Atriyal Çarpıntı Nedir? Atriyal Çarpıntı Nedenleri Belirtileri ve Tedavis

0
Advertisement

Atriyal Çarpıntı nedir, neden olur? Atriyal Çarpıntı belirtileri nelerdir, kimler risk altındadır? Atriyal Çarpıntı nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Atriyal çarpıntı (AFL) bir tür anormal kalp atış hızı veya aritmidir. Kalbinizin üst bölmeleri çok hızlı attığında ortaya çıkar. Kalbinizin üstündeki (atriyum) odalar alttan (ventriküller) daha hızlı attığında, kalp ritminizin senkronize olmamasına neden olur.

Atriyal Çarpıntı

Atriyal çarpıntı, daha yaygın atriyal fibrilasyona (AFib) benzer bir durumdur.

Atriyal çarpıntı belirtileri nelerdir?

Tipik olarak, AFL’li bir kişi kalbinin çırpındığını hissetmez. Semptomlar genellikle başka şekillerde ortaya çıkar. Bazıları şunları içerir:

  • hızlı kalp atış hızı
  • nefes darlığı
  • baş dönmesi veya bayılma
  • göğüste basınç veya gerginlik
  • baş dönmesi veya sersemlik
  • kalp çarpıntısı
  • yorgunluk yüzünden günlük aktiviteler yapmada zorluk

Stres ayrıca kalp atış hızınızı artırır ve AFL semptomlarını şiddetlendirebilir. Bu AFL semptomları diğer birçok durumda yaygındır. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olmak her zaman bir AFL belirtisi değildir. Semptomlar genellikle bir seferde günler, hatta haftalar sürer.

Advertisement

Atriyal çarpıntıya ne sebep olur?

Doğal bir kalp pili olan sinüs düğümü kalp atış hızınızı kontrol eder. Doğru atriyumda bulunur. Hem sağ hem de sol kulakçıklara elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller kalbin tepesine nasıl ve ne zaman büzüleceğini söyler.

AFL’niz olduğunda, sinüs düğümü elektrik sinyalini gönderir. Ancak sinyalin bir kısmı sağ atriyum etrafındaki bir yol boyunca sürekli bir döngü içinde ilerler. Bu, atriyumun kasılmasını hızlı bir şekilde yapar ve atriyumun ventriküllerden daha hızlı atmasına neden olur.

Normal bir kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atımdır (bpm). AFL’li kişiler 250 ila 300 vuruş / dakika hızında atan kalplere sahiptir.

Birkaç şey AFL’ye neden olabilir. Bunlar:

Koroner arter hastalığı 

Kalp hastalığı AFL’nin ana nedenidir. Koroner arter hastalığı (CAD), kalbin arterleri plak tarafından bloke edildiğinde ortaya çıkar. Arter duvarlarına yapışan kolesterol ve yağlar plaklara neden olur. Bu kan dolaşımını yavaşlatır veya önler. Kalbin kasına, odalarına ve kan damarlarına zarar verebilir.

Açık kalp ameliyatı

Açık kalp ameliyatı kalbi yaralayabilir. Bu, atriyal çarpıntıya yol açabilecek elektrik sinyallerini engelleyebilir.

Advertisement

Kimler atriyal çarpıntı riski altındadır?

AFL için risk faktörleri arasında bazı ilaçlar, mevcut durumlar ve yaşam tarzı seçenekleri yer alır. Atriyal çarpıntı riski taşıyan insanlar:

  • Sigara içmek
  • kalp hastalığı
  • kalp krizi öyküsü
  • yüksek tansiyona sahip olmak
  • kalp kapakçığı sorunları varsa
  • akciğer hastalığı varsa
  • stres veya kaygı varsa
  • diyet hapları veya diğer bazı ilaçları alımı
  • alkolizm veya aşırı miktarda içki içmek
  • yakın zamanda ameliyat
  • diyabet

Atriyal çarpıntı nasıl teşhis edilir?

Dinlenme sırasındaki kalp atışınız 100 bpm’nin üzerine çıkarsa doktorlar AFL’den şüphelenmeye başlar. Doktorunuz AFL teşhisi koymaya çalışırken aile öykünüz önemlidir. Kalp hastalığı öyküsü, kaygı sorunları ve yüksek tansiyon riskinizi etkileyebilir.

Birinci basamak doktorunuz AFL tanısı koyabilir. Ayrıca test için bir kardiyoloğa yönlendirilebilirsiniz.

AFL’yi teşhis etmek ve onaylamak için birkaç test kullanılır:

Ekokardiyogramlar kalbin görüntülerini göstermek için ultrason kullanır. Ayrıca kalbinizden ve kan damarlarınızdan kan akışını da ölçebilirler. Elektrokardiyogramlar kalbinizin elektriksel kalıplarını kaydeder.

EP (elektrofizyoloji) çalışmaları kalp ritmini kaydetmenin daha invaziv bir yoludur. Bir kateter kasık arterlerinizden kalbinize geçirilir. Daha sonra farklı alanlarda kalp ritmini izlemek için elektrotlar yerleştirilir.

Atriyal çarpıntı nasıl tedavi edilir?

Doktorunuzun ana hedefi kalp ritminizi normale döndürmektir. Tedavi, durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Altta yatan diğer sağlık sorunları da AFL tedavisini etkileyebilir.

İlaçlar

İlaçlar kalp atış hızınızı yavaşlatabilir veya düzenleyebilir. Vücudunuz ayarlanırken bazı ilaçlar kısa bir hastanede kalmayı gerektirebilir. Bu ilaçlara örnek olarak kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerleri ve digoksin verilebilir.

Atriyal çarpıntı ritmini normal sinüs ritmine dönüştürmek için başka ilaçlar da kullanılabilir. Amiodaron, propafenon ve flekainid bu tür ilaçlara örnektir.

K vitamini olmayan oral antikoagülanlar (NOAC) gibi kan incelticiler, arterlerinizde pıhtı oluşumunu önlemek için kullanılabilir. Pıhtılaşma inme veya kalp krizine neden olabilir. AFL’li kişilerin kan pıhtılaşması riski artar.

Ameliyat

AFL ilaçlarla kontrol edilemediğinde ablasyon tedavisi kullanılır. Anormal ritime neden olan kalp dokusunu yok eder. Bu ameliyattan sonra kalp atışınızı kontrol etmek için kalp piline ihtiyacınız olabilir. Kalp pili ablasyon olmadan da kullanılabilir.

Advertisement
Alternatif terapiler

Kardiyoversiyon, kalbin ritmini normale döndürmek için elektrik kullanır. Buna defibrilasyon denir.

Uzun vadede ne beklenebilir?

AFL tedavisinde ilaç genellikle başarılıdır. Bununla birlikte, durum bazen AFL’nizin nedenine bağlı olarak tedaviden sonra tekrar ortaya çıkabilir. Stresinizi azaltarak ve ilaçlarınızı reçete edildiği gibi alarak tekrarlama riskini azaltabilirsiniz.


Leave A Reply