfezi

ANTALYA KÖRFEZİ, Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin güneybatı kıyısında körfez. Uzunluğu 300 km, genişliği 209 km. Anadolu Yarımadası içine derin biçimde sokulan körfez; büyük ve küçük körfez olarak ikiye ayrılır.

Büyük Antalya Körfezi, Antalya İli’nin hemen hemen bütün kıyısı boyunca uzanır; batıda Beşadalar ve Kırlangıç (Kelidonya) Burnu ile doğuda Anamur Burnu’ndan sonra kuzeye doğru uzanan Büyük Antalya Körfezi girintisi, Antalya’dan sonra yeniden güneye yönelir. Teke Yanmadası’ndaki Bey Dağları’nın denize dik inen yamaçlarını izler ve Kırlangıç Burnu’nda son bulur. Bu geniş alan içinde Antalya önlerindeki küçük girintiye de Küçük Antalya Körfezi denir.

Küçük körfez batıda Bey Dağları’nın yamaçlarıyla başlar; doğuda Antalya Ovası’nın doğuya uzanan düzlüklerinin denize ulaştığı noktada biter. Bu düzlükler kıyıda, ilk yalıyarlar ve kayalıklar biçiminde denizle birleşir. Büyük Antalya Körfezi’nin kıyıları genellikle düzdür. Körfezin batısındaki dik yamaçlı kıyı, Aksu ve Manavgat Çayı arasında alüvyon düzlüklerine dönüşür. Ancak doğuya doğru yeniden dikleşir ve Anamur yakınlarında deniz, Toros Dağları’nın eteklerine değer.

Denizin derinliği kıyıdan hemen sonra birden artarak 2.000 metrenin üzerine çıkar. Tuzluluk oranı, ırmakların denize döküldükleri yerler ve denizdeki batı tatlısu kaynaklarının dışında % 39-40, deniz suyu sıcaklığı 22 °C (yıllık ortalama)’dir. En derin noktası, Kırlangıç Burnu açığında, Beşadalar’ın 28 km kuzeydoğusundadır (2.510 m). Büyük Antalya Körfezi’nin 300 km’ye yaklaşan kıyısı boyunca yalnız Alanya ve Antalya limanları gemi uğrağı durumundadır.

Advertisement

Leave A Reply