Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Ne Demektir? Deyimin Anlamı Hikayesi Cümleler

0
Advertisement

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti ne demek? Atı Alan Üsküdar’ı Geçti deyiminin hikayesi, anlamı, Atı Alan Üsküdar’ı Geçti ile ilgili örnek cümleler.

Atı Alan Üsküdar'ı Geçti

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti

“Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Anlamı”
fırsatın kaçırılıp artık yapılacak bir şeyin kalmadığını anlatan bir söz

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Deyiminin Hikayesi

Bir gün Köroğlu’nun dillere destan atı çalınmış. Köroğlu, atını aramak için yollara düşüp, diyar diyar dolaşmış. Sonunda onu İstanbul’da, Eminönü’ndeki at pazarında bulmuş. At satıcısı, Köroğlu’nu tanımıyormuş. Köroğlu bir yabancı gibi adama yaklaşıp pazarlığa girişmiş.

Satıcı ile yüksek bir fiyatta anlaşmışlar. Satıcı tam:

— Anlaştık, diyecek olmuş ki, Köroğlu:

Advertisement

— Amma, diye eklemiş! Benim bir şartım daha var. Alacağım atın sırtına bir binmeliyim, yürümesini, koşmasını denemeliyim.

Kabul etmiş satıcı. Köroğlu, atının önce yularından tutmuş ve yüzünü sıvazlamış. Ak Küheylan da sahibini tanımış o an. Köroğlu biner binmez, at dörtnala koşmaya başlamış. Satıcı arkadan bağırıp çağırmış ama at kaşla göz arasında kaybolmuş bile. Kıyıya varınca da bir sala atlayıp Üsküdar’a geçivermişler. Öfkesine hâkim olamayan satıcı KöroğIu’nu izlemeye başlamış. Derken kalabalık arasından bir ihtiyarın sesi işitilmiş:

— Boşuna yorulma evlat, atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti. O adam Köroğlu’nun ta kendisiydi.

Böylece Köroğlu’nun çalınan atı, başkasına satılmaktan son anda kurtulmuş.

Bu deyim, fırsat kaçtı, artık yapılacak bir şey kalmadı, anlamında kullanılır.


Bolu dağlarında yaşayan Köroğlu efsanesini duymayanımız yoktur. Bir sabah Köroğlu kalktığında atını bağladığı yerde bulamamış. Düşünsenize, Köroğlu gibi biri için attan mühim ne olabilir ki!

Advertisement

Köroğlu önce Bolu’nun, sonra civar illerin altını üstüne getirmiş ama atını bir türlü bulamamış. Tesadüfen İstanbul’un Avrupa yakasındaki bir at pazarını gezerken atına rastlamış. At da onu tanımış tabi ki. Köroğlu yüksek bir fiyatla satıcıyla anlaşmış ve satıcıya atın sırtına binip denemeliyim demiş. Köroğlu ata bindiği gibi yıldırım hızıyla uzaklaşmaya başlamış. Satıcı da peşinden koşmaya başlamış. Köroğlu kıyıya ulaştığında hemen bir tekne bulup atıyla beraber Üsküdar’a doğru yoluna devam etmiş. Satıcı kıyıya geldiğinde Köroğlu çoktan Üsküdar’a varmış. Durumu gören biri de o ünlü sözü patlatmış: “Boşuna uğraşma beyim, atı alan Üsküdar’ı geçti.”

Bu deyim, iş işten geçti, artık geç oldu anlamında kullanılır.

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti İle İlgili Cümleler

  • *** O kızla evlenme planları yapmakta geç kaldın, Atı alan Üsküdar’ı geçti, kız çoktan evlendi.
  • *** Bana yaptığı iş teklifini düşüneceğim diye bekletirken atı alan Üsküdar’ı geçti, adam başkasını işe aldı.
  • *** O güzel evi bir an evvel satın al demiştim. Bak şimdi atı alan Üsküdar’ı geçti, ev satılmış.


Leave A Reply