Astımı Tetikleyen İlaçlar Nelerdir? Aspirin Tetikler Mi? Diğer İlaçlar Neler?

0
Advertisement

Astım hastalarının bilmesi gereken astımı tetikleyebilecek olan ilaçlar nelerdir? Aspirin astımı tetikler mi? Tetikleyici ilaçların isimleri.

astım

Kaynak: pixabay.com

Astımlı birçok insan, astım atağını hızlandırabilecek bazı ilaçlara karşı duyarlılığa sahiptir. Astımınız varsa, hangi ilaçların tetikleyici olabileceğinin farkında olmanız gerekir. Bu ilaçlar astımınızı hiç tetiklemediyse, ilaçları dikkatle almak en iyisidir, çünkü herhangi bir zamanda bir reaksiyon meydana gelebilir.

Aşağıda astım semptomlarını tetiklediği bilinen en yaygın ilaçların bir listesi bulunmaktadır. Bununla birlikte, astımınızın kötüleşmesine neden olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir ilaç reçete edilirse, bunu doktorunuzla tartışın.

Aspirin ve diğer ağrı kesiciler

Astımlı yetişkinlerin yaklaşık % 10 il % 20’si aspirin veya steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar adı verilen bir grup ağrı kesiciye veya ibuprofen (Motrin, Advil) ve naproksen (Aleve, Naprosyn) gibi duyarlılığa sahiptir. Bu ilaçlar sıklıkla ağrıyı azaltmak ve ateşleri azaltmak için kullanılır.Bu ilaçlardan herhangi birinin neden olduğu astım atakları şiddetli ve hatta ölümcül olabilir, bu nedenle aspirine duyarlı astımı bilinen kişilerde bu ilaçlardan tamamen kaçınılmalıdır. Bazı çalışmalar astımı bazı insanlarda asetaminofen kullanımına bağlamıştır. Aspirin duyarlılığı olan kişilerin ağrı, soğuk algınlığı ve grip ve ateş tedavisinde kullanılan reçetesiz satılan tüm ilaçların etiketlerini okuması önemlidir. Ayrıca, bu ilaçların sizin için reçete edilmemesi için doktorunuzu bilgilendirin. Belirli bir ilacın astımınızı tetikleyip tetikleyemeyeceği konusunda herhangi bir sorunuz varsa, sağlık uzmanınızdan tavsiye alın.

Aspirin Duyarlılığı, Astım ve Nazal Polipler

Astımı olan bazı insanlar, astım, aspirin duyarlılığı ve burun poliplerinin kombinasyonu nedeniyle aspirin veya NSAID alamazlar. Nazal polipler, burun boşluğunun içinde oluşan küçük büyümelerdir.

Bu aspirin duyarlılığı astım ve burun polipleri olanların yaklaşık % 30 ila % 40’ında görülür. Bu duruma sahip birçok insanda burun akıntısı ve tıkanıklık gibi burun semptomlarının yanı sıra hırıltılı solunum, öksürük ve nefes darlığı gibi astım semptomları vardır. Eğer varsa, aspirin ve NSAID dışındaki seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.

Advertisement

Beta-blokerler

Beta-blokerler, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, migren baş ağrısı ve göz damlası formunda glokom dahil olmak üzere birçok durumu tedavi etmek için yaygın olarak reçete edilen ilaçlardır. Doktorunuz bu ilaçlara olan ihtiyacı belirlemelidir ve astımınızı etkileyip etkilemediğini görmek için birkaç deneme dozu alabilirsiniz. Bu tür ilaçları reçete etmesi gerekebilecek tüm sağlık uzmanlarınıza astımınız olduğunu bildirmeniz önemlidir. Buna göz doktorunuz da dahildir.

ACE inhibitörleri

Bunlar kalp hastalığı ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan diğer ilaç türleridir. Bu ilaçlar, kullanan hastaların yaklaşık % 10’unda öksürüğe neden olabilir. Bu öksürük mutlaka astım değildir. Ancak, astım ile karıştırılabilir veya kararsız hava yolları durumunda astım semptomlarını tetikleyebilir. Bir ACE inhibitörü reçete edilir ve öksürük gelişirse, doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply