Arap Atı Hakkında Bilgi, Arap Atının Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Arap atı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Arap atının özellikleri nelerdir? Ülkemizde Arap atı nerelerde yetiştirilir?

Arap Atı

Arap Atı Hakkında Bilgi

Arap atı, hızı, dayanıklılığı, güzelliği, zekası ve soyluluğu ile tanınan at soyu. Kökü çok eski tarihlere dayanan bu soy, çeşitli soydan atlar ile, özellikle İngiliz atları ile melezlenerek özelliklerini bugünkü soylara aktarmıştır.

Arap atları diğer soylardan biraz daha yapılıdır. Kafası küçük, gözleri hafifçe fırlak, burun delikleri geniş, kürek kemiklerinin arası belirgin, sırtı kısadır. Diğer at soylarında genellikle 24 omur bulunmasına karşılık, Arap atlarında 23 omur vardır. Ortalama 150 cm yüksekliğinde, 360-450 kg ağırlığındadır. İnce toynaklı bacakları güçlüdür. Tüyleri, kuyruğu ve yelesi ince, ipek gibi tüylerden oluşur. Birçok donu olmakla birlikte, en yaygını kır donlu Arap atıdır. En ünlü Arap atı harası da Suudi Arabistan’ın Necd bölgesindedir.

Arap atı, sıcak ve kuru iklime uyum sağlamış olması, yemden iyi yararlanması, uzun süre ağır hizmete dayanabilmesi, yapısının fazla iri olmaması ve yerli atlarla akrabalığı nedeniyle, Türkiye atçılığının ıslahında her zaman önem verilen bir soy olmuştur. Özellikle Cumhuriyet döneminde, damızlık olarak getirtilen Arap atlarıyla Sultansuyu, Çifteler, Çukurova, Karacabey ve Konya haralarında saf ve yarım kan Arap atı yetiştiriciliğine başlanmıştır. 1924’te Karacabey’de başlatılan uzun çalışmalar sonucunda üretilen Karacabey yarım kan Arap atı orta büyüklükte, düzgün vücutlu, hızlı yürüyüşlüdür ve hem binek hem araba atı olarak kullanılmaya elverişlidir. 1980’den sonra Tarım-Orman ve Köyişleri Bakanlığı’nda yapılan yeni değişikliklerle, Arap atı yetiştiriciliği Çifteler, Sultansuyu ve Karacabey tarım işletmelerinde sürdürülmüştür.

Advertisement

Leave A Reply