Avşa Adası Gezi Rehberi, Nasıl Gidilir? Ne Yenir? Nerede Kalınır?

0
Advertisement

Deniz, kum, güneş, balık, temiz hava, eğlence, dinlence ve şarap… Eğer Avşa Adası’na giderseniz bir hafta sonuna hepsini sığdırmanız mümkün.

Marmara Denizi’nde bulunan adalar arasında özel bir yere sahip olan üç isimli bir ada: Avşa adası, Şarap Adası ya da Türkeli. İsmi ne olursa olsun deniziyle, balığıyla, şarabıyla ve insanıyla bildiğimiz Avşa Adası. Bir zamanlar balıkçılığın ve şarapçılığın tek geçim kaynağı olduğu, şimdilerde ise turizmin ellerine teslim olmuş küçük bir tatil kasabası. İstanbul’a yakın oluşu ve Ege’nin kasabalarını andıran havasıyla iyi bir hafta sonu kaçamağı. Bu hafta sonu bir planınız yoksa artık var, toplayın çantanızı Avşa’ya gidiyorsunuz…

Avşa Adası

Kaynak: commons.wikimedia.org

Adanın Tarihi

Avşa Adası uzak tarihte Ohioussa ve Bizans döneminde Afousia olarak geçer. Hiçbir zaman bağımsız bir yönetime sahip olamamıştır ve genellikle Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış; Gedeon’un idddiasına göre bütün Ortaçağ boyunca boş kalmış. Tarihin akışına göre adada farklı hakimiyetler hüküm sürmüş.

1980’lerin sonuna kadar Avşa Adası Türkiye’nin önemli tatil merkezlerinden biri olarak büyük rağbet görüyordu ancak Marmara Denizi’nin kirliliğinin tehdidi altına girince bu yoğun ilgi sona erdi. İnsanlar tatil için daha uzak yerleri tercih etmeye başladılar, böylece kardeşi Marmara Adası gibi yazlıkçıların ve bir avuç seveninin eline kaldı. Adanın denizinin Marmara kirliğinden fazla etkilenmemiş olması bile adayı eski renkli günlerine döndüremedi, ancak bugünlerde Avşa yeniden keşfediliyor.

Nasıl Bir Yer?

Avşa’nın iskelesine gelip meydana doğru ilerlemeye başladığınızda kendinizi Bodrum’a gelmiş gibi hissedebilirsiniz, yolları daraltan, sağlı sollu dizilmiş hediyelik eşya tezgahları, büfeler, açık yemek satanlar, lokmacılar ve turizm danışma ofisi bu duyguyu yeterince besliyor. Etraftaki kalabalığın çoğu yazlıkçılar olsa da içlerinde tatil için gelmiş turistler mutlaka oluyor.

Adanın plajlarında iğne atsanız yere düşmüyor, ancak Bayaz Saray Koyu adı verilen ve sadece burada bulunan Beyaz Saray Oteli’nin müşterilerine açık olan kumsal bu kalabalıktan hiç etkilenmiyor. Adanın tarihinin çok eskilere dayanmasına rağmen çak fazla kalıntı görmek mümkün olmuyor, St. George Manastırı’ndan ve bir şapel harabesinden başka bir eser izi yok.

Advertisement
Avşa Adası

Kaynak: commons.wikimedia.org

Nerede Kalınır?

Adanın en büyük oteli Beyaz Saray Oteli, kendi kumsalı ve rahat ortamıyla bizim de tavsiyemiz ancak daha iskeleye ayak basar basmaz ponsiyon görevlilerinin boş oda ve fiyatlarını fısıldamaya başladığını da bilmenizde yarar var. Kısacası adada kalacak yer konusunda sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz.

Yeme İçme

Avşa’da şarap üretimi artık eskisi gibi yoğun değil ama hâlâ adanın kendi şaraplarından içme şansınız var, bu şaraplar dünyada sadece Avşa’da yetişen Adakarası üzümlerinden elde ediliyor. Adada şarap evi altında hizmet veren yerlerle karşılaşacaksınız.

Adada balık bolca bulunuyor, ne de olsa en eski gelir kaynaklarından birisi de balıkçılık. Mevsimine göre levrek, yavru palamut, lüfer, uskumru, torik, mezgit ve hamsi sürüleri görülüyor, Ege’den gelen sardalya sürüleri de cabası. Bütün bunlar dışında tekir, kefal, istavrit, pisi, dil, kırlangıç ve izmarit adanın yerli balıkları arasında. Diğer deniz mahsullerinin birçoğu da taze bulunuyor. Kısacası Avşa’dan balık yemeden dönülmez.

Nasıl Gidilir?

Avşa Adası’na ulaşım için birçok seçeneğiniz var, Marmara’nın neredeyse her yerinden adaya ulaşım sağlanıyor. İstanbul’dan Avşa’ya gitmenin en kısa ve en rahat yolu Yenikapı ve Bostarcı’dan kalkan Deniz Otobüsleri, üç saatlik bir yolculukla adaya ulaşıyorsunuz. Denizcilik İşletmesi’nin feribotu her salı sabahı Sarayburnu’ndan 08:30’da kalkıyor, hafta içi diğer günlerde ise sadece yolcu gemisi çalışıyor, bu gemilerin yolculuğu 5 saat sürüyor.

Her gün Silivri’den Öz Kaptan yolcu ve araba gemisi 16:00’da kalkıyor. Daha bitmedi, Tekirdağ’dan her gün 15:30’da aynı zamanda araba da taşıyan tekneler kalkıyor, Erdek’ten Avşa’ya da saat 11:00’de arabalı vapur, 15:30’da da 30 araçlık tekneler kalkıyor. Bunlardan size uyan birini seçip Avşa’ya ulaşabilirsiniz ancak Deniz Otobüsleri için yer ayırtmayı ihmal etmeyin çünkü çok zor yer bulunuyor.

Advertisement


Leave A Reply