Artvin’de Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Artvin ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Artvin ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Artvin’de Gezilecek Yerler

Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi

Ormanlarla kaplı Hatila Vadisi, Artvin il merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Alanı 17 bin 138 hektarı bulan vadi 1994 yılında milli park ilan edildi. Birçok yan dere ile beslenen Hatila Vadisi yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda. Görkemli bir topografyaya sahip vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz tipi vadi oluşumu bulunuyor.

Milli park, aralarında endemik türlerin de bulunduğu çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Hatila Vadisinin düşük yükseltilerinde yaprağını döken yayvan yapraklı bitkiler, yüksek kesimlerinde ise iğneyapraklı, her dem yeşil bitkilerden oluşan ormanlar bulunuyor. Vadinin Çoruh Nehrine bağlandığı kesimlerde fıstıkçamı (Pinus pinea) yayılış gösteriyor. Bir Akdeniz iklimi bitkisi olmasına rağmen fıstıkçamı bu yörede doğal olarak yetişiyor. Hatila Vadisi ormanları 1960’lı yıllarda Gürcistan ormanlarından gelen zararlı böceklerin tahribatına uğradı. Böceklerle mücadele uzun yıllar devam etti. Milli park sınırları içerisinde yayılış gösteren bitki örtüsünün yüksekliğe göre dağılımı şöyle:

200-600 metre: Gürgen, yapraklı kayacık, adi şimşir, Çoruh meşesi, patlangaç çalısı, doğu gürgeni, çitlembik, sumak, sandal, ladin, Akdeniz defnesi, nar.

600-800 metre: Adi gürgen, Anadolu kestanesi, çınar yapraklı akçaağaç, ova akçaağacı, doğu Karadeniz akçaağacı, dağ karaağacı, Kafkas ıhlamuru, sivri meyveli dişbudak, sakallı kızılağaç.

Advertisement

800-1400 metre: Doğu kayını, dağ karaağacı, Kafkas ıhlamuru, adi gürgen, akçaağaç türleri, doğu ladini, sarıçam, göknar, porsuk.

1400-1900 metre: Doğu ladini, sarıçam, doğu Karadeniz köknarı.

1900-2400 metre: Ormangülü, üvez, huş.

Yörede ayı (Ursus arctos), yabandomuzu (Sus scrofa), kurt (Canis lupus), tilki (Vulpes vulpes), porsuk (Meles meles), yabankeçisi (Capra aegagrus), sansar (Martes sp.), çakal (Canis aureus) gibi memeli hayvanlar bulunuyor. Atmaca (Accipiter nisus), kaya kartalı (Aquila chrysaetos), dağhorozu (Tetrao mlokosiewiczi) ise alanın kuş türleri arasında. Hopa engereği (Vipera kaznakovi) ise milli parkta bulunan önemli bir yılan türü.

Milli parka adını veren Hatila Vadisiyle bitişiğindeki küçük vadiler, ziyaretçiler için etkileyici peyzaj güzellikleri barındırıyor. Ayrıca Hatila Vadisinde foto safari, bisiklet safari, doğa yürüyüşü gibi faaliyetler yapılabiliyor. Milli park içinde bir ziyaretçi merkezi de var.

Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl Sahara Milli Parkı

Advertisement

Göl, orman, yayla, üstün peyzaj değerleri ve manzara bütünlüğüne sahip Karagöl-Sahara ve yakın çevresini kapsayan 3 bin 766 hektarlık saha, 1994 yılında milli park ilan edildi. Şavşat ilçesi sınırlarındaki milli park iki bölümden oluşuyor.

Karagöl Bölümü: Şavşat ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Karagöl, ormanlar içinde bir heyelan gölü. Gölün kuzeydoğusundaki Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı yapmaya müsait alanlar bulunuyor. Önemli bir turizm potansiyeline sahip sahada ladin (Picea orientalis), sarıçam (Pinus sylvestris), ormangülü (Rhoddendron
sp.), kızılcık (Cornus mas), fındık (Corylus avellana) gibi ağaç ve ağaççık türleri yayılış gösteriyor. Orman çileği, böğürtlen çalı; eğrelti ve çayır otları da otsu bitkiler arasında. Alanda ayrıca boz ayı (Ursus arctos), kurt (Canis lupus), domuz (Susscrofa), porsuk (Meles meles), tilki (Vulpes vulpes), vaşak (Lynx lynx) gibi memelilerle, kuş, balık ve sürüngen türleri yaşıyor. Karagöl’ün doğu ve batısındaki ormanlık alanlar günübirlik ve kamp kullanımı için uygun.

Sahara Bölümü: Şavşat’a 17 kilometre uzaklıktaki Sahara bölgesi, Şavşat-Ardahan karayolu üzerinde. Ladin ve köknarlardan oluşan orman örtüsü seyrek bir dokuya sahip. Alt zonlarda ise sarıçam da yayılış gösteriyor. Yörede antropojen step karakterindeki sahâlâr geniş yer kaplıyor. Kocabey Yaylası ve çevresinde Alpin zona ait bitki türleri yayılış gösteriyor. Reşat Deresi kenarında 1700-1800 metrelerde kademeli olarak yer alan düzlükler “Sahara Pancar Şenlikleri’ne sahne oluyor.

Maçahel

Maçahel

Borçka’ya bağlı Camili beldesi, eski adıyla Maçahel ve çevresindeki köylerin (Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur) doğal güzellikleri bozulmadan duruyor. Vadiye ulaşım, THY’nin Batum’u iç hat seferlerine dahil etmesiyle kolaylaştı. Maçahel’e yolculuk Borçka’dan başlıyor. Mola noktalarından Karagöi’ün birkaç kilometre ilerisinde sıra dışı bir orman uzanıyor. Heyelanla aşağı inen kayaların her birinin üzerinde tek bir ağaç var. Ağacın kökleri kayayı sararak kendi toprağını kendi üretiyor ve büyümeyi başarıyor. Karagöl’den araçla bir buçuk saatlik yolculukla Camili köyüne varılıyor; köyde konaklama seçenekleri mevcut. Maçahel’de birçok şelale var ama çoğuna ulaşmak için oldukça zorlu yolculuklar yapmak gerek. Maral Şelalesine de ulaşım zor. Şelaleye dik bir eğimden iniliyor, iki yerde de merdiven kullanılıyor. Ama şelale tüm yorgunluğu unutturacak güzellikte.

Yusufeli

Yusufeli

Yusufeli adeta Artvin’in Kaçkar Dağlarına açılan lfepı-sı. İlçenin içinden geçerek Çoruh’a karışan Barhal Çayını besleyen irili ufaklı derelerin oluşturduğu havza insanı büyüleyecek güzellikte. Bu havzada yer alan Güngörmez, Davut, Soğanlı, Kaçkar, Bulut ve Altıparmak Dağları Yusufeli’den hareketle gezilebilir. Birçok yürüyüş ve tırmanış rotasının bulunduğu yöre buzul vadileri ve buzul gölleri de barındırıyor. Yusufeli’nin bakir coğrafyası zengin bir yaban hayatına sahip. Sabahları pencereden yabankeçilerini, ayıları görme şansı var. Kelebek ve çiçekler ise her mevsim farklı güzellikler sergiliyor. “Yusufeli Merkezinin Değiştirilmesi Hakkındaki Kanun” 24 Nisan 2008 günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yusufeli Barajının suları altında kalacak ilçe merkezinin yeni yeri üzerine tartışmalar sürüyor. Baraj şehirle birlikte bütün bu güzellikleri yok edecek.


Leave A Reply