Ateşli Romatizma Nedir? Ateşli Romatizma Belirtileri ve Nedenleri

0
Advertisement

Ateşli Romatizma nedir, nasıl bir hastalıktır? Ateşli romatizma belirtileri nelerdir? Ateşli romatizma nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.

ATEŞLİ ROMATİZMA

Bu çocukluk ve ergenlik dönemi hastalığı, özellikle gelişmiş Batı ülkelerinde, bir ölçüde etkili koruyucu önlemler sayesinde, günümüzde oldukça ender görülmektedir. Ateşli romatizma, bağ dokularını, ayrıca kalp kapakçıklarını ve eklemleri örten zarları etkiler. Çocuk iyileştikçe, eklemler normale döner; buna karşılık kalp kapakçıklarındaki bozun kalıcı olabilir.

BELİRTİLERİ

Ateşli romatizma geçiren bazı çocuklar, birkaç gün eklem ağrıları duymalarına yol açan çok hafif bir nöbet geçirirler; ama çocukların çoğunda, hastalık yüksek ateş ve bitkinliğe yol açar; çocuğun rengi soluk olur ve kendini çok kötü hisseder. Ayrıca, iştahı yoktur ve kilo yitirir.

Ateşli romatizma, çocukların bademcik iltihabı, boğaz ağrısı ya da ortakulak iltihabı gibi bir hastalıktan iyileştikleri sırada başlar ve başlıca özelliği, eklemlerin iltihaplanmasına (romatizma), ağrımasına ve şişmesine yol açmasıdır. Özellikle büyük eklemleri, yani kalça ve diz eklemlerini etkilerse de, belirtiler eklemden ekleme atlar ve eklemler etkilenirken sızlar, şişerler.

Şiddetli bir ateşli romatizma durumunda ayrıca, “St. Vitus dansı” ya da “Sydenham koresi” denen belirtiler de görülür: Bedenin istemsiz biçimde irkilmesi, sarsılması, sıçraması. Bazen yüz kasılmaları (yalnızca çocuk uyanıkken) da ortaya çıkar.

Advertisement

Ateşli romatizma deriyi de etkileyip, soluk renkli bir alanı kuşatan kırmızı lekelerden oluşan bir döküntüye yol açar. Derinin altında ve bileklerde, dizlerde, dirseklerde, topuklarda ellenince yumrular hissedilir.

NEDENLERİ

Ateşli romatizma streptokok bakterisinden kaynaklanır. Boğaz ağrısına, bademcik iltihabına ve ortakulak enfeksiyonları gibi birçok hastalığa da bu bakteri yol açar ve bu hastalıkların tümünde ateş görülür; ama streptokok ile ateş arasındaki ilginin ne olduğu aydınlatılamamıştır. Bakterinin bazı çocuklarda söz konusu hastalıklara değil de ateşli romatizmaya yol açmasının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır; ama öbür romatizma çeşitlerinde olduğu gibi bağışıklık sistemiyle ilgisi bulunduğu düşünülmektedir: Henüz bilinmeyen bir nedenle, bağışıklık sistemi bakterinin varlığına aşırı tepki göstermekte ve bağdokusu iltihabı ortaya çıkmaktadır.

Ateşli romatizmaya günümüzde eskiye oranla daha az rastlanmasına, bir ölçüde beslenme ve sağlık koruma koşullarının daha iyi olmasının, bir ölçüde de, streptokok kökenli enfeksiyonların başlangıç aşamalarında antibiyotiklerle tedavi edilmelerinin yol açtığı düşünülmektedir.

TEDAVİSİ

Ateşli romatizmanın başlıca tedavisi, çocuğu yatak dinlenmesine almaktır. Enfeksiyonla savaşmaları için özel antibiyotikler de verilebilir. Hiç değilse başlangıç aşamasında, çocuk hastanede tedavi görmelidir; kalbin etkilendiği ağır durumda, uzmanlar kalbin iltihaplanmasını önlemek için, steroyitler vereceklerdir.

TEHLİKELER

Başlıca tehlike, hastalığın yinelenmesidir; bunu önlemek ve çocuğun yeniden bir streptokok enfeksiyonu geçirmemesini güven altına altına alarak korumak için, 18 yaşlarına gelinceye kadar, penisilin tedavisi uygulanabilir.

Advertisement


Leave A Reply