Âşıklar Bayramı Nedir? Âşıklar Bayramı Ne Zaman ve Nasıl Kutlanır?

0
Advertisement

Aşıklar Bayramı nedir? Aşıklar Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? Aşıklar Bayramı’nın özellikleri, hakkında bilgi.

Aşıklar Bayramı Hakkında Bilgi

Âşıklar Bayramı, unutulmaya yüz tutmuş ve eski etkinliğini yitirmiş olan âşıklık geleneğinin yeniden canlandırılması amacıyla Konya Turizm Derneği tarafından her yıl düzenlenen bayramdır.

Bu türden şenliklerin ilki Sivas Halk Şairleri Bayramı adıyla Ahmet Kutsi Tecer‘in öncülüğünde 5 Kasım 1931’de Sivas’ ta gerçekleştirildi. Bu şenlikte birçok yerel âşık tanıtıldığı gibi Âşık Veysel de aydınlar tarafından fark edildi. Aynı türden bir şenlik 30 Ekim 1964’te gene Sivas’ta İbrahim Aslanoğlu tarafından düzenlendi, ilk bayrama katılamayan birçok âşıkla, aradan geçen zamanda yetişen yeni âşıkların bir araya gelmesi sağlandı.

Konya Âşıklar Bayramı’nın ilki 7-9 Ekim 1966’da Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen 28 âşığın katılmasıyla gerçekleştirildi. Âşıklar atışma, lebdeğmez (dudakdeğmez), en güzel memleket şiir ve türküsü, hikâyeli türkü, güzelleme, doğmaca şiir ve türkü, muamma vb dallarda yarıştılar. Sonraki yıllarda Karacaoğlan, Köroğlu, Emrah, Dertli ve Şem’î gibi ünlü âşıklar adına ödüller kondu.

Bayram günlerinde Konya’da birkaç kez folklor, halk edebiyatı ve yöreden yetişmiş ünlü kişiler üzerine bilimsel toplantılar da düzenlendi. Bunlardan folklor ve halk edebiyatıyla ilgili seminer (1975) ve kongre (1984) özellikle önemlidir.

Advertisement

Aşık Atışması

Konya Âşıklar Bayramı, âşıkların ve âşıklık geleneğinin yeniden ilgi görmesine, canlılık kazanmasına yol açmış, Efkârî, Müdamî, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova, Yaşar Reyhani, Halil Karabulut, Mevlüt İhsanı, Abdülvahap Kocaman ve Mustafa Ruhanî gibi âşıklar bu bayramlarda kazandıktan başarılarla ün sağlamışlardır.


Leave A Reply