Avcılıkta Kullanılan Malzemeler

0
Advertisement

Avcılıkta kullanılan malzemeler nelerdir? Avcılık kullanılan tüfekler, silahlar ve diğer malzemeler hakkında bilgi.

Avcılıkta Kullanılan Malzemeler

TÜFEKLER

Yivli Tüfekler: Yivli tüfekler tek parça mermi atan tüfeklerdir. Bu tüfekler otomatik olmakla beraber domuz ve ayı avı dışında avcılıkta fazla kullanılmazlar.

Yivsiz Tüfekler: Yivsiz av tüfeğinin mucidi ingilizler, bu tüfekleri yivli tüfeklerden ayırabilmek amacıyla ağırlık birimleri olan libre’yi kurşuna göre ayarlayıp 12,16 ve 20 gibi rakamlardan oluşan “gauge” adlı bir numara sistemi oluşturmuşlardır. Türkiye’de “kalibre” olarak adlandırılan gauge sistemi şöyle açıklanabilir: 1 libre yaklaşık 454 gramdır. Eğer 1 libre veya 454 gr ağırlığındaki saf kurşun, örneğin 12 eşit parçaya bölünür ve bu bilyelerden herhangi bir tanesinin çapına uygun bir namlu yapılırsa, 12 kalibrelik bir namlu elde edilmiş olur. Günümüzün en popüler kalibreleri 12 ve 20’dir. 12 kalibrelik tüfekler her ne kadar büyük avlar için geçerliyse de Türkiye’de çok rağbet gördüğü için hemen her türlü avda kullanılır. 20 kalibre yivsiz pv tüfekleri ise daha az tepmesi, daha hafif olması ve en önemlisi daha süratli omuzlanması ile özellikle bayan avcıların kullanımı için uygundur. Bıldırcın, çulluk ve çil gibi seri kuşların avı için ideal olan bu tüfeklerle tavşan ve sülün avlarında da isabetli sonuçlar alınabilmektedir.

Tek Kırma: Tek namlulu ve tek tetikli yivsiz av tüfeğidir. Namlusu kırılarak fişek sürülür.

Çifte: iki namlusu yan yana ve çift tetikli tüfek çeşididir. Bu tüfekler de tek kırmadaki gibi namlusu kırılarak doldurulur. Fakat bu tüfekler her namluya bir fişek olmak üzere yan yana iki adet fişek alırlar. Birinci tetik bir namluyu, ikincisi ise diğer namluyu ateşlemek için kullanılır.

Advertisement

Süperpose: Süperpose, çifteler gibi çift namluya sahiptir, ancak namlular yan yana değil, alt altadır. isteğe göre tek tetikli veya çift tetikli çeşitleri mevcuttur. Tek tetikli çeşitlerde ilk basış birinci namluyu, ikincisi ise ikinci namluyu ateşler. Tek tetikli poselerde, tetiğin önce ateşleyeceği namlunun seçimi için selektör kullanılır. Çift tetiklilerde ise öndeki tetik alttaki namluyu, arkadaki tetik üstteki namluyu ateşler.

Pompalı: Pompalı tüfeklerde fişekler namlu altındaki hazneye doldurulur. Hazne kapasitesi ile alacağı fişek sayısı orantılıdır. Birçok av türünde pompalı tüfeklerin kullanımı yasaklanmıştır.

Yarı Otomatik: Pompalı tüfeklerde olduğu gibi hazneye fişek koyulması sureti ile doldurulur. Fakat bu tüfekler çok seri atarlar. Tetiğe her basışta ateşlenen fişeğin barut gazıyla çalışan mekanizma boş fişek kovanını atarak hazneden yeni bir fişek alır. Birçok av türünde kullanımı yasaklanmıştır.

DİĞER MALZEMELER

Fişek: Tüfeğin kalibresine ve av türü baz alınarak seçilen saçma büyüklüklerine göre farklı numaralar hâlinde hazırlanmış, itici barut ve saçma bulunan metal ya da plâstik kovandır. Önceleri ölçek yardımıyla avcılar tarafından hazırlanır ve ev yapımı bu fişekler birçok kazaya neden olurdu. Avcılık sektörünün gelişimiyle hazır modelleri artmış ve fişekten kaynaklanan kazalar azalmıştır.

Tüfek Bakım Seti: Barutun ve doğa koşullarının tüfeğe verdiği zararı azaltmak için her av öncesi ve sonrası namlunun ve mekanizmanın temizlenmesi gerekir. Bunun için çeşitli harbiler, fırçalar ve koruyucu yağlardan oluşan tüfek bakım setleri kullanılır.

Advertisement

Fişeklik: Fişeklerin taşınmasını ve av sırasında kullanımını kolaylaştırmak için kullanılır.

Sırt Çantası: Yiyecek, içecek, fener, bıçak, harita, pusula, İlk yardım seti vb. avcılık sporu için gerekli malzemelerin taşınması sırt çantası için kullanılır.


Leave A Reply