Ateş Ağız Çiklit Balığı Özellikleri, Üretimi ve Bakımı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ateş Ağız Çiklit Balığı nasıl bir balıktır? Ateş Ağız Çiklit Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

ATEŞ AĞIZLI ÇİKLİT (CİCHLOSOMA MEEKİ)

Ana vatanı Yukatan yarımadası olan, akvaryumlarımızın bu gösterişli balığı Avrupa’ya 1933 de getirilmiştir. Doğada büyüklüğü 17 santime ulaşırken akvaryumlarda 10-12 cm. boyunda kalmaktadırlar. Döllenme zamanlarında karın bölgesi ve özellikle ağız yöresi ateş kırmızısı rengini aldığından «Ateş Ağızlı Cichlidae» adıyla anılır.

Gövdesine zeytin yeşili ile gri-mavi arasında değişen bir renk hakimdir. Gövdenin orta bölgesinde boydan boya uzanan gayri muntazam bir bant vardır. Yüzgeçler kırmızı damarlı ve mavi kenarlıdır. Gövdenin alt kısmını kuyruktan ağza kadar uzanan yer yer genişleyip daralan son derece hoş bir kırmızı süsler. Operküller hizasında ve bu kırmızının üstünde iri siyah bir puan balığa daha cazip bir görünüş kazandırır.

Erkeklerin ara sıra kendi aralarında tehlikesiz kavgalar yapmalarına rağmen, akvaryumda kendi türleriyle birlikte yaşadıkları sürece oldukça sakin balıklardır. Otlara bir zararı dokunmaz. Buna mukabil akvaryumun suyunu bulandırabilirler. Beslenmeleri ve üremeleri türlerinin genel karakterine uygundur.

Erkeği dişisine oranla daha parlak renklidir. Bu fark özellikle üreme zamanı daha belirgindir. Dişi erkeğinden ayrıca gövdesinin arka kısmında, sırt ve kuyruk yüzgecinde, bir veya birkaç koyu renk beneği bulunmasıyla da tanınır.

Advertisement

Üremesi

Üremeleri bir iki noktaya dikkat edildiği takdirde pek zor değildir. Üretimde başarı sağlanamıyorsa özrü kendinizde aramalısınız. Suyun niteliği aranılan özellikte ise ve üreme akvaryumunu uygun biçimde hazırlamışsanız yılda bir kaç kez döl almamanız için hiç bir neden yoktur Şimdi size işin püf noktalarını sıralayalım.

Akvaryumun tabanına dört santim kalınlığında kum veya ince çakıl döşeyiniz. Bu zeminin yüzeyini koyu gri renkli çakıl taşlarını ezerek elde edeceğiniz kumla kaplayınız. Akvaryumun bir köşesine düz ve pürüzsüz taşlardan bir tünel yapmalısınız. Bu tünelin yakınına düz bir mermer parçası yerleştirin. Tünelin ağzını da geniş yapraklı Cryptocorynlerle gizleyin. Akvaryumun diğer köşesini Cryptocorynlerle iyice bitkilendirin. Bu arada akvaryum suyunu %75 oranında yağmur suyuyla değiştirmenin olumlu sonuç vereceğini hatırlatalım.

Cichlosoma Meeki’nin ürkek bir balık olduğunu bilin ve akvaryumu sakin ve loş bir yöreye yerleştirip az fakat düzenli ışık sağlayın Üreme için en elverişli ısı 24°C dır. Yumurtalar bazen de görüldüğünce saksının iç çeperine, bazen de akvaryuma yerleştirilen düz yüzeyli taşlara bırakılır. Yumurtaların gelişmesi ve yavruların bakımı ailenin diğer türlerinde olduğuncadır. Ebeveyn yumurta ve yavrulara özenle bakar. Ancak bir haftadan sonra onları akvaryumda bırakmamak daha iyi olur.

Afrika asıllı Cichlid’leri üreme özelliklerine göre iki temel bölümde toplayabiliriz.

a) Yumurtalarını ağızlarında kuluçkaya yatıranlar.

b) Yumurtalarını hazırladıkları yuvaya bırakırlar.

Ancak aynı ailenin üyelerinde dahi bu değişik iki ayrı üreme özelliklerini görebilmekteyiz. Örneğin, Tilapia adı altında toplanan bir kısım Cichid yumurtalarını yuvaya bırakırken diğer bir bölümü ağızda kuluçkaya yatırmaktadır.

Advertisement


Leave A Reply