Arterit nedir, ne demektir? Arterit hastalığı neden olur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir, Arterit hakkında bilgi.
Arterit Nasıl Bir Hastalıktır?
Arterit; atardamar iltihabi olarak da bilinir. Atardamarların, frengi, tüberküloz, pankreas bozuklukları, yabancı bir proteine karşı gelişen serum hastalığı ve bir tür bağışıklık tepkisi olduğu sanılan lupus eritematozus gibi çeşitli hastalıklar sonucunda iltihaplanmasıdır. Atardamar iltihabının, sistemik (tüm vücudu etkileyen) bir hastalıkla ya da kalp-damar sistemi dışındaki herhangi bir organın hastalığıyla ilgisi olmayan beş türü bilinmektedir: Buerger hastalığı; şakak ya da kafatası arteriti; yaşlılık arteriti; aort yayı arteriti.
Dev-hücreli arterit olarak da adlandırılan şakak ya da kafatası bölgesindeki atardamar iltihaplanmasının nedeni henüz bilinmemektedir. Genellikle bir enfeksiyonu izleyen bu hastalık, çoğunlukla 50 yaşın üstündeki kişilerde baş ağrısının yanı sıra saçlı deri, yüz, çene ve gözlerde sancıyla başlar. Hasta, çiğneme kaslarına yeterince kan gelmediği için çenesini hareket ettirmekte güçlük çekebilir. Göz kaslarının felci de, diplopi olarak bilinen çift görme olgusuna neden olabilir. Ağtabakada ve görme sinirinin göz küresine girdiği noktada sıvı toplanması, gözlerin birinde ya da her ikisinde körlüğe yol açabilir. Hastalık birkaç ay içinde geçebileceği gibi üç yıl kadar da sürebilir; en büyük tehlikesi gözlerde yaptığı tahribattır. Görme bozukluğu, böbreküstü bezinden salgılanan glükokortikoit hormonlarla ya da aynı etkiyi gösteren sentetik eşdeğerleriyle tedavi edilir.
Şakak arteritine benzer belirtilerle başlayabilen yaşlılık arteriti, bazı boyun ve kol kaslarında ağrı, tutulma ve kas güçsüzlüğüne neden olur. Genellikle halsizlik ve iştahsızlıktan sonra ortaya çıkan bu belirtiler hızla ilerler. Böbreküstü bezinden salgılanan steroit hormonlar verildiğinde belirtiler hafiflerse de, bu tedavinin uygulanmadığı durumlarda da kendiliğinden iyileşme görülebilir.