Asya Yaban Köpeği (Dhole) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Asya Yaban Köpeği (Dhole) nasıl bir hayvandır? Nesli tükenmekte olan bir canlı olan Asya Yaban Köpeği (Dhole) özellikleri hakkında bilgiler.

Asya Yaban Köpeği (Dhole)

Asya Yaban Köpeği (Dhole) (Kaynak : wikipedia.org)

Dhole olarak da bilinen Asya Yaban Köpeği (Hint Yaban Köpeği ve Kızıl Köpek olarak da bilinir), Asya ormanlarına özgü nesli tükenmekte olan bir vahşi köpektir. Dhole (Asya Yaban Köpeği), görünüş olarak Afrika yaban köpeği ve çalı köpeğine çok benzese de, Dhole (Asya Yaban Köpeği) cinsinin tek üyesidir.

Tarihsel olarak, Dhole (Asya Yaban Köpeği) Doğu ve Güney Asya’da, Rus Uzak Doğu’dan Sumatra’ya kadar bulundu ve bugün Dhole (Asya Yaban Köpeği)’un menzili önemli ölçüde azaltılmış olsa da, Dhole (Asya Yaban Köpeği) yoğun ve yaprak döken ormanlar, ormanlar ve yağmur ormanları dahil olmak üzere çok çeşitli habitatlarda yaşıyor.

Özellikleri çok benzer olan ve yalnızca konum ve ten rengi bakımından gerçekten farklı olan üç farklı dhole türü vardır. Çevresinde baskın bir yırtıcı olmasına rağmen, Dhole popülasyonları, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların getirdiği hastalıklardan büyük ölçüde etkilenmiştir.

Diğer orta boy köpekler gibi, dhole, yaşamını bir sürünün parçası olarak geçiren oldukça sosyal bir hayvandır. Dhole, paketiyle iletişim kurmak için kullandığı sesli çağrılarla tanınır. Dhole’un tekrarlayan ıslıklarının o kadar ayırt edici olduğu söylenir ki, bireyler çağrılarından kolayca tanımlanabilir.

Dhole, tüm grubu beslemek için daha büyük bir avı denemek ve indirmek için bir grubun parçası olarak çalışan, doğal ortamında etobur ve oldukça baskın bir avcıdır. Bununla birlikte, dhole’un diyetinin çoğu, kertenkeleler, kurbağalar ve kemirgenler dahil olmak üzere daha küçük hayvanlardan oluşur.

Advertisement

Dhole’un baskın doğası ve genellikle sürüsünden korunmaya sahip olması nedeniyle, vahşi doğada dhole için herhangi bir tehdit oluşturan az sayıda hayvan vardır. Kaplanlar ve leoparlar gibi vahşi büyük kediler, dünyanın dhole popülasyonları için en büyük tehdit insanlardan kaynaklandığı için, dhole’un tek doğal yırtıcılarıdır.

Çiftleşmeden sonra dişi dholes, iki aylık bir gebelik döneminden sonra 5 ila 12 yavru doğurur. Dhole yavruları hızla büyür ve hem ebeveynleri hem de gruptaki diğer yetişkin dholes tarafından bakılır. Dhole yavruları birkaç aylıkken avlanmaya başlar ve yaklaşık bir buçuk yaşında yetişkin boyutuna ulaşır.

Bugün, popülasyonlar kendi topraklarında 2.000’den az bireye indirildiğinden, dhole vahşi doğada tehlikede. Dhole nüfus sayılarındaki ciddi düşüşün ana nedeninin, habitat kaybı ve insanlar tarafından avlanma olduğu düşünülmektedir.


Leave A Reply