Asya Kıtası’nda Dinler

0
Advertisement

Asya kıtasında ki dinler ve din dağılımı ile Asya kıtasında ki din tarihi hakkında kısa bilgi.

Eski uygarlıkların ve bunlardan doğan dinlerin beşiği olan Asya’nın, dinler tarihinde Kudüs, Mekke, Benares gibi kutsal kentleriyle özel bir yeri vardır. Musevilik, Hıristiyanlık, İslamiyet, Hinduizm ve Budizm gibi büyük dinlerle etkin bir toplumsal felsefe olan Konfüçyüsçülük, üç önemli uygarlığın merkezi eski Ortadoğu, Hindistan ve Çin’de doğdu. Bu dinlerle Japon Şinto dini, ekonomi, politika ve toplum yaşamındaki etkinliklerini bin yılı aşkın bir süredir sürmektedir.

Yunan ve Romalıların din anlayışına karşıt bir yaklaşım getiren Doğu dinlerinin yarattığı dinsel kaynaşma ortamında tek tanrıcılık doğdu. Tek tanrıcı dinlerin ilki olan ve Yunan-Roma uygarlığını yadsıyan Museviliği, bu uygarlığı benimseyen Hıristiyanlık izledi. Filistin’den doğarak Ön Asya’ya, Doğu Akdeniz’e ve Roma İmparatorluğu’na yayılan Hıristiyanlık, Haçlı Seferleri ve sömürgecilik döneminde kıtanın çeşitli bölgelerinde etkinlik kazandı.

Ruslar Ortodoksluğu, Portekizliler ve İspanyollar Katolikliği halka benimsettiler. M.S. 622′de Arap Yarımadası’nda Hz. Muhammed’in kurduğu İslamiyet yaygınlaştıkça Hıristiyanlığın birçok yerde azınlığa düşmesine neden oldu. Hindistan’daki eski Veda kültüründen (M.Ö. 1700-1500) doğarak yüksek manevi ilkeleri benimseyen ve çok sayıda mezhep ve kültürü içeren Hinduizm ile onun bir kolu olan ahlaki kusursuzluğu amaç edinmiş Budizm, M.S. 6. yüzyıldan başlayarak Hindistan’ da büyük ölçüde benimsendi. Sonraları Hindistan’da gücünü yitiren Budizm, tüm Güneydoğu Asya’ya yayılırken eski dönemlerde imparator ailesine tapılan Japonya’da çok tanrılı bir din olan Şinto dini yerleşti. Eski Çin’de ortaya çıkan ve daha çok topluma yön veren bir öğreti niteliğindeki Konfüçyüsçülük zamanla din özelliğini kazandı.


Leave A Reply