Asya Kıtası’nda Konuşulan Diller

1
Advertisement

Asya kıtasında hangi diller konuşulmaktadır? Kıtada bulunan ülkelerin dillerin, dillerin tarihleri özellikleri, dil aileleri.

Asya Kıtası’nda Konuşulan Diller

Kuzey ve Orta Asya dilleri, Ural-Altay dil ailesindendir. Başlıcaları Türkiye’ de konuşulan Türkiye Türkçesi; Azeri, Kırım, Türkmen lehçeleri gibi Türkçenin çeşitlemeleri, Moğolca, Mançuca, Tunguzca ve Sibirya dilleridir. Hint-Avrupa dil ailesinin en doğu kolunu oluşturan Hint-Avrupa (Ari) dil grubu, Asya’da konuşulan dillerin önemli bölümünü içerir. Hint-Avrupa dilleri, Hint ve İran kolları olarak ikiye ayrılır. Hindistan, Pakistan ve Seylan’ da konuşulan diller, Hint-İran dil grubunun, Hint koluna bağlanır. Çok sayıda dil ve lehçenin konuşulduğu Hindistan’ın önde gelen dilleri, başta Hindu olmak üzere Urduca ve Bengalcedir.

Urduca Hindistan’daki Müslümanların konuştuğu dildir. Hindistan’ın kuzeyinde, bu dillerin dışında, Hint-İran dil grubuna bağlı 13 ayrı dil konuşulur ve tümünün kökeni, en eski Hint-Avrupa dillerinden Sanskritçedir. Güney Hindistan’da “Dravid dilleri” adlı ayrı bir dil ailesine bağlı 16 değişik dil konuşulur. En yaygın olanı “Tamil”dir. Hint-İran dillerinden Urduca, Pakistan’ın resmi dilidir. Bangladeş’de ise, Bengalce egemendir. Sri Lanka’nın kuzeyinde Tamilce, güneyinde Hint-İran grubuna bağlı diller konuşulur. Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka’da yerel dillerin yanı sıra seçkin sınıflar arasında İngilizce de konuşulur. Hint-İran dillerinin İran kolundaki başlıca diller, İran’da Farsça, Afganistan’da Paştu, Türkiye’nin doğu sınırları ötesinde İran ve Irak’taki Kürtlerin konuştuğu Kürtçedir. İran’ın resmi dili Farsça, Eski Farsça, Orta Farsça (Pehlevi) ve Yeni Farsça olmak üzere üç evreden geçmiştir. 7. yüzyılda İslâmiyetin kabulüyle Yeni Farsçaya çok sayıda Arapça kökenli sözcük girmiş, bu nedenle dilin üst yapısı değişime uğramıştır.

Geniş bir alana yayılması ve kalabalık bir kitle tarafından konuşulması nedeniyle Asya’nın başlıca dilleri arasında yer alan Rusça, Hint-Avrupa dillerinin başka bir kolu olan Slav dilleri grubuna bağlanır. Rusça, Rusya Federasyonu’nun resmi dilidir. Ancak, Rusçanın yanı sıra, çeşitli dil ailelerine bağlı 100 den fazla ayrı dil konuşulur. Bunların başlıcaları Türkçenin değişik lehçeleri,ayrı bir dil ailesi oluşturan Kafkas dilleridir.

Asya’da konuşulan dillerden Arapça, İbranice ve Süryanice, Hami-Sami dil ailesindendir. İslâm ülkelerinin büyük çoğunluğunun ana dili olan Arapça geniş bir alana yayılmıştır. Arapça konuşulan ülkelerin başlıcaları; Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’dir.

Hami-Sami dil grubuna bağlı olan İbranice, tarih sahnesinde yüzyıllarca varlığını sürdürmüş, ancak 1948′de İsrail Devleti’nin resmi dili olarak kabul edilmiştir. İbranice, İsrail’in dışında dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış Yahudi topluluklarınca da konuşulur. Hami-Sami dillerinden Süryanice, İslâm ülkelerindeki Hıristiyanların konuştuğu bir azınlık dilidir. Malaya, Polinezya dil ailesine bağlı dillerden en önemlisi olan Malay dili Endonezya, Cava, Malaysiya, ve Madagaskar’da konuşulur.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply