Antilop Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Çeşitleri Beslenmesi Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Antilop nasıl bir hayvandır? Antilopların çeşitleri, özellikleri, yaşam alanları, beslenme, üremesi, antiloplar hakkında ilginç gerçekler.

antilop

Kaynak: pixabay.com

Antilop

ANTİLOP, Boynuzlugillerin Antiloplar alt familyasına giren memelilerin ortak adı. Boynuzlugiller familyasının koyun, sığır, keçi gibi öteki üyelerinden ince, parlak ve yumuşak tüylü postları ve zarif yapılarıyla ayrılırlar.

Yayılışları Eski Dünya ile sınırlıdır. Orta ve Kuzey Amerika’da yaşayan Amerika antilopu ise bu alt familyadan değildir ve boynuzlarının her yıl yenilenmesiyle gerçek antiloplardan ayrılır. Antilopların yukarı ve geriye doğru kıvrık boynuzları genellikle hem dişide hem de erkekte bulunur. Büyüklükleri ise türlere göre çok değişiktir. Örneğin inek antilopu bir sığır iriliğindeyken, en küçük antilop olan cüce antilopun boyu 30 cm kadardır. Bu hayvan aynı zamanda geviş getiren memelilerin de en küçüğüdür. Antiloplar çok hızlı koşar, genellikle sürüler halinde yaşarlar. Bununla birlikte, örneğin çizgili antilop gibi tek başına yaşayan türler de vardır. Bazı türler evcilleştirilebilir. Antiloplar değerli birer av hayvanıdır. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde avlanırlar.

antilop

Kaynak: pixabay.com

Antilop Hakkında Gerçekler

  • Antiloplar boyut ve şekil bakımından farklılık gösterir. En büyük antilop Eland (6 fit boyunda, 1450 pound ağırlığında) iken, en küçüğü bir tavşan gibi (10-12 inç yüksekliğinde) Kraliyet antilopudur.
  • Tüm antilopların ayak parmakları, yatay gözbebekleri, yiyecekleri yeniden çiğnemek için uyarlanmış mideleri (tüm inekler gibi geviş getirenlerdir) ve kemikli boynuzları vardır.
  • Kemikli boynuzlar şekil ve boyut olarak değişir. Düz, spiral, eğimli veya bükülmüş olabilirler. Antiloplar, çiftleşme mevsiminde diğer antiloplara karşı savaşmak ve kendilerini veya sürüyü avcılardan korumak için boynuz kullanırlar.
  • Antiloplar her yıl boynuzlarını değiştirmezler. Yaşamları boyunca sürekli büyürler.
  • Boynuzlar tüm erkekler için tipiktir, ancak bazı dişilerde de görülebilir (genellikle Eland veya Roan gibi daha büyük antiloplarda).
  • Çok az Asya antilop türünde iki boynuz yerine 4 tane vardır.
  • Bazı türlerdeki boynuzlar 5 fit uzunluğa kadar büyüyebilir.
  • Antiloplar otoburdur; otları, iğneleri ve tohumları yerler.
  • Sürüler adı verilen büyük gruplarda yaşarlar.
  • Antiloplar, hala kaçmak için zamanları varken yırtıcıları tespit etmelerine yardımcı olan son derece gelişmiş duyulara sahiptir.
  • Hızlı koşuculardır; bazıları saatte 70 mil hıza ulaşabiliyor. En büyük antilop (Eland) en yavaş olanıdır.
  • Erkek antiloplara, dişi geyik ve genç antilop buzağı denir.
  • Türe bağlı olarak çiftleşme mevsiminden 4-9 ay sonra yavru antilop doğar. Yavru antilop kolay bir hedeftir ve anne güçlenene kadar onu gizli yerde tutar.
  • Genç antiloplar büyük gruba katıldıklarında, zamanlarının çoğunu sürüdeki diğer gençlerle geçirirler.
  • Antiloplar vahşi doğada yaklaşık 10 yıl ve esaret altında 20 yıla kadar yaşar.
inek antilopu

İne antilopu – Kaynak: commons.wikimedia.org

Antiloplar, (Lat. Antilopiane)

Gevişgetirenler takımın Boynuzlugiller familyasının alt familyası, Türlerin çoğu Afrika’da ormanlarda, otluk steplerde, korularda, dağlarda ve ırmak kıyılarında yaşarlar. Bazı türlerine Asya’da da rastlanır. Çoğu büyük sürüler halinde yaşar. Bazı türlerini soyu tükenmiş, bazılarının da azalmış, buna karşın ormanlarda yaşayanlar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu alt familyaya, kara-antilop, keseli-antilop, boğa-çizgili antilobu, bozkır antilobu, dört boynuzlu antilop, cüce antilop, ceylan, İran ceylanı, Hint ceylanı, inek antilobu, addaks, kaama, kudu, gnu, orongo girer.

İnek Antilobu

İnek antilobu; Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının Bovidae familyasının Alcelaphus cinsinden ince yapılı, iyi koşucu iki antilop türünün ortak adıdır. Damaliscus cinsinin bazı üyeleri de inek antilopu olarak tanınır. Afrika’da Sahra Çölünün güneyindeki çalılık ve açık alanlarda sürüler halinde yaşayan bu antiloplar, genellikle zebra ve öbür antilop sürüleriyle birlikte görülür. İnek antilopunun omuz yüksekliği 1,2 m dolayındadır. Sırtı arkaya doğru meyilli, yüzü belirgin biçimde uzamış, boynuzları boğumlu ve lir biçiminde bükülmüştür. Hem erkek hem de dişide görülen bu boynuzlar başa bağlandıkları yerde birleşir.

Alcelaphus buselaphus türünün gövdesi kızıl kahverengi, sağrısı ve bacakları daha açık renktedir. Başı ve bacakları siyah olanlara da rastlanır. Swayne inek antilopu (A.b. Swaynei) ve tora (A.b. tora) gibi alttürleri soyu tükenme tehlikesi gösteren öbür hayvanlarla birlikte Red Data Book üstelerine alınmıştır. A. lichtensteini türünün sırtı parlak, kızıl kahverengi, öbür bölümleri soluk kahverengidir.

Advertisement

Leave A Reply