Ateş Tuğlası Nedir? Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Ateş Tuğlası Nedir? Nasıl Yapılır? Ateş tuğlası ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Ateş tuğlası hakkında bilgi.

Ateş Tuğlası

Ateş Tuğlası Nedir? Nasıl Yapılır?

Ateş tuğlası, metal dışı minerallerden oluşan, çeşitli biçimlerdeki tuğlamsı (refrakter) malzemedir. Yüksek sıcaklıklarda, özellikle metalürji işlemlerinde ve cam üretiminde kullanılır. Ateş tuğlası yapımında kullanılan başlıca hammaddeler, hidratlı alüminyum silikatlardan oluşan ateş killeri; boksit, diyaspor, kiyanit gibi yüksek oranda alüminyum oksit içeren mineraller; kum ve kuvarsit gibi silis kaynakları; magnezya mineralleri olan magnezit, dolomit, forsterit ve olivin; kromlu oksit ile alüminyum, magnezyum ve demir oksitlerinden oluşan katı bir çözelti olan kromit; granit ya da kok kömürü halindeki karbon ve vermikülit mikası bulunur. Daha az oranlarda kullanılan hammaddeler ise zirkonyum dioksit, zirkon, toryum dioksit, berilyum oksit, titanyum dioksit, seryum dioksit ve azrak toprak elementleri içeren öteki minerallerdir.

Ateş tuğlaları, kuru ve sert hamurun presleme yoluyla kalıplanması, ya da inşaat tuğlası yapımında kullanılan sıcak presleme yöntemiyle üretilir. Magnezit ve dolomit gibi bazı malzemelerin, sinterleme ve yoğunlaştırma işlemi için önce döner fırınlarda pişirilmesi gerekir. Ardından kırılıp, istenen boyuta getirilir ve tuğla biçimi verilerek yeniden fırınlanır. Ham malzeme önce elektrik fırınında eritilir, sonra da özel kalıplara dökülür.

Cam üretiminde kullanılan kazanın eriyik cam dolu bölümlerinde yoğun, silis oranı yüksek ateş kili tuğlaları tercih edilir. Kiyanit mineralinden yapılan mullit ateş tuğlaları ile erimiş alümina tuğlaları da oldukça dayanıklıdır. Eriyik haldeki camdan etkilenmeyen bu ateş tuğlaları çoğunlukla kimyasal tepkimeye de girmezler. Zirkonyum dioksitten yapılan tuğlalar da gözeneksizdir ve erimiş camın sızma etkilerine karşı çok dayanıklıdırlar.

Advertisement

Leave A Reply