Ayetullah Sümer Kimdir? Hayatı, Çalışmaları ve Sanatı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Ayetullah Sümer kimdir? Ünlü ressam Ayetullah Sümer hayatı, biyografisi, eserleri, sanatı ve tabloları hakkında bilgi.

Ayetullah Sümer; Türk ressamıdır (İzmir, 17 Nisan 1905 – İstanbul, 1979). 12 yaşında iken resme başlamıştır. İzmir Aşar Müdürü Mehmet Bey ile Saniiye Hanımın oğlu, maliyeci ve devlet adamı Nurullah Esad Sümer’in kardeşidir. Ortaöğrenimini İzmir Sultanisi’nde tamamladıktan sonra, Fransa’ya giderek 1925-1928 yılları arasında Marsilya Ticaret Okulu’nda okuyan Ayetullah Sümer bu arada sanat çalışmalarıyla da ilgilendi. Burada Marsilya’lı üstad Theophile Berengier’in atölyesinde çalıştı.

Daha sonra devlet bursuyla gittiği Paris’te sanat öğrenimini, fresk çalışmalarına ağırlık vererek sürdürdü ve bu kentte katıldığı bir yarışmada gümüş madalya kazandı. 1933’te Türkiye’ye dönünce, görmüş olduğu bu eğitimin bir sonucu olarak Güzel Sanatlar Akademisi’nde fresk atölyesini kurmakla görevlendirildi. 38 yıl bu atölyenin hocalığını yaptı. Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katıldı.

Ayetullah Sümer

Ayetullah Sümer : “Kendi Portresi” 1978. Tuval üzerine yağlı boya 50×40 cm

1922’de İzmir’e gelen Mustafa Kemal Paşa’nın kalpaklı bir portresini çizdi (bu tablo, Mustafa Kemal Paşa’nın Kocatepe’de Türk ordularına verdiği taarruz emrini canlandırır).

Geleneksel Galatasaray Sergilerine ve Devlet Sergilerine katılmış olan Ayetullah Sümer, yurt peyzajları yapmak üzere Anadolu’ya gönderilen sanatçılar grubuna katılmış ve 1939’da gittiği Afyon’dan bir dizi manzara resmi getirmiştir.

SANATI

Ayetullah Sümer renkçi yönüyle tanınan bir portre ve natürmort ressamıdır. Portrelerinde çağdaş foto-gerçekçileri anımsatan titiz bir sanat işçiliği ve gücünü gerçekçi eğilimlerden alan etüt zenginliği egemendir. Natürmortları, nesnelerin doğal görünümünü olduğu gibi yansıtmaya yöneliktir. Sanatın, büyük geleneğe dayanan uzun çalışma dönemleri, doğanın kavranmasına ilişkin etüt ve gözlem deneyimleri, bu resimlerin hareket noktasını oluşurur. Özellikle peyzajlarında, fırça izlerini en aza indiren, doğayı belli belirsiz bir sis perdesi arkasında göstermeyi amaçlayan yanılsamam bir eğilim bulmak olanaklıdır. Bu yönüyle bireşimci bir yoruma, gücünü klasikçi bir kültürden alan doğa gözlemine ağırlık vermiştir. Çağdaş Türk resminde, İbrahim Çallı ve arkadaşlarının getirmiş oldukları yarı izlenimci, yarı akademik eğilimlere fazla ters düşmeyecek, birleşimci anlayışın sayılı temsilcileri arasında yer alır.

Advertisement

Kızı olan Nazan Akpınar’da babasının izinden gitmiş ve kendileri de bir ressam olmuştur. 1942 doğumlu olan Nazan Akpınar 2015 yılında ‘’Sanat Yolculuğunda 50 Yıl” isimli sergi ile 50. sanat yılını kutlamıştır.


Leave A Reply