Asetaldehit Nedir? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Asetaldehit Nedir? Asetaldehitin yapısı, özellikleri, kimyasal formülü, kullanım alanları ile ilgili bilgi.

Asetaldehit; Kendine özgü batıcı kokusu olan yanıcı bir sıvıdır; etonol, asetik, aldehit, etilaldehit.
Kimyasal formülü CH3-CHO,
molekül ağırlığı: 44.05,
erime noktası: -123.5°C,
kaynama noktası: 21 C,
özgülağırlığı: 0.788.

Su ve alkol ile her oranda karışır. Aldehitlerin bütün tepkimelerini hızla verir. Etil alkolün sülfat asitli ortamda potasyum dikromat ile yükseltgenmesiyle, etil alkol buharmm bir metal katalizör üzerinden geçirilmesiyle, seyreltik sülfat asitli ortamda civa II katalizörlüğünde asetilen gazına su katılmasıyla elde edilir.

C2H2 + H2O —— CH3 – CHO
Asetilen + Su ——- Asetaldehit

Derişik sülfat asitli ortamda polimerleşerek oda sıcaklığında (CH3CHO)3 formülünde paraldehit ve 0°C’de (CH3 CHO)n formülünde metaldehit verir. Paraldehit kendine özgü kokusu olan bir sıvıdır. Kaynama noktası: 124°C, 12°C’de katılaşır, özgülağırlığı: 0,994. Su ve organik çözücülerde çözünür. Asitli ortamda ısıtıldığında asetaldehit verir. Uyutucu özellik gösterir. Çeşitli organik maddelerin elde edilmesinde ve ilaç yapımında kullanılır. Metaldehit suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen bir katıdır. 112°C’ de süblimleşir, ancak 80°C’nin üzerinde asetaldehit vererek bozunur. Sıkıştırılmış biçimi özellikle kalıp yapanlar tarafından dumansız yakıt olarak kullanılır.

Kullanım Alanları:
Asetaldehit kimya endüstrisinde çok yaygın olarak kullanılır. Başlıca kullanım alanları paraldehit, asetik asit, butanol, parfüm, anilin boyalan, plastikler, yapay kauçuk ve ayna yapımıdır. Mukozayı tahriş eder. Genel uyuşturucu etkisi vardır. Yüksek dozlarda solunum felci sonucu ölüme neden olur. Kronik zehirlenme belirtileri kronik alkolikliğin belirtileri ile aynıdır.

Advertisement

Leave A Reply