Ayran İle İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, Ayran Geçen

0
Advertisement

İçinde ayran kelimesi geçen atasözleri ve deyimler nelerdir? Ayran hakkında atasözleri ve deyimlerin anlamları ve açıklamaları.

Ayran İle İlgili Atasözleri - Deyimler

Arka resim kaynak: pixabay.com

Ayran İle İlgili Atasözleri – Deyimler ve Anlamları

ATASÖZLERİ

  • *** “sütten ağzı yanan yoğurdu (ayranı) üfleyerek yer (içer)”
    bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır
  • *** “yoğurdum (ayranım) ekşidir diyen olmaz”
    herkes sattığı malı, kendi işini, tutumunu ve davranışını över.

DEYİMLER

  • *** “ağzı açık ayran delisi (budalası)”
    1) yeni gördüğü her şeye şaşkınlıkla bakan;
    2) saf, bön.
  • *** “ayranı kabarmak”
    1) öfkelenmek, coşmak;
    2) aşırı bir cinsel arzu duymak
  • *** “ayranı yok içmeye, atla (tahtırevanla) gider sıçmaya”
    yoksulluğuna bakmadan gösteriş yapmaya kalkanların gülünçlüğünü anlatmak için kullanılan bir söz.
  • *** “ayranım budur, yarısı sudur”
    bir iş yarım yamalak yapıldığında özür dilemek için söylenen bir söz.

Yoğurtçu Yoğurdum Ekşi Demez Atasözünün Anlamı:

ANAFİKİR : Herkes kendisini över.

İnsanların ortak bir özelliği de kendi yaptıklarını, kendilerini başkalarına karşı hep övmeleri, üstün görmeleridir. Toplumda bir yer edinmek için bu yola başvururlar. Kendilerini, kendi yaptıklarını beğenmezlerse, başkalarının da asla beğenmeyeceğini düşünürler. Bu nedenle doğru olmayan davranışlarını bile savunmaktan geri kalmazlar. Oysa iyi insan kendisini iyiliğiyle, kötülüğüyle kabul eden ve olduğu gibi görünmekten çekinmeyen insandır. Toplum, kendisini olduğu gibi kabul eden insanlara daha çok değer verir.

Ayran

Ayran; kremadaki yağlı taneciklerin yayıkta tereyağı haline getirilerek alınmasından sonra geriye kalan besleyici sıvı karışımdır. Ayran temel olarak su (yaklaşık yüzde 90), süt şekeri (yaklaşık yüzde 5) ve kazeinden (yaklaşık yüzde 3) oluşur ve az miktarda yağ ile hafif ekşimsi bir tat veren laktik asit içerir. Sağlığa yararlı niteliklerinden ötürü çok tutulan bir içecektir.

Kültürlenmiş ayran, süte belli organizmalara katılmasıyla elde edilir. ABD ve Kanada’nın pek çok yerinde satışa sunulan ayran, mayalanması için kaymağı alınmış süte belli bakterilerin katılmasıyla yapılır. Bu işlem sonucunda elde edilen kültürlenmiş ayran doğal ayrandan daha yoğun olmakla birlikte, başka bakımlardan ona benzerlik gösterir. Kültürlenmiş ayran Batı Avrupa’da süt ürünlerinin ticari amaçla üretildiği ülkelerde de satılmaktadır.

Türkiye’de Ayran

Ayran Türkiye’de de çok sevilen ve yaygın bir içecektir. Anadolu’da geleneksel olarak ayran yapmak için yayığa ya da tuluğu dökülen yoğurt, sıcak ya da soğuk suyla sulandırılır. Yayılarak ya da fişekle dövülerek yağın oluşması sağlanır. Yağ iyice toplanınca işlem bitmiş sayılır. İçecek olmasının yanı sıra içine ekmek doğranıp yenir, çorbalara katılır, kaynatılarak çökelek elde edilir. Taze yoğurttan, “kurut” denen torba yoğurdundan yapıldığı gibi, süzme ya da kâse yoğurdu tahta kaşıkla tasta çırpılıp, azar azar su ve tuz eklenerek de elde edilir. Bileşimi yoğurdun çeşidine ve sulandırılmasına göre değişir.

Advertisement

Leave A Reply