Arap Tavşanı Nasıl Bir Hayvandır ve Arap Tavşanının Özellikleri

0
Advertisement

Arap tavşanı nasıl bir hayvandır? Arap tavşanı özellikleri, beslenmesi ve üremesi nasıldır? Arap tavşanı hakkında bilgi.

Arap Tavşanı

Arap Tavşanının Özellikleri

ARAPTAVŞANI, (Lat. Jaculus jaculus). Araptavşanıgiler familyasından memeli türüdür. Kuzey Afrika, Arabistan ve Filistin’de yaşar. Adına karşı sıçrayan bir sıçandır. Uzunluğu 17-20 cm, kuyruğu 22-25 cm’dir. Post üstte grimsi kum rengi, altta beyazdır. Sırtında geniş beyaz çizgiler vardır ve bir ipek yumuşaklığındadır. Kuyruk soluk sarı, üzerinde beyaz-siyah lekeli, beyazımsı püsküllüdür. Gözleri çok büyük, kulakları kısa ve yuvarlak, sakal tüyleri uzundur.

Suya gereksinim duymadan uzun süre yaşar. Gündüz kendi kazdığı toprakaltı yollarda bir arada geçirir. Karanlık basınca canlanır. Bitki tohumları, kökler ve böcek kurtçuklarıyla beslenir. Arka ayaklarından çok kısa olan ön ayaklarını besinleri tutmak için kullanır.

Araptavşanıgiller, (Lat. Dipodidae). Omurgalı hayvanlardan, Kemiriciler takımının, Sıçanımsılar bölümüne giren memeli bir familya. Sıçrayan sıçanlar da denir. Güney Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey Amerika bozkırlarında yaşarlar. Kuyrukları gövdelerinden daha uzundur ve ucu püsküllüdür. Postları üstte kum renginde, altta kirli beyazdır. Ön bacakları kısa, arka bacakları uzundur. Kanguru gibi sıçrayarak hareket ederler. Arap tavşanı, sıçrayan sıçan, Sibirya sıçrayan sıçanı iyi bilinen türleridir.


Kaynak – 2

Arap Tavşanı

Arap Tavşanı; Rodentia (kemirciler) takımının Dipodidae familyasını oluşturan uzun kuyruklu, sıçrayıcı kemiricilerden 25 türün ortak adıdır. Arap tavşanları, Asya ile Afrika’ nın kuzeyindeki çöllerde ve kurak düzlüklerde yaşayan iri gözlü hayvanlardır. Kürkleri kum renginde ve yumuşak, gövde uzunlukları 5-15 cm arasındadır; kuyruklarının uzunluğu ise 7-20 cm’yi bulur. Kulakların büyüklüğü (küçük ya da ince-uzun) ve arka ayaklardaki parmak sayısı (3, 4 ya da 5 parmak) gibi bazı fiziksel özellikler türden türe değişse de, hepsinin ön bacakları kısa, arka bacakları son derece uzun, bazen ucu püsküllü olan kuyrukları da uzun ve tüylüdür.

Advertisement

Arap tavşanları genellikle yalnız arka bacaklarının üstünde yürür, kuyruklarını ise destek olarak ve sıçradıklarında dengelerini sağlamak için kullanırlar. Son derece çevik ve iyi sıçrayıcı olan bu hayvanlar, bir sıçrayışta 3 m yol alabilir. Gündüzleri oyuklarda saklanır, geceleri ortaya çıkarak beslenmek için tohum, ot, çimen ve böcek ararlar. Bazı türler oyuklarının ağzını toprakla kapatır, çoğu da kış uykusuna yatar. Arap tavşanları yılda bir ya da daha çok kez yavrular ve her batında yaklaşık üç yavru doğurur.

Arap tavşanlarının 10 cinsi ve 25 türü vardır. En iyi bilinen türler Asya’nın orta ve doğu bölgelerinde yaşayan Dipus sagita, Afrika’nın kuzeyinde, Asya’nın güneybatısında ve Yakındoğu’da yaşayan çöl arap tavşanları (Jaculus) ile Mısır ve Asya’da yaşayan dört ve beş parmaklı arap tavşanlarıdır (Allactaga). Allactaga elater Türkiye’nin Kars yöresinde, A. williamsi Orta ve Doğu Anadolu’da, A. euphratica türleri Güneydoğu Anadolu’da da bulunur.


Leave A Reply