Asit Yağmurlarının Canlılar Üzerindeki Etkisi (Bitki Hayvan Toprak)

0
Advertisement

Asit yağmurlarının canlılar üzerindeki etkileri nelerdir? Asit yağmuru sebepleri, ve bitkiler, insanlar ve hayvanlar üzerindeki sonuçları, canlılara etkileri.

Asit Yağmurlarının Etkileri

Kaynak: pixabay.com

Asit Yağmurlarının Canlılara Etkisi

Ekosistem, hava, su ve toprak ile birlikte bitki, hayvan ve diğer organizmalardan oluşan bir topluluktur. Bir ekosistemdeki her şey birbirine bağlıdır. Eğer bir şey ekosistemin bir parçasına zarar verirse – bir bitki veya hayvan türü, toprak veya su – bu her şey üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Asit Yağmurunun Balık ve Yaban Hayatı Üzerindeki Etkileri

Asit yağmurunun ekolojik etkileri, balıklar ve diğer vahşi yaşam için zararlı olabilecek akarsular, göller ve bataklıklar gibi su ortamlarında en belirgin şekilde görülmektedir. Toprak üzerine akan asidik yağmur suyu, toprağın kil parçacıklarından alüminyumu süzer ve akarsu ve göllere akar. Ekosisteme daha fazla asit eklendiğinde, daha fazla alüminyum salınmaktadır.

Bazı bitki türleri ve hayvanlar asidik suları ve orta derecede alüminyumları tolere edebilir. Diğerleri ise, aside duyarlıdır ve pH azaldıkça kaybolacaktır. Genel olarak, çoğu türün gençleri yetişkinlere göre çevre koşullarına daha hassastır. PH 5’de çoğu balık yumurtası yumurtadan çıkamaz. Düşük pH seviyelerinde, bazı yetişkin balıklar ölür. Bazı asidik göllerin balıkları yoktur. Bir balık veya hayvan türü orta derecede asitli suyu tolere edebilecek olsa bile, yediği hayvanlar veya bitkiler olmayabilir. Örneğin, kurbağalar 4 civarında kritik bir pH’a sahiptir, fakat yedikleri mayıs sinekleri daha hassastır ve pH’ın 5.5’in altında kalmayabilir.

asit yağmuru

Kaynak: commons.wikimedia.org

Asit Yağmurlarının Bitkiler ve Ağaçlar Üzerindeki Etkileri

Ölü ya da ölmekte olan ağaçlar asit yağmuruyla etkilenen bölgelerde yaygın bir manzaradır. Asit yağmuru topraktan alüminyumu süzer. Bu alüminyum bitkilerin yanı sıra hayvanlara da zararlı olabilir. Asit yağmuru ayrıca, ağaçların büyümesi gereken topraktaki mineralleri ve besin maddelerini de temizler.

Yüksek irtifalarda, asidik sis ve bulutlar ağaçların yapraklarından besinleri kesebilir ve onları kahverengi veya ölü yapraklar ve iğnelerle bırakabilir. Ağaçlar daha sonra güneş ışığını ememezler, bu da onları donma sıcaklıklarına dayanacak kadar zayıf ve daha az dayanıklı hale getirir.

Advertisement

Tamponlama kapasitesi

Asit yağmuru olan birçok orman, akarsu ve göl etkide bulunmaz çünkü bu bölgelerdeki toprak, içinden akan yağmur suyundaki asitliği nötralize ederek asit yağmurunu tamponlayabilir. Bu kapasite, toprağın kalınlığına ve bileşimine ve altındaki anakaya tipine bağlıdır. Kuzeydoğu ABD’nin dağlık bölgeleri gibi alanlarda, toprak ince ve yağmur suyundaki asidi yeterince nötralize etme yeteneğinden yoksundur. Sonuç olarak, bu alanlar özellikle hassastır ve asit ve alüminyum toprakta, akarsularda veya göllerde birikebilir.

Episodik Asitleme

Erime karı ve şiddetli yağmur sağanakları, epizodik asitlenme olarak bilinen şeylerle sonuçlanabilir. Normalde yüksek düzeyde asitliğe sahip olmayan göller, eriyen kar ya da sağanağın daha fazla miktarda asidik çökeltme sağladığında ve toprak onu tamponlayamayacağı zaman, asit yağmurunun etkilerini geçici olarak deneyimleyebilir. Yüksek asitliğin bu kısa süresi (yani, daha düşük pH), çeşitli organizmaların veya türlerin yaralanabileceği veya öldürüleceği ekosistem üzerinde kısa süreli bir strese neden olabilir.

Azot Kirliliği

Asit yağmuru sadece sorunlara yol açabilecek asitliği değil. Asit yağmuru ayrıca azot içerir ve bu da bazı ekosistemler üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, kıyı sularımızdaki azot kirliliği, bazı bölgelerde balık ve kabuklu deniz ürünleri popülasyonlarının azalmasından kısmen sorumludur. Tarım ve atık suya ek olarak, kıyı sularına ulaşan insan faaliyeti tarafından üretilen azotun çoğu atmosferden gelmektedir.


Leave A Reply