Asteraceae Familyası Özellikleri

0
Advertisement

Asteraceae nedir? Asteraceae familyası özellikleri, türleri nelerdir? Asteraceae familyası hakkında bilgi.

Asteraceae

Asteraceae; compositae olarak da bilinir, Asterales takımından, tüm dünyaya yayılmış 930 cinsi ve 15-20 bin kadar ot, çalı ve ağaç türünü içeren familyadır. En geniş bitki familyalarından biri olan Asteraceae, özellikle vapurdumanı (Ageratum), yıldızpatı (Aster), kasımpatı (Chrysanthemum), kozmos (Cosmos), yıldız (Dahlia), kadifeçiçeği (Tagetes) ve zinya (Zinnia) gibi bahçelerde yetiştirilen süs bitkileriyle tanınır. Boltonia, Brachycome, dulavratotu (Arctium), Petasites, öküzgözü (Calendula), Hypochoeris, ölmezçiçek (Helichrysum), Filago, Gnaphalium, Gerbera, Crépis, andızotu (Inula), papatya (Matricaria ve Anthemis) ve Piqueria türleri de bu familyanın iyi tanınan bahçe bitkileri ve yabani çiçekleridir.

Karahindiba (Taraxacum), Ambrosia, devedikeni (Carduus, Cirsium vb) türleri yabani bitkilerdir. Enginar (Cynara scolymus), hindiba (Cichorium endivia), aspir (Carthamus tinctorius), tekesakalı (Tragopogon), marul (Lactuca), ayçiçeği (Helianthus annuus) ve yavşan (Artemisia) gibi türler ise tohum, yaprak ve yumrularından elde edilen ürünler nedeniyle ekonomik değer taşır.

Bu familya üyelerinin, çok sayıda küçük çiçeğin (dilsi ve tüpsü çiçekler) bir araya gelmesinden oluşan ve Sürgülerle (yaprak benzeri yapılar) çevrili olan kömeçleri (çiçekbaşları) vardır. Çan biçimindeki tüpsü çiçekler, kömecin ortasında kümelenir; ince uzun dilsi çiçekler ise kenarlarda yer alır ve bazen geriye doğru kıvrılır, Tüpsü çiçeklerde taç (taçyaprakların topluluğu) dört ya da beş dişli, dilsi çiçeklerde iki ya da üç küçük dişlidir. Bazı türlerde yalnızca tüpsü ya da yalnızca dilsi çiçekler bulunur. Çanakyapraklar, olgun meyvenin üstünde bulunan papus adı verilen tüy, pul ya da sert kıllara dönüşmüştür. Meyveler kuru, tek tohumlu ve sert kabukludur (aken).

Advertisement

Leave A Reply